Dizel motorun tedavülden kalkacağı konuşurken, Mercedes dizel motorların önünün ne kadar açık olduğunu bizlere göstermeye devam ediyor. Bunun da en güzel örneklerinden biri Mercedes Vito’da satışa sunulan 2.0 litrelik 240 beygirlik dizel motor.

Mercedes Vito’yu daha önce test etmiştik. Test ettiğimiz zamanda en güçlü motor 190 beygir gücündeki 2.0 litrelik motordu. Ancak yüklü halde yine de güçsüz kalabilen o motor, Mercedes’in yeni OM serisi dizel ünitesi ile daha da güçlendi. Yenilenen parçalarla birlikte yeni NOx filtresi ile çevreye de duyarlı olan Vito, 240 beygirlik versiyonunda neler sunuyor sizler için inceledik.

Vito’nun tasarımı yıllardır aynı şekilde devam ediyor. Ufak makyaj operasyonu geçirmiş olmasına rağmen bu değişimi dış mekanında göstermeyen Vito’nun en belirgin özelliği Mercedes logosu altına yerleştirilen çarpışma önleme sistemi ve adaptif hız sabitleme sisteminin radarı. Bunun dışında yeni jant tasarımına sahip olan Vito, dış tasarımında Select ve Select Plus donanımı arasında bir farklılık sunmuyor.

İç mekana geçtiğimizde ise 3+3 şeklindeki arka koltuk düzenine sahip olan otomobilin ekstra uzun şasili versiyonunu test ettiğimizi hatırlatmada fayda var. 5300 mm’lik uzunluğu sayesinde koltuklarda rahat ederken aynı zamanda büyük bir bagaj hacmine sahip oluyorsunuz. Tabi bunun için arkadaki devasa bagaj kapağını açmanız gerekiyor. Dev bagaj kapağı hafif değil ancak sizi yoracak kadar da ağır değil. Keşke daha önce test ettiğimiz V300d’de bulunan elektrikli bagaj kapağı Vito’da da sunuluyor olsa.

1390 litrelik devasa bagaj hacmi ise iki parçaya ayrılmış durumda. Birinci bölümün tamamanı kullanmak için araya konulmuş içinde de Mercedes’in klasik sepetini barındıran gözü kaldırmanız gerekiyor. Ancak gözle birlikte de kullanım oldukça kolay.

Arka yolcular için çok fazla seçenek bulunmuyor. Sağ ve sol kelebek camlar elektrikli olarak açılıyor. Aynı şekilde sağ ve test aracımızda opsiyon olarak bulunan sol sürgülü kapı sistemi de elektrikli. Arka yolcular için bolca eşya gözü sunan Vito’nun keşke arkada USB çıkışları da bulunsaymış.

Ön tarafa geçtiğimizde ise ticari bir otomobilde olduğunuzu sonuna kadar hissediyorsunuz. Sürücü koltuğunun yanında yer alan iki sıralı koltukta konforlu bir seyehat yapmak zor. Sırtlığı dik olan bu koltuğun sırtlık ayarı da yapılamıyor. Sürücü için de arka koltuklar konferans tipi kullanıldığında rahat bir sürüş pozisyonu sunmayan Vito, minibüs tipi oturma seçeneğinde sürücünün rahat olmasını sağlıyor.

Yenilenen 7 inç boyutundaki multimedya ekranının hızlı yapısına rağmen, standart ara yüzünde çok da teknolojik göründüğünü söyleyemeyiz. Aynı zamanda geri görüş kamerasını da bu ekrana yansıtan Vito’nun kamera kalitesi de bir Mercedes için iyi değil.

Android Auto ve Apple Car Play kullanımını kablolu bir şekilde sağlayan multimedya ekranı dışında araçta teknolojik görüntü sunan bir öge bulunmuyor. Eski Mercedes’lerden alındığını belli eden kadranlar ve ortasındaki mono-krom dijital ekran sizi yıllar öncesine götürebiliyor.

Bir önceki test ettiğimiz 119 CDi modelinden tüm farkını sürüşte gösteren Vito 124 CDi’ın en büyük farklılığı süspansiyonunda yatıyor. Artık Vito’da opsiyonel olarak satın alınabilen havalı süspansiyonlar, aracı ülkemizdeki V300d modelinden bile daha konforlu hale getirmiş. Aynı zamanda aracın 35 mm yükselmesini sağlayan bu sistem hafif engebeli yollarda da 30 km/s hıza kadar rahatlıkla yol almanızı sağlıyor. 110 km/s hızın üstüne çıktığınızda ise 10 mm daha alçalan otomobil bu sayede hem daha iyi yol tutuyor, hem de aracın daha az rüzgarla karşılaşmasını sağlıyor.

Pnömatik olarak da çalışan sistem, aracın sürekli aynı hizada kalmasını sağlıyor. Bu sayede inanılmaz konforlu olan Vito, son zamanda kullandığım en konforlu hafif ticari araç olarak aklıma kazandı.

Vito Tourer tüm seçeneklerinde 2.0 litrelik motorlara sahip ve bunlar isimlendirmelerle ayrılmış. 140 CDi 136 beygir gücünde. 160 CDi 163 beygir gücünde. 190 CDi 190 beygir güç ve testimizin konuğu olan 124 Cdi ise 237 beygir gücünde. Bu yeni motor OM serisi yani Mercedes’in efsaneleşen motor bloğundan geliştirildiğini hatırlatalım. Eski nesilde yer alan 1.6 litrelik motoru artık kullanmayan Vito, artık sorunsuzluğu ile efsaneleşen bu motor sayesinde yıllarca sorunsuzca kullanılacaktır. Yeni motor ile 1600 d/d’dan itibaren 500 Nm torku tekerlerine aktarabilen Vito Tourer sadece 7,2 sn’de 0-100 km/s hızlanmasını tamamlıyor. Bu değerin 2200 kilogramlık bir otomobil için harika olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bunun yanında yer alan 9 ileri otomatik şanzımanda aracın yakıt verimliliğini düzenliyor.

Testimizde yaptığımız kullanımda toplamda 1300 km yol yaptık. Bu süre sonunda Vito Tourer 124 CDi bize 7,5 litrelik ortalama tüketim gösteriyordu. Bu yolun yaklaşık 600 km olan bölümünü ise aracın içi dolu halde yaptığımızı hatırlamakta fayda var.

Eğer güçlü, konforlu ve düşük yakıt tüketen büyük bir aile aracına ya da transfer işlerinizde kullanacağınız bir minibüse ihtiyacınız varsa Vito Tourer tam size göre.

Mercedes Vito Tourer fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir