Haberler

Stellantis, Bentley ve Rolls-Royce’a Rakip Olmayı Hedefliyor

Fransız DS markası, ultra lüks otomobil segmentinde kendine yer açarak Bentley ve Rolls-Royce gibi markalarla rekabet etmeyi planlıyor. Stellantis, DS Automobiles’i otomotiv dünyasının “Louis Vuitton’u” yapmayı hedeflediğini duyurdu.

DS Automobiles: Citroën’den Bağımsız Bir Marka

DS Automobiles, 2009 yılında Citroën’in bir yan markası olarak yaratıldı ve 2014 yılında PSA Grubu içerisinde bağımsız bir marka haline geldi. 2021’de FCA ve PSA’nın birleşmesiyle Stellantis bünyesindeki 14 markadan biri oldu. DS tasarım şefi Thierry Métroz, markanın “premium” seviyeden çıkarak “lüks hissiyatına” ulaşmayı amaçladığını açıkladı.

Bentley ve Rolls-Royce’a Meydan Okuma

Thierry Métroz, 2025 Brüksel Otomobil Fuarı’nda yaptığı açıklamada, DS’in Audi ve BMW gibi markalarla rekabet etmek yerine Bentley ve Rolls-Royce’a odaklanacağını belirtti. Markanın hedefi, daha az otomobil satarak yüksek fiyatlarla kâr marjını artırmak. Bu strateji, ultra lüks segmentteki İngiliz markalarının iş modeline benziyor.

DS, yeni modellerin üretim kalitesini artırmayı planlıyor ve bu süreç N°8 modeliyle başlayacak. Özellikle bu modelin lüks iç tasarımıyla dikkat çekmesi bekleniyor. Ancak, Métroz bu dönüşümün uzun vadeli bir süreç olacağını belirterek, DS’in gerçek bir ultra lüks marka haline gelmesinin 10-20 yıl sürebileceğini ifade etti.

Avrupa Pazarında DS’in Konumu

2024 yılı satış rakamlarına göre, DS Automobiles’in Avrupa pazar payı yalnızca %0.3. Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA) verilerine göre, DS’in teslimatları son 12 ayda %22.4 düşerek 37.480 adede geriledi. Métroz, DS’in orijinal tasarımlar sunarak Çin menşeli Tesla veya Porsche kopyalarından ayrılmak istediğini belirtti.

DS ve Stellantis’in Gelecek Planları

Métroz, DS modellerinin Stellantis’in diğer markalarıyla yakından bağlantılı kalacağını ancak bu modellerin Citroën gibi standart otomobillerden farklılaşması için çalışacaklarını açıkladı. Stellantis CEO’su Carlos Tavares’in daha önce yaptığı bir açıklamaya göre, “Kâr etmeyen markalar kapatılacak.” Ancak Stellantis, DS’in gelecekteki potansiyeline olan inancını sürdürüyor ve tüm “güçlü, ikonik markalarını” desteklemeye devam edeceğini belirtiyor.

Leave a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir