Renault Megane satışa sunulduğu dönemden bu yana segmentini egale edecek kadar iyi satışa sahip. Ancak bu satışı daha da hızlandıracak ve aracı çok daha performanslı hale getiren 1.3 TCe motor sayesinde bir efsane olmayı başaracak.

Bazı otomobiller ne kadar kaliteli, güzel görünümlü ve prestijli olsa da motor seçeneği onların belası olabiliyor. Megane’da ülkemizde yeni yüzüyle satılmaya başladığında çok eski teknoloji olan 1.6 litrelik atmosferik motorunu sedan modelinde sunuyordu. Ancak bu motor hem verimli değildi, hem de otomatik vites seçeneği bulunmuyordu. 1.2 litrelik turbo benzinli seçenek ise ülkemizde bir türlü sevilmemişti. Makyajla birlikte Megane Sedan yeni motoruna kavuştu. Mercedes-Benz ile birlikte geliştirilen 1.3 litrelik benzinli motor verimliliği ile herkesi şaşırtmayı başarıyor. Hatta öyle ki Mercedes bu motoru hiç bir değişiklik yapmadan 4 çeker sistemle dahi sunuyor.

Megane Sedan’ın dizel versiyonunu daha önce incelemiştik. Onun tasarım detaylarını anlattığımız yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda 1.3 litrelik motorun neler getirdiğini, ne kadar harika bir ünite olduğunu sizlere anlatmaya çalışacağım. Öncelikle bu motor Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığında Daimler yani Mercedes-Benz desteği ile üretilen bir motor. Tamamen alüminyum olan motor hafif olmasının dışında aslında bir takım yenilikler de barındırıyor. Plazma kaplı silindir duvarlarına sahip olan bu motorun bloğu, krank mili ve aksesuarları tamamen Renault mühendisleri tarafından geliştirilmiş. Silindir kapağı ise Alman mühendisliğinin bir ürünü. Delta ismi verilen bir tasarıma sahip olan üst kapak ile bir ilki barındıran motorun hafifliği de bu sayede korunmuş.

İşte yüksek teknoloji ürünü olan bu motor, günümüz mühendislik ürünlerinin en üstünde yer alıyor. 250 barlık bir doğrudan enjeksiyon sistemine sahip olan bu motor, 115, 140,150 ve 160 beygir güç seçeneklerine sahip.

Test aracımızda 140 beygirlik seçenek bulunuyor. 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman ile gücü ön tekerleklerine aktaran otomobilin en büyük yeniliklerinden diğeri de bu yeni 7 ileri şanzıman. Eski nesline göre çok daha hızlı vites değiştiren EDC şanzıman, motorla kusursuz bir uyum içerisinde diyebiliriz. Bu sayede Megane’nın fabrika verilerine göre 9,8 sn’de 100 km/s hıza çıkmasını sağlıyor. Ancak testimizde bu değerin daha az olduğunu gördük ve deneyimledik.

Bu motorun diğer bir noktası ise verimliliği. Testimizde yüksek hızlara çıktığımız, uzun yol yaptığımız hatta şehir içi trafiğinde bolca vakit geçirdiğimiz Megane Sedan, ortalama tüketim olarak bizleri fazlasıyla şaşırttı. 1000 km’yi aşan testimiz sonucunda ortalama 6,2 litre/100 km’lik tüketim değerini bizlere yansıtan Megane, ne kadar verimli olduğunu da göstermiş oldu. Dizel seçeneğine göre bile verimli olabilen Megane Sedan, günümüzde artık dizelin gereksiz olduğunu bizlere gösteriyor.

Eğer sizde C Sedan sınıfında kaliteli, az yakan ancak kaba tabirle çok kaçan bir otomobil sahibi olmak istiyorsanız Renault Megane Sedan tam size göre bir otomobil.

Renault Megane Sedan fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir