1 Aralık 2021’den bu yana uygulanan kış lastiği zorunluluğu sona erdi. LASİD (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği) Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış lastiklerinin nasıl, ne zaman çıkarılması gerektiği ve mevsim lastiğine geçişle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Güvenli sürüş içindoğru lastiğin önemine vurgu yapan LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, ‘’Aracınızı kullandığınız bölgedeki hava koşullarını doğru değerlendirip, Valilik kararlarını takip ederek mevsime uygun lastiğe geçilebilirsiniz. Doğru lastik, mevsimine ve aracın özelliklerine uygun lastiktir. Mevsime uygun lastiklerin araç altına takılırken mutlaka uzman gözüyle kontrol edilmesi gerekir” dedi
Güvenli bir trafik için doğru lastiğin önemine işaret eden Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Erdal Kurt;. Erdal Kurt; zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona erse de mevsim normallerinin dışında seyreden iklim koşullarına dikkat çekerek şu önemli noktalara vurgu yaptı: ‘’Güvenli bir sürüş için sürücülere düşen görev, her türlü tedbiri almaktır. Mevsimine göre lastik seçimi de bu tedbirlerden sadece biridir. İklimsel değişimden dolayı ani hava değişiklikleri giderek artmakta. Mart ayında yurt genelinde çok yoğun kar yağışları yaşadık ve kış lastiği kullanmayan araçların trafiği nasıl olumsuz etkilediğini ne yazık ki hepimiz gördük. 1 Aralık’tan itibaren başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması normal koşullarda 1 Nisan itibarıyla sona eriyor. Ancak valilikler; mevsim koşullarına bağlı olarak bu süreyi uzatmakla yetkilidir. Sürücülerin ilgili valilik açıklamalarını ve bulundukları iklim koşullarını takip ederek doğru zamanda kış lastiğinden mevsime uygun lastiğe geçmeleri gerekir.
Hep altını çizdiğimiz gibi lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Seçeceğiniz lastik, aracınıza, sürüş ihtiyaçlarınıza ve mevsimine uygun lastik olmalıdır. Doğru lastik güvenli sürüşe katkı sağlar. Kış lastiklerinizi çıkarıp mevsime uygun lastiğe geçerken de aracınız, sizin ve çevresel koşullarınız için en doğru lastiği seçmelisiniz.’’
Kış lastiğinizi kuru, serin, ışık almayan yerde saklayın!
Kış lastikleri çıkarılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir noktanın da araç altından çıkan lastiklerin saklanması konusu olduğunu belirten LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, bu lastiklerin tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal saklama ortamının sağlanması gerektiğini belirtti.
Lastik saklanması için ideal ortamın kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak ortamlar olduğu bilgisini paylaşan Kurt, şöyle devam etti: ‘’Lastikler mümkün ise dik olarak ve yan yana, değil ise üst üste istiflenmeli; yerleri dönüşümlü olarak değiştirilmelidir. Lastiklerinizi ağırlık ya da basınç yüzünden kalıcı deformasyona maruz bırakmamaya özen gösterin. Doğru şekilde saklanan lastiğin ömrü uzar, tekrar araç altına takıldığında performans kaybı yaşanmaz.’’
Takılacak lastiğe uzman kontrolü şart!
Erdal Kurt, kış lastikleri çıkarıldığında araç altına takılacak mevsime uygun lastiklerin de mutlaka uzman gözüyle kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
‘’Kullanmaya başlayacağınız lastiklerin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yetkili servislere yaptırmanızı öneririz. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler mutlaka uzmanları tarafından incelenmelidir. Uygun janta monte edilmesi, doğru havanın basılması, balans ayarlarının yapılması da güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. Kış lastiğinden mevsime uygun lastiğe geçmek sadece 1 Nisan’da lastiği çıkarmakla olmaz, bütün bu süreci doğru yerine getirmeyi gerektirir. LASİD olarak sürücülerimize bu uyarı ve önlemler çerçevesinde kış lastiğinden mevsime uygun lastiğe geçmesini öneririz. Araç sahipleri doğru lastikle ilgili satış noktalarında uzmanından bilgi alabilirler. Ayrıca lastikle ilgili merak ettikleri tüm bilgiler için lasid.org.tr web sitemizi de ziyaret edebilirler. Youtube ve facebook sosyal medya hesaplarımızdan düzenli olarak lastiği anlatmaya devam ettiğimiz paylaşımlarımızı takip edebilirler.’’
Kutu:
İşte lastiklerinizi saklarken dikkat etmeniz gerekenler:
- Güneş ışınlarıyla yüksek mor ötesi ışın içeren güçlü yapay ışınların ürün üzerine gelmesi önlenmelidir. Lastiğinizi güçlü olmayan yapay ışık altında saklamalısınız.
- Depo zemini; betondan düzgün yapılmış olup, temiz olarak muhafaza edilmelidir.
- Lastikler mümkün ise dik olarak ve yan yana, değil ise üstüste 8 adetten daha fazla olmamak ve zaman zaman üstteki alta mantığıyla yer değiştirilerek istiflenmeli; yerleri dönüşümlü olarak değiştirilmelidir. Lastiklerinizi ağırlık ya da basınç yüzünden kalıcı deformasyona maruz bırakmamaya özen gösterin.
- Lastiğinizi oda sıcaklığında saklamalısınız. Depo ortamı mümkün olduğunca serin, kuru ve havalandırılmış olmalıdır. Nemli, ıslak veya rutubetli ortamlarda kesinlikle saklanmamalıdır.
- Lastiklerinizi; solvent, yakıt, asit vb kimyasalların bulunduğu depolarda ve kıvılcım çıkarabilecek makinelere yakın depolamayın.
- Ürünlerin tesisat boruları ve radyatörlerle doğrudan teması önlenmelidir.
- Tavan/çatı, pencereler, giriş ve benzeri yerlerden su sızıntısı olmamalıdır.
- Lastikleri kirletecek ve/veya zarar verecek maddeler depoda bulunmamalıdır.