Otomobil markaları eski modellerini günümüze uyarlıyor ve bu değişimi bazen günümüz trendlerine uygun hale getiriyor. Ford’da son dönemde bu değişikleri ile gündeme gelen bir marka. 90’lı yılların spor otomobili olan Ford Puma artık crossover olarak karşımıza çıkıyor ve oldukça güncel görünüyor.

Otomobil sektöründe hızla gelişen ve satışları inanılmaz derecede artan bir segment var. Crossover segmentindeki bu artış ise markaların daha farklı bir bakış açısına sahip olmasına neden oldu ve bu değişimle birlikte herkesin gönlünde taht kuran modeller artık daha modern versiyonları ile ortaya çıkmaya başladı. Ford’da bu işe ilk olarak Puma modeli ile başladı.

Ford Puma, 90’lı yılların sonunda ralli yarışlarında ve yollarda çok fazla adından söz ettiren bir modeldi. 2001 yılında üretimden kalktığı andan bu yana tozlu raflarda ismi saklı kalan model, 2019 yılında Ford’un eski modelleri tekrar hayata döndürme çalışmasının sonucu olarak tekrar yollara döndü.

Ülkemizde de 2020 yılında satışa sunulan Ford Puma’nın dikkat çeken bir özelliği ise eski neslindeki tasarım detaylarını artık bir crossover olarak sunmasıydı. Bu tasarım detaylarını daha modern teknolojiler ile gerçekleştiren otomobilin ST-Line donanım versiyonu ise eski sportifliği gerçekten dışarıya yansıtmayı başarıyor.

Dış tasarım detaylarına bakılırsa yuvarlak hatlara sahip olan Ford Puma, aynı zamanda kaslı bir görüntüye sahip. Bu detayların tasarımın her noktasında devam etmesi ise aracın bir crossoverdan çok yerden biraz yükseltilmiş spor otomobil gibi görünmesini sağlıyor. Yan tasarımda da jant tasarımı ile sportifliğini koruyan otomobilin crossover detayı ise çamurluklar üzerindeki dodikler ve geniş yanaklara sahip lastikler.

Arka tasarıma geçtiğimizde ise ST-Line donanımı ile gelen sportif arka tampondaki reflektörler neredeyse stop lambaları kadar büyük bir görüntüye sahip. Elektrikli bagaj kapağına sahip olan test aracımızın bagajı da sportif tasarımlı bir otomobile göre oldukça geniş bir yükleme ağzına sahip. 456 litrelik bagaj hacmi ise segmenti için oldukça iyi. Üstelik bagaj zemininin hemen altında yer alan plastik bölme aracın içerisinde bir sürü saklama yapmanızı sağlıyor.

İç mekana geçtiğimizde ise klasik Ford çizgilerini görebiliyoruz. Ford Fiesta ile benzer tasarım detaylarına sahip olan otomobilin, SYNC 3 multimedya sistemi ise dikkat çekiyor. Günümüz standartlarını yakalasa da artık yavaş kalan bu sistemin Bang & Ollufsen ses sistemi ile entegrasyonu oldukça iyi. Dijital kadranlara sahip olan Puma, üzerinde yer alan grafiklerin kalitesi ile gerçekten etkileyici bir hal alıyor. Ancak çok hızlı olmayan kadran geçişleri biraz sıkıcı olabiliyor.

Sürüşe geçtiğimizde 1.0 litrelik 3 silindirli motor titreşimsiz çalışıyor ve oldukça sessiz bir yapıya sahip. Bu motor güncellenen versiyonunda 155 beygir güce sahip ancak test aracımız 2020 model olduğu için tüm donanımlarda sunulan 125 beygirlik versiyona sahipti. Fabrika verilerine göre 10,2 sn’de 100 km/s hıza ulaşan Puma, testimizde de bu düşük performansı bize hissettirdi aslında. 155 beygir olan versiyonunda çok daha iyi hızlanma karakterine sahip olacağını düşündüğüm otomobilin test tüketimi ise bizleri etkiledi.

7 ileri otomatik şanzımanın yavaş geçişlerine rağmen performansı fazla iyi olan otomobilin testimiz sonucundaki tüketim değeri 7 litre/100 km olarak çıktı. Bu tüketim değeri inanılmaz trafikli İstanbul ve uzun yol olarak karma elde edildi. Eğer daha sakin bir trafikli şehirde yaşıyorsanız bu araçta 1 litre civarında daha düşük tüketime sahip olabilirsiniz.

Eğer B segmentinde çok hızlı görünen daha sportif olan bir crossover sahibi olmak isterseniz Ford Puma size tam uygun bir otomobil.

Ford Puma fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir