Otomobil markaları günümüzde güncellemeler ile modellerini teknolojiye uyumluyor. Renault’ta bu markalardan birisi. Bizler de teknolojiye bir adım daha ayak uydurmuş olan Renault Megane Sedan’ı test ettik.

Dünyada teknoloji sanıldığından çok daha hızlı ilerliyor. Ancak otomobil markaları bu duruma ayak uydurmakta oldukça zorlanıyor. Bu zorlanmanın asıl nedeni ise bir telefon ya da bir tabletin sıcaklıkla mücadelesinin olmamasına karşın, otomobilin içerisindeki teknolojik detayların ekstrem koşullarda dahi sorunsuz çalışmasından kaynaklanıyor. Durum böyle olunca teknolojik ilerlemeler otomobillerde biraz daha aksak şekilde ilerliyor.

Markalar artık yeni teknolojilerini yeni modellerine saklamak yerine ufak iyileştirmeler, ufak makyaj operasyonları ile otomobillerini teknolojik hale getiriyorlar. Renault’ta bunu yapan markalardan biri. Renault’un ülkemizde üretilen otomobili Megane Sedan, ufak değişiklikler ile artık daha güncel teknolojilere kavuştu. Bu değişimi dışta fark etmek ilk başta oldukça zor. Ancak dikkatli baktığınızda değişen ön ızgara ve far içi tasarımı hemen dikkat çekiyor.

Yan tasarıma baktığınızda ise Icon donanıma eklenen yeni 18 inçlik jantlar aracın daha dinamik görünmesini sağlıyor. Arkada da ufak bir değişiklik var ancak bu değişikliği hangi mantıkla yaptıklarını halen anlayabilmiş değilim. Sanki sanayide bir aksesuar dükkanında takılmış gibi duran difüzör ve sahte egzoz çıkışları aracın görüntüsünü oldukça bozmuş.

Aracın içine geçmek için yanına yaklaştığınızda yanan farlar, aracın açılmaya hazır olduğunu belirtiyor. Cebinizden çıkartmaya ihtiyaç duymadığınız ve mükemmel çalışan anahtarsız giriş ve çıkış sistemi siz elinizi kapı koluna dokundurduğunuz anda kapıları açıyor ve aracınızın içerisine geçebiliyorsunuz. Bu detay Renault’un belki de otomobil dünyasına kazandırdığı en önemli teknolojilerden olabilir.

Kapıyı açtığınızda ise 2017 yılından beri büyük bir değişikliğe uğramayan Megane ile birlikte olduğunuzu fark ediyorsunuz. Dikkat çeken iki yeni detay mevcut. Birincisi eski neslinde gerçekten kötü görünen dijital kadranın artık günümüz standartlarına ve teknolojilerine uygun hale gelmesi, diğeri ise yenilenen multimedya ekranı. Bu ikisinin yeniliği aracın iç mekanda hissettirdiği teknolojik algıyı arttırmayı başarmış. Artık daha modern ve yeni bir otomobile bindiğinizi size rahatlıkla hissettiren Megane’nın 10 inçlik kadranı gerçekten başarılı grafiklere sahip.

Aynı şekilde yenilenen multimedya ekranı da 9,3 inçlik boyutu ile gayet yeterli ve sunduğu Apple Car Play ve Android Auto donanımları da mükemmele yakın çalışıyor.

Sürüşe geçmek istediğimizde artık yeni bir start-stop butonu bulunuyor. Bu buton, yeni nesil Renault modellerinde görmeye alıştığımız bir buton. Aracı çalıştırdığımızda ise bir şaşkınlık yaşayabilirsiniz. Test aracımızın dizel olduğunu alırken bilmiyorduk. 1.3 litrelik motora sahip olduğunu sandım ve çalıştırdığımda sessizliği ile gerçekten şaşırdım. Ancak kadrana baktığımda test aracının dizel olduğunu fark ettim ve şaşkınlığım katlanarak arttı. Bunda Megane’de iyileştirilen yalıtımın etkili olduğunu söylemek lazım. Bu yalıtım o kadar iyi seviyeye gelmiş ki, daha önce sahip olduğum Mercedes A180d’yi kullanıyor gibi hissettim.

Ancak bu motorun ufak bir değişikliği vardı. Emisyon kurallarına uymak için dizel motorlara eklenen AdBlue sistemi bu motora da eklenmişti. Artık dCi motorun adı BluedCi olarak anılıyor. Bu nedenle de aracın AdBlue’ya ait ek bir depoya sahip olduğunu söylemek gerek.

Tüm bunların sonrasında ise bir diğer yenilik şaşırtmayı başarıyor. Önceki neslinde gerçekten kalitesiz hissettiren vites topuzunun kalitesi fazlasıyla artmış. Bunda sanırım kullanıcı dönüşleri etkili olmuş. Ancak vitesi D’ye aldığınızda yine şaşıracağınız bir durum mevcut. Kusursuz çalışan yeni 7 ileri EDC. Kusursuz diyorum çünkü 6 ileri olan versiyon kalite ve hız olarak biraz kötü tarafta kalıyordu. Şimdi ise bu 7 ileri şanzıman, gerçekten A180d’yi kullanıyor hissiyatının oluşmasını sağladı.

Hızlı geçişleri, mantıklı vites seçimleri ile mükemmele yakın bir performans sunan bu şanzıman, aynı zamanda aracın yakıt tüketiminin de çok fazla düşmesini sağlıyor. 1.5 dCi motorun zaten ne kadar verimli olduğunu söylemeye gerek yok. Fabrika verilerine göre 4.1 litre/100 km’lik tüketim değerine sahip olan Megane, bizim testimizde 5.2 litrelik ortalama tüketim değerine imza attı ve bu İstanbul trafiği de sisteme dahil olunca mükemmel bir yakıt tüketim değeri. Bu tüketim değeri ise dizelde olan 49 litrelik yakıt deposunun yaklaşık 950 km yol yapacağını sizlere gösteriyor.

Bir depo ile 950 km yol yapabilmek ülkemizde mükemmel bir sonuç. Ancak bir sorun mevcut. Eğer test aracımız gibi Icon donanımda bir Megane’a sahip olmak isterseniz ödemeniz gereken tutar çok yüksek oluyor. Buna rağmen, Megane bu ufak güncellemede gerçekten güzel donanımlara sahip olmuş ve kaliteli bir otomobil almak istiyorsanız ilk tercihleriniz arasında yer alması gereken bir model olarak halen yerini korumayı başarıyor.

Renault Megane güncel fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

One thought on “2021 Makyajlı Renault Megane ; Ufak düzeltmeler can kurtarır”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir