Honda ülkemizde üretim yapan ve ülkemizde çok sevilen bir marka, ancak ülkemizdeki üretimi ne yazık ki sona eriyor. Bizler de ülkemizde son kez üretilen Civic modellerini kullanma fırsatı bulduk. Bunlardan ilki ise 1.5 Turbo Vtec motora sahip olan Civic Sedan oldu.

Ülkemizde sınırlı sayıda marka üretim yapıyor. Bu markalardan bazıları montaj fabrikası olsa da ülkemizden tüm dünyaya gönderilen otomobiller olduğunu bilmek bizi mutlu ediyor. Bundan dolayı olacak ki, ülkemizde yıllardır üretim yapan Honda, ülkemizde çok sevilen markalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bizler de Honda’nın Türkiye fabrikası tam olarak kapanmadan önceki modelleri tek tek test etmeye başladık. Aracın motorundan vs bahsetmeden önce makyajlı olan Honda Civic’in nelerinin değiştiğini sizlere aktaracağım.

Honda, makyajla birlikte aslında dış tasarımda büyük bir değişiklik sunmadı. Krom parçaları piyano siyahı detaylar ile değiştirdi. Tampondaki çizgiler artık daha sert ve keskin hale getirildi. Yan tasarımda ise 17 inçlik yeni tasarımlı jantlar araçtaki dikkat çekici tek değişiklik. Bunun dışında bir değişiklik sunmayan Civic, teknolojik olarak daha iyi bir otomobil haline gelmiş.

Aracın teknolojik değişiklikleri ise aslında güvenlik sistemlerindeki artış. Bu artış sayesinde artık daha güvenli olan Honda Civic, çarpışma hafifletici sistem, yaya güvenliği sistemi, şerit takip uyarı sistemi gibi donanımlara sahip oluyor. Ancak bu donanımlara sadece Executive + donanımında sahip olabiliyorsunuz. Bizim de test ettiğimiz otomobil bu donanımların tamamına sahipti. Fiyat listesinde de sadece Elegance ve Executive+ donanımı seçeneği olan Civic’in diğer bir yeniliği ise artık dokunmatik ses açma tuşunu fiziksel hale getiren multimedya sistemi oluyor. Eski neslinde ses kısmak için neredeyse multimedya sistemi ile savaş vermeniz gerekiyorken, bu sistem de artık bu çok kolay bir hale getirilmiş. Bu sayede yolcunun da sürücünün de rahat bir nefes alması sağlanmış diyebiliriz.

Civic ülkemizde 2 farklı motor, 3 farklı yakıt seçeneği ile satışa sunuluyor. İsterseniz 1.5 litrelik turbo benzinli, isterseniz 1.6 litrelik atmosferik benzinli ya da 1.6 litre atmosferik benzin/LPG yakıt seçenekleri ile Civic’e sahip olabiliyorsunuz. Ancak test aracımızda olan Executive+ donanımını sadece 1.5 litrelik turbo benzinli seçenekte tercih edebiliyorsunuz.

1.5 litrelik küçücük bir turboya sahip olan motor, 182 beygir güç ve 220 Nm güç üretiyor. Bu gücü CVT şanzıman ile ön tekerleklerine aktaran otomobil, 8,2 sn’de 100 km/s hıza çıkabiliyor. Neredeyse Civic Type-R’dan farksız hissettiren otomobilin en büyük dezavantajı CVT şanzıman. Aracın gücünü gerçekten kısan bu şanzımanın yerine 8 ileri ya da 9 ileri otomatik bir şanzıman Civic’in gerçekten mükemmel bir otomobil olmasını sağlayabilir.

Bu şanzımana rağmen, hızlanma konusunda hiç bir sorun yaşamayan Civic, aynı zamanda ekonomik olmayı da başarıyor. Küçük turbosu sayesinde 1700 d/d’dan 5500 d/d’ya kadar maksimum torkunu verebilen otomobil, bu sayede düşük devirlerde dahi rahatlıkla yol almanızı sağlıyor.

Civic Ortalama Yakıt Tüketimi

Şehir içinde 7-8 litre civarında bir tüketime sahip olan motor, şehirler arası yollarda eğer sakin bir kullanım sergilerseniz bu tüketimi 4.5 litreye kadar düşürebiliyor. Ancak ayağınızın altındaki gücün farkına varırsanız ve gaza fazla basmaya başlarsanız, her turbo benzinli otomobil gibi Civic’de deponun sonunu görmeniz için elinden geleni yapıyor.

Honda Civic Adaptif Cruise Control ve Şerit Takip

Ülkemizde üretilen son Civic modeli olan 10. Nesil Civic’in makyajla değişmeyen bir özelliği ne yazık ki ses yalıtımı. Japon otomobilleri yalıtım konusunda oldukça kötüler, Civic ise segmentinin gereklilikleri nedeniyle bu konuda biraz daha iyi olan modeller arasında. Ancak ülkemizin kötü asfaltında Civic’in çok fazla sürtünme sesi aldığını söylememiz gerekiyor.

Konfor anlamında ise Civic size keyifli yolculukları garanti edebiliyor. Orta sertlikte olan süspansiyon, küçük darbeleri sönümleme konusunda oldukça iyi bir iş çıkartıyor. Ancak bu genelde otomobillerde kötü bir yol tutuşu demek oluyor. Civic’te ise bu durum aslında yere oldukça yakın olan ağırlık merkezi sayesinde çözülüyor. Aracın yol tutuşu beklediğinizin kat ve kat üzerinde. Bu sayede hem konforlu hem de güvenli yolculuklar yapabiliyorsunuz.

Eğer ülkemizde üretilmiş bir Japon otomobiline sahip olmak istiyorsanız, iyi donanımıyla da sizi uzun yıllar boyunca taşıyacak bir otomobile sahip olmak istiyorsanız Civic tam size göre bir tercih.

Honda Civic fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir