Pick-Up segmenti her geçen gün gelişiyor. Otomobil konforunda Pick-Up’lar gördüğümüz bu dönemde bu segmentte düşük motor hacimleri görmek oldukça zor. Ancak Isuzu D-Max’te bir önceki motorla birlikte bu segmentin en düşük motor hacmini sunmayı başardı. Bu küçük hacimli Pick-up’ı da sizler için test ettik.
Ülkemizde vergilendirme sistemi oldukça karmaşık. Bu karmaşada arada kaynayan modellerden biri de Pick-Up’lar. Alırken kamyonet olarak vergilendirilen ancak 4×4 olduğu için motorlu taşıt vergisinde otomobil olarak vergilendirilen Pick-Up’lar kullanıcılarına aldıktan sonra biraz masraf olabiliyor. Ancak 4×2 versiyonlarında bunu avantaja çeviriyor. Isuzu’da 1.9 litrelik motoruyla bu avantajı kullanan pick-uplardan.
Isuzu D-Max’in yenilenen yüzünden anlatmaya başlayalım. Pick-up’ların tasarımları artık dümdüz olmaktan çıktı. Artık daha kıvrımlı ve estetik çalışmalar karşımıza çıkabiliyor. Isuzu’da D-Max’i böyle tasarlamış. Daha kıvrımlı bir ön yüze sahip olan D-Max, artık daha modern. LED ön farları, devasa ızgarası ile büyük olduğunu her konuda gösteren otomobil, yan tasarımında ise daha klasik bir pick-up görüntüsü sunan Isuzu D-Max, arka tasarımda da LED stop lambaları ile tasarımını modernleştirmiş.
İç mekana geçtiğimizde Isuzu D-Max’e neden otomobilden farksız dediğimi anlıyorsunuz. D-Max’in iç tasarımı tamamen değişmiş. Bu değişimle birlikte deri kaplama görünümüne sahip olan ön konsol, yumuşak hissiyatıyla da gerçekten kaliteli hissettirmeyi başarıyor.
Köşeli bir direksiyon ile sizleri karışayan D-Max, bir Pick-Up için küçük sayılabilecek bir direksiyona sahip.Bu direksiyon simidi üzerinde ise her türlü tuşu barındıran D-Max’in orta konsolunda ise devasa bir ekran bulunuyor. 9 inç boyutundaki bu ekranda Apple Car Play ve Android Auto özelliği de aktif olarak bulunuyor. Kullanımı oldukça kolay olan bu ekrandan istediğiniz tüm verilere erişmeniz de mümkün.
Sürüşe geçtiğimizde ise bizim test ettiğimiz V-Cross modelinde Start-Stop tuşu ve anahtarsız kolay giriş sistemi bulunuyordu. Bu sistem ile motoru çalıştırıp sürüşe başlayabiliriz. Ancak sürüşten önce Isuzu D-Max’in en büyük artısı olan 1.9 litrelik küçük hacimli ancak oldukça güçlü olan motorundan bahsetmemiz gerekli.
1.9 litre hacmi ile ülkemizdeki Pick-Up’lar arasında en düşük hacme sahip olan D-Max’in bu motoru 163 HP güç ve 360 Nm tork üretiyor. Isuzu’nun kendini kanıtlayan bu motoru ise diğer ağır ticari sınıfa girebilen kamyonetlerinde de yıllardır kullanılıyor. Ağır yükler altında iyi bakım aralıkları sayesinde 1 milyon km yol yapabilen bu motor, D-Max’in rakiplerine göre en büyük artısı.
Ülkemizdeki vergi sisteminden kaynaklı sorunu da bir nebze olsa da çözen bu motor, ne yazık ki 4X4 versiyonunda çok da soruna çözüm olamıyor. Test aracımız olan V-Cross modeli ise bu motorun ürettiği gücü ve torku 6 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile tekerleklerine aktarıyor.
Aracın vites kolunun önünde bulunan bir düğme sayesinde çekiş sistemini ayarlayabiliyorsunuz. Biz testimizde genelde 4×2 modunda kullandığımız D-Max’in kusursuz şekilde hareket edebildiğini gördük.
Sürüş konusunda da 1.9 litrelik motorun ve şanzımanın bir yazılım güncellemesinden geçtiğinden söz edebiliriz. Önceki nesilde, gaz pedalına basarak yaptığınız yolculuklarda şanzımanın üst devirlerde tork konvertörünü kitlemesi nedeniyle, araç kendini güçsüz hissettiriyor ve aynı zamanda da yüksek yakıt tüketimlerine sahip olabiliyordu.
Bu nesilde ise D-Max bu sorunu çözmüş durumda. Sorunun çözülmesi ile birlikte D-Max artık çok düşük tüketim değerlerine erişebiliyor. 76 litrelik devasa yakıt deposu sayesinde neredeyse 1200 km yolu kat etmenizi mümkün kılan bu devasa aracın, süspansiyon konforu da eski nesline göre geliştirilmiş.
Arka süspansiyonda kullanılan yaprak yaylar halen yerinde olmasına rağmen, aracın arkası artık daha az sekiyor ve artık daha konforlu yolculuklar yapabiliyorsunuz. Ayrıca kuleleri olmayan ön süspansiyonlarda ilginç bir geometriye sahip. Bu geometri sayesinde aracın yol tutuşu ve arazi sürüşü de oldukça iyi seviyelerde.
Direksiyonu da artık düşük hızlarda çok sert olmayan otomobilin, yüksek hızlarda da direksiyon stabilitesi normal bir otomobil ile aynı seviyelere çekilmiş.
Isuzu D-Max’in tek eleştirilecek noktası ise V-Cross modelinde yer alan 18 inçlik jantları. Yanakları da küçük kalan bu lastikler, aracın süspansiyon konforunu etkilemek dışında, arazi kullanımlarında sorun olabilecek cinsten. Bu nedenle eğer ağır ya da hafif fark etmeksizin, arazide Isuzu D-Max ile sürüş yapacaksanız, daha küçük jant ve daha yüksek yanak kombinasyonlarına bakmanızı öneririm.