Dacia’nın ülkemizde ilk satışa çıktığı yıllarda fiyatları diğer modellere göre oldukça uygundu. Ancak günümüzde otomobil fiyatlarının geldiği noktada Dacia Duster artık uygun fiyatlı SUV olarak kalabiliyor mu?

Ülkemizdeki otomobil dünyası öyle bir hale geldi ki, artık uygun fiyatlı olarak konuşulan otomobiller bile aslında uygun değil. Bu durum tabi ki markalardan kaynaklı değil. Ülkemizde artık otomatik vites bir otomobil sahibi olmak oldukça zor bir hale geldi .Dacia halen uygun fiyatlı otomobil sunmaya çalışan markalar arasında yer alıyor. Duster’da geçirdiği makyaj operasyonu sonucunda bir süre ülkemizde sunulmayan otomatik vites seçeneğini tekrardan sunmaya başladı.

Duster’ın yeniliklerinden bahsedecek olursak, ilk dikkat çeken değişiklik ön farlarda. Dacia’nın karakterini oluşturan yeni gündüz LED’lerine sahip olan Duster, değişim sonrasında daha modern bir otomobil haline gelmiş. Bunun dışında da ön tasarımda değişiklik sunmayan otomobilin, yan tasarımında yeni jantlar göze çarpıyor.

Arkaya baktığımızda ise LED teknolojisinin çok az da olsa stop lambalarında yer aldığını görüyoruz. Daha önce lansmanına katıldığımız Duster’ın uzun süre sonraki en büyük değişikliği ise kalbinde yatıyor.

İç mekanda da değişiklik sunmayan Duster’ın multimedya sistemi artık kablosuz Apple Car Play ve Andorid Auto seçeneğini sunuyor. Bunların hepsi Dacia Duster’ı daha teknolojik hale getirmiş.

İç mekan kalitesinde bir artış yapmayan Dacia’nın koltukları ise biraz daha geliştirmesi gerekli. Baldır desteğinin kısa kalması nedeniyle uzun yolculuklarda biraz yorucu olabilen otomobilin, sürüşü ise ilk nesilden çok da farklı değil.

Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemine sahip olan test aracımızda kart şeklinde olan anahtarı cebiniziden ya da çantanızdan çıkartmaya gerek kalmadan araca giriş yapabiliyorsunuz. Ayrıca Dacia’nın yeni çalıştırma tuşuna sahip olan Duster’ın start-stop tuşuna bastığınızda 1.3 litrelik turbo benzinli ünite sessiz bir şekilde çalışıyor.

150 beygir güç ve 250 Nm tork sunabilen bu motor, eski nesil 6 ileri çift kavramalı EDC Renault şanzımanı ile birlikte gücünü ön tekerleklerine iletiyor. 1338 KG’lık Duster bu motor sayesinde çok atik bir hale gelmiş. Fabrika verilerine göre 9,7 sn’de 100 km/s hıza ulaşan otomobilin yeni nesil 7 ileri çift kavramalı şanzıman ile çok daha iyi hızlanma verisi sunacağını söyleyebilirim.

199 km/s son hıza sahip olduğu teknik verilerinde belirtilen otomobilin bu hıza çıkışında çok istekli bir karakteri olduğunu söyleyebilirim. Hatta da üst süratlere de ulaşabildiğiniz Duster’ın yüksek süratlerde süspansiyonunun yumuşaklığı nedeniyle çok güvenli hissettirmediğini söylemeliyim.

Normal sürüşlerde de konforlu olduğunu her engebede ve çukurda hissettiren Duster, bu nedenle yol tutuşunda çok başarılı sayılmaz. Yeni elektrik destekli direksiyon sistemi sayesinde yönledirme konusunda eski nesline göre çok daha iyi olan otomobilin, yüksek gövdesi de yumuşak süspansiyon sistemi ile birleşince bazı virajlarda korkutucu olabiliyor.

Testimiz sonucunda 1.3 litrelik motor, yüksek hızlarda 10 litre üstü yakıt tüketimi sergilerken, normal otoyol hızları ve şehir içi karma kullanım sonucunda 7,2 litrelik bir tüketim değerine ulaştı. Bu tüketim bu motor ailesi için biraz yüksek sayılabilir ancak bunda Duster’ın yüksek yapısının ve rüzgarla baş eden bölümünün daha büyük olması etkili.

Eğer sizlerde C Segmentinde yer alan uygun fiyatlı ancak teknolojik olarak yeterli bir SUV istiyorsanız Dacia Duster tam size göre.

2022 model Dacia Duster fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir