Küçük otomobiller ülkemizde ne yazık ki sevilmiyor. Ancak Fiat’ın yıllardır ürettiği Panda Cross modeli 4×4 versiyonu ile o kadar eğlenceli olduğunu bizlere gösteriyor ki şaşmakla kalmıyorsunuz ağzınızın yırtılacağı kadar gülümsemeyi de bırakamıyorsunuz.

Ülkemizde trafik sorunu, park yeri sorunu gibi bir sürü sorun varken halen büyük otomobiller sevilmeye devam ediyor. Durum böyle olunca da küçük otomobillerin satışları genelde çok düşük oluyor. Ağzının tadını bilen ve gerçekten büyük bir otomobile ihtiyacı olmayanlar ise küçük segmenti daha fazla tercih ediyorlar. Fiat’ta bu segmentte yıllardır söz sahibi olan bir otomobil üretiyor. Hatta öyle bir duruma gelmiş ki bu model, yıllar önce tankla bile arazide yarıştırılmış. Evet bahsettiğimiz model 4×4 çekiş sistemine sahip Fiat Panda. Ancak yeni bir takı ile karşımızda bu model. Yeni ismi ise Fiat Panda Cross.

Cross takısının neden geldiğini anında anlıyorsunuz. Arazi araçları gibi yükseltilmiş olan süspansiyon sistemi, plastik korumalar, çamurluk korumaları, tampon altı ekleri gibi detaylar ile resmen bir arazi otomobili haline getirilen Fiat Panda, test aracımızda bulunan 4×4 sistemi ile gerçek bir arazici olduğunu bizlere gösteriyor. Kaslı olmasına rağmen küçük yapısı, dümdüz olan arka bölümünün üstüne bir minibüs gibi dikey yerleştirilen stoplar ile şehir içinde de gerçekten kıvrak olduğunu gösteren otomobilin iç mekanı da fazlasıyla pratik tasarlanmış.

7 inçlik multimedya ekranı Fiat Panda Cross’ta ilk dikkat çeken detay. Android Auto ve Apple Car Play özelliğine sahip olan U-Connect işletim sistemli bu ekranın kullanımı oldukça kolay. Hemen altına yerleştirilen kontrol kumandaları ise güzel bir birliktelik oluşturuyor.

Dijital klima kontrol ünitesi Fiat Panda’nın dış detaylarının içe yansımış hali ancak anlam veremediğim granit görünümlü torpido kaplaması aracın biraz kalitesiz görünmesini sağlamış. Onun yerine kumaş bir kaplama daha kaliteli bir görüntü oluşturabilirdi.

Vites topuzunun önünde yer alan cam açma kapatma tuşları ise alışıldık düzende değil ancak alışmak çok da zor görünmüyor. Ortaya yer alan Eco ve Stop-start kapatma tuşu ise bolca kullandığınız bir tuş takımı.

Elinizin hemen altına yerleştirilen vites ise yine kare şeklinde bir topuza sahip. Kadranlar da yine Fiat Panda’da olduğunuzu size direkt hissetirecek şekilde. Kare şeklinde tasarlanan gösterge panelinin ortasında ise 3 inç civarında bir boyuta sahip klasik Fiat yol bilgisayarı bulunuyor. Aracın boyutları o kadar küçük ki ortaya bir havalandırma menfezi koyulamamış.

Bu nedenle de konsol üzerinde ortaya konumlandırılmış bir havalandırma ızgarası var. Ancak bu ızgaranın kötü bir tarafı bulunuyor. Multimedya ekranı üzerindeki telefon koymak için tasarlanmış göze telefonunuzu koyarsanız inanılmaz derecede ısınmasına neden oluyor. Bu nedenle telefon koyduğunuzda bu havalandırma ızgarasını kapatmanız gerekiyor.

Yolcu koltuğu tasarına geçtiğimizde ise bizi aracın boyutlarına nazaran devasa kapaksız bir göz karşılıyor. İçerisinde 1.5 litrelik su hatta zorlarsanız 5 litrelik bir suyu dahi sığdırabileceğiniz bu göz çok kullanışlı ancak şehir içine park ettiğinizde bu gözde eşya bırakmamanızı tavsiye ederim.

Cross Plus donanım seviyesine sahip olan test aracımızda döşemeler de bu donanıma özeldi. Koltukların iyi yanal destek sunması ve rahat olmasının dışında ekstra bir özelliği bulunmuyor.

Panda Cross’u canlandırdığınızda ise ödüllü 2 silindirli 0.9 litrelik turbo motor tatlı homurtusu ile sizleri karşılıyor. 85 beygir güç ve 145 Nm tork üreten bu küçük motor oldukça canlı ancak aracı ilk çalıştırdığınızda otomatik olarak açılan Eco modunda gitmezseniz. Eco modunu sadece şehir içi ve düz yollarda kullanmanız gerekiyor yoksa 77,5 beygir gücünde ve 100 Nm torka sahip bir otomobil kullanıyorsunuz.

Eco modunu kapattığınızda ise Panda hızlı sayılmasa da heyecanlı bir otomobile dönüşüyor. 6 ileri manuel şanzıman ile gücü 4 tekerine aktaran otomobilin çekiş sistemi ise vites arkasına konumlandırılan 3 ayrı moda sahip seçim tuşu ile yapılabiliyor.

Aracımızda tek noktada ne yazık ki diyeceğim Pirelli Scorpion K6 Gravel ralli lastikleri mevcuttu. Ne yazık ki dememin nedeni ise bu lastiklerin inanılmaz sesli olması. Bundan dolayı araç içerisinde belli süre sonra baş ağrısı yaşadım ancak bunun dışında bu lastiklerle Panda inanılmaz zevkliydi. Yaz lastiğiyle de daha önce kullandığım Panda Cross’un çok sessiz bir otomobil olduğunu söyleyemem ancak lastik sesi konusunda normal bir lastikle bu durumdan kat kat daha sessiz olduğunu garantileyebilirim.

Peki nasıl bu kadar eğlendin dersiniz, ralli lastikleri ısınana kadar çok iyi yol tutmazlar. Çok sert yanaklara sahiptirler ve kolay kolay esnemezler. Panda’nın 4 çeker sistemi o kadar güzel çalışıyor ki, bu lastikler sayesinde ıslak her noktada şaşırtıcı şekilde güzel hızlandım, küçük tatlı çıkışlarda gücü arkaya veren sistem ve sizin kontrolünüze çok güzel izin veren ESP sayesinde ise yan yan çıkabildim.

Karda ise bu durum çok daha farklı bir hal aldı. Lastikler ısınana kadar yol tutmayan otomobilin 4 çeker sistemi beni kalmam gereken yollardan kurtardı hatta arazide bir çok lüks dört çekeri üzmemi sağladı.

Lastiklerin ağır olmasının getirdiği dezavantaj ise yakıt tüketimi oldu. Panda ile geçirdiğim 5 günde yaklaşık 1000 km yol yaptım. Bu sürede şehirler arası hızlara da çıktım, araziye de girdim, küçük eğlenceler de yaptım. Sonuç olarak tüketim ise küçük bir 4×4 için mükemmel sayılabilecek durumdaydı. Ortalama 7,2 litre benzin tüketen Panda, kullandığım en iyi otomobil olmasa da en eğlenceli otomobiller arasına ismini yazdırmayı başardı.

Eğer sizde büyük bir bagaja ihtiyacı olmayan bir aileyseniz, arada araziye gireriz normalde de şehir içinde otomobil süreriz diyorsanız Panda Cross 4×4 tam size göre bir otomobil. 4×4’e ihtiyacım yok diyorsanız da 1.0 litrelik atmosferik motora sahip Panda Cross’a bakabilirsiniz.

Fiat Panda Cross fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir