Otomotiv sektöründe makyaj çalışması artık yerini yeni takısına bıraktı. Bundan nasibini alan “Yeni” ama bizce makyajlı modelimiz ise Mercedes-Benz Vito Tourer.
Vito segmentinin en üstünde yer alan ve yenilikleri ile her zaman diğer markalara örnek olmuş bir model olarak karşımıza çıkıyor. Yıllardır aynı tasarım detayları ile yollarda olan Mercedes-Benz Vito’nun Tourer seçeneği ise otomobil ruhsatıyla alabileceğiniz ve bir otomobil konforunda seyahat edebileceğiniz en güzel seçenek.
Vito’nun dış tasarımına baktığımızda değişikliği anlamak çok da mümkün değil. Yenilenen jantlar ve yenilenen ön ızgara dışında Vito’nun dış tasarımında bir değişiklik bulunmuyor. Ön tarafta yuvarlak hatlarla birleşen keskin çizgiler ön plana çıkarken, yan ve arka tasarımda ise çok düz ve aracı oldukça sade gösteren çizgiler ön plana çıkıyor. Tourer modelinde yer alan LED aydınlatmalı ön farlar ve arka stop lambaları ise aracın çok daha güzel görünmesini sağlıyor. Bizim test aracımız ise ülkemizde çoğu kişinin kolay kolay tercih etmeyeceği ancak bir Vito’ya çok yakışan renk olan kırmızıydı. Metalik olan bu renk, Vito’nun her yerde olan siyah renginden sıkılanlar için mükemmel bir tercih.
İç tarafa geçtiğimizde ise otomatik açılan sürgülü yan kapı bizleri karşılıyor. Açılış ve kapanış hızı çok iyi olan kapıyı açmak için isterseniz ön tarafta bulunan tuşu, isterseniz anahtar üzerindeki tuşu kullanabilirken, kapı kolunu bir kere çekip bıraktığınızda da kapı hızlıca açılmaya başlıyor. İç mekanda bir çok farklı kombinasyon yapabileceğiniz deri koltuklar bulunuyor.
Nappa deri kadar kaliteli ve güzel bir his vermese de tüm koltukların sırtlıklarının ayrı ayrı ayarlanabiliyor olması araç içinde çok konforlu yolculuklar yapabilmenize olanacak sağlıyor. 2 sıralı koltuklarda ise arka koltuklara geçmek bir eziyet değil. Katlanan tekli koltuk sayesinde ön koltuklara biner gibi rahat olmanız sağlanmış. Vito’nun bunda devasa eşya gözüne, kocaman panellerine ve tavanda yer alan havalandırmalarına rağmen arkada oturanlar için çok büyük bir eksiği bulunuyor. Araçta USB çıkışı nedense sadece şoför kabininde yer alıyor. Arkada çocuklu ailelerin ya da iş adamlarının seyahat edeceği düşünülürse günümüz teknolojisinde En azından 4 adet USB çıkışı sunulmasını beklerdim. Bunu kapatacak tek şey ise bir teknoloji marketinden aldığınız adaptörü takabileceğiniz 12V çıkışı.
İç mekanda şişe koyabileceğiniz tutular ve devasa saklama gözleri bulunması ise arka koltuklarda seyahat edecekler için büyük bir konfor ögesi oluşturuyor. Vito’nun koltuk yapısından dolayı aklınızda bir soru işareti olabilir. Bu kadar kişinin yer alacağı bir otomobilde bagaj ne kadar büyük. Vitonun dev bagaj kapağını açtığımızda devasa bir bagaj hacmi sizleri karşılıyor. Tavana kadar yükleme yaptığınızda 1300 litre olan devasa bagajda aynı zamanda katlanabilen bir kat bulunuyor. Bu sayede elinizin altında olmasını istediğiniz küçük eşyalarınızı bu rafa yükleyip altına ise 3 tane en büyük boy valizinizi sığdırabilirsiniz. Tabi test aracımızın ekstra uzun şasili versiyon olduğunu söylemekte fayda var.
Vito’nun sürücü kabinine geçtiğimizde ise solda sürücü için tasarlanmış ve bir çok ayar imkanı sunan bir koltuk mevcutken, sağ tarafta iki yolcunun oturacağı koltuk sunulmuş. İki koltukta da iki kişinin rahatlıkla yolculuk yapabileceği otomobilde, (otomobilde diyorum ancak bu bir minibüs) vitesin Mercedes klasiği olan direksiyon arkasında olması sürücü yanında oturacak yolcu için büyük bir diz mesafesi konforu sunuyor. Vito’nun en büyük değişikliği ise sürücü kabininde yer alıyor. Ne kadar büyük demiş olursam olayım aslında bu eski Vito kullanmış olmayan birinin dikkatini çekmeyecek bir değişiklik. Yeni multimedya sistemi Vito’nun en büyük değişikliği. 7 inç büyüklüğündeki dokunmatik multimedya ekranı hem fiziksel tuşlar hem de dokunarak kontrol ediliyor. Basit bir kullanıma sahip olan ekran, karmaşadan uzak ve oldukça kolay kullanılır bir halde tasarlanmış. Apple Car Play ve Android Auto desteği de sunan bu ekrana telefonunuzu bir kablo vasıtası ile bağlamanız gerekiyor. Ancak, uzun bir kablo tercih etmeniz sizin için iyi olabilir. Çünkü telefonu size bakacak şekilde dik koyabileceğiniz bir saklama gözü Vito’da sunulmuyor. Telefonunuzu yatay bir şekilde 2 adet USB girişinin yanına koyabiliyor olmanız ise bu eksikliği biraz olsun kapatmış oluyor. Geri görüş kamerasına da sahip olan bu ekranda keşke binek Mercedes modellerinde yer alan kadar kaliteli bir kamera tercih edilseymiş. Ancak üzerindekinin görüşü de oldukça iyi.
Ön tarafta da arka taraf gibi devasa saklama gözleri bulunuyor. Ön konsol üstündeki oyuklar, çoğu eşyanızı alabilecek kadar büyük ancak keşke içlerinden bir tanesinde kapak bulunsaymış diyorsunuz. Çünkü aracın torpidosu beklentilerinizi karşılayacak kadar büyük değil.
Vito’nun sürüşüne geçtiğinizde ise arkadaki yolcular için her şey o kadar konforlu oluyor ki. Yumuşayan süspansiyon sistemi aracın yol tutuşunu bozmazken, sürüş konforunu inanılmaz derecede arttırıyor. Bu yumuşamaya rağmen sürüş dinamiklerini hiç kaybetmeyen Vito, yüksek hızlarda halen üst segment otomobiller kadar hızlı olabiliyor. Yumuşaktan serte hızınıza göre geçen direksiyon sistemi ise aracın kontrolünü çok iyi sağlamanıza olanak sağlıyor. Ön tekerleklerin dönüş açısının çok fazla olması sayesinde şehir içinde boyutlarına rağmen kıvrak hareketler yapmak ise oldukça kolay bir hal alıyor. Aracın sürüşünde ise alışmanız gereken bir detay göze çarpıyor. Birincisi ortadaki dikiz aynasından arkayı görmek neredeyse imkansız. İkincisi ise küçük ama geniş tasarlanan yan aynalar için kafanızı biraz aşağı eğmek.
Eski neslinden Vito’nun en büyük farkı ise 2.1 litreden 2.0 litreye düşen motor hacmi oluyor. 190 beygir güç ve 440 Nm Tork üreten bu motor, 1350 devirden itibaren gelen 440 Nm’lik tork ile devasa cüssesini çok güzel hareket ettiriyor. Hatta o gücünü 9 ileri otomatik şanzımanı ile arka tekerleklerine o kadar iyi aktarıyor ki, 0-100 km/s hızlanmasını bir hothatch edasıyla 7.4 sn’de tamamlıyor. Tabi ki bu değerler aracın içinde sadece sürücü varken geçerli. Fabrika verilerine göre 206 km/s son sürate sahip olan Vito’nun 1000 kmlik kullanımımız sonrasında ortalama tüketimi 6.8 litre olarak görünüyordu. Yaklaşık 450 km şehir içi ve 550 km şehirler arası olarak kullandığımız araçta bu tüketim değerleri sizleri mutlu etmeyi başaracaktır.
Vito Tourer’ın en büyük avantajı ise fiyatı. Otomobil ruhsatlı, devasa bir minibüsü bizim test otomobilimizde olan donanımlar ile 590 bin lira fiyata almak mümkün. Select Plus donanımını ise 603 bin TL civarına alabiliyorsunuz. Tabi ki rakiplerinden daha pahalı olan Vito’nun farkını ise diğer ticari rakiplerini test ettikten sonra söyleyebiliriz.
Vito’nun tüm fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.