2021 Honda City; En Mantıklı B Sedan Mı?
B Sedan segmentini ülkemizde ele geçiren bir kaç marka vardı. Yıllar önce ülkemizde üretimi yapılan Honda City’de zamanında bunlardan biriydi. Çirkin görüntüye sahip olan Honda City, yıllar sonra yeniden ülkemize geldi ve bu sefer ağabeyi Honda Civic kadar güzel görünüyor. Bakalım yeni Honda City, bu sefer B Sedan segmentini ele geçirebilecek mi ?
Ülkemizde otomobil fiyatları her geçen gün artarken alım gücü de bu ölçüde düşüyor. İnsanlarımız artık en düşük bütçelere en iyi otomobili almaya çalışıyor. Honda’da City ile insanlara bunu sunmaya çalışıyor. Honda City’nin dış tasarımından başlarsak, küçük bir Civic ile karşı karşıyayız diyebiliriz. Küçük diyoruz ancak yeni Honda City aslında hiç de küçük değil.

Geçtiğimiz ay önceki nesil olan Civic’den sadece 9 cm daha kısa, 40 mm daha dar olan City, tasarım detaylarında da güncel Civic’e oldukça benziyor. Tüm donanımlarda standart olan LED farların malzeme kalitesi biraz daha düşük ancak aydınlatma kalitesi oldukça iyi. Piyano siyahı ön ızgarası ve sis farlarının yerleştirildiği hava girişi gibi görünen siyah plastik detaylarla oldukça sportif görünen Honda City, yerden yüksek yapısını eğimli ön camı ile daha güzel gösteriyor.

Yan tasarımında test aracımızın donanıma özel üç detay göze çarpıyor. Birincisi krom kaplı kapı kolları, çift renkli 16 inç boyutlu jantlar ve aynalar üzerinde yer alan LED sinyal lambaları. Bunun dışında alt donanımdan farkı olmayan otomobilin arka tasarımı ise daha ehli duruyor. Honda’nın yeni tasarım çizgilerinin dışında olan arka tasarımda LED ve halojen aydınlatmalar bir arada sunuluyor. Geri vites lambası ve sinyal lambasını halojen olarak sunan Honda, tüm donanımlarında gündüz aydınlatması ve fren lambalarını LED olarak sunuyor.

Bagaj kapağını açtığımızda ise klasik bir Honda ile karşılaşıyoruz. Neredeyse hiç kaplanmamış olan bagaj içine rağmen aracın bagaj hacminin rakiplerinden küçük olduğunu söyleyebiliriz. 519 litrelik bagaj hacmi bir önceki nesil Civic ile birebir aynı.

Honda City en büyük farkını ise iç mekan genişliğinde gösteriyor. Eski nesil Civic’den sadece 1 cm daha az olan aks mesafesi ile oldukça iyi bir iç mekan sunduğunu bizlere gösteren City, arka koltuklarda oldukça geniş bir yaşam alanı sunuyor. Ancak B segmentinin neredeyse tüm modellerinde olduğu gibi arka yolcuları çok düşünmeyen otomobilde arkada sadece Executive donanımda bulunan arka kol dayama bulunuyor.

Ön koltuklara geçtiğimizde ise klasik ile teknolojinin harmanlandığı bir konsol bizi karşılıyor. Tüm donanımlarda sunulan anahtarsız çalıştırma sistemi üzerinden aracı çalıştırdığınızda ise bizi karşılayan dijital öge 8 inçlik multimedya ekranı oluyor. Apple Car Play ve Android Auto desteği sunan bu ekranın çözünürlüğü mükemmel değil ancak ihtiyaçlarınızın tamamını rahatlıkla karşılıyor. Aracın tüm donanımlarında ise 4 hoparlörlü bir ses sistemi geliyor. Ne yazık ki vasatın altında olan bu sistemi eğer kaliteli müzik dinlemek istiyorsanız elden geçirmeniz gerekebilir.

Aracın kadranı ise tüm donanım seçeneklerinde klasik bir sisteme sahip. Ortada küçük TFT yol bilgisayarı ekranı size yeterli derecede bilgi verebiliyor. Sadece Executive donanımında sunulan Cruise Control sisteminin tuşları ise direksiyonda yer alıyor. Deri direksiyon kaplamasını tüm donanımlarında standart sunan Honda City, segmentine göre çoğu donanımı standart sunarak büyük bir fark oluşturuyor.

Sürüşe geçtiğimizde ise motoru canlandırmak için City’nin daha önce de dediğim gibi tüm donanımlarında standart olan start-stop butonuna basmanız gerekiyor. Tek motor ve şanzıman seçeneği sunulan otomobilin motoru oldukça sessiz çalışıyor. Aslında 1.5 turbo motorun turbosuz versiyonu olarak görebileceğiniz motor 121 beygir güç ve 145 Nm tork üretiyor. Bu güç ve torku CVT şanzıman ile ön tekerleklerine aktaran otomobil, hafif olmasının avantajını tam olarak burada kullanıyor. Düşük güce rağmen 0-100 km/s hızlanmasını 10,5 sn’de tamamlayan otomobil fabrika verilerine göre 198 km/s son hıza ulaşabiliyor.

1190 kg ağırlığa sahip olan Honda City, yakıt tüketimi konusunda çok cimri olamıyor. Fabrika verilerinde ortalama 6,9 litre olan yakıt tüketimi testimiz sonucunda 7,9 litrenin altına pek inemedi. 40 litrelik küçük yakıt tankına sahip olan otomobilin menzili de bu yüzden biraz düşük kalıyor. İnanılmaz sakin kullandığınızda fabrika verilerini yakalayabileceğinizi size söyleyebilirim.
Sürüş konusunda Honda klasiklerini koruyan otomobilin, yüksek yapısı virajlarda ağabeyi kadar iyi bir performansa sahip olmasını engelliyor ancak direksiyon sistemi size lastiklerde olan biteni biraz yapaylıkla hissettiriyor. Yumuşak olmayan süspansiyonlara rağmen, konforlu yolculuk yapmanızı sağlayan Honda City, uzun yolda da sizi yormayacak bir otomobil.
Eğer sizde B Segmentinde olup C segmenti kadar geniş bir otomobile sahip olmak istiyorsanız Honda City tercih edebilirsiniz.
Leave a comment