Toyota’nın yıllardır ürettiği otomobiller, sıkıcı ve basittir. Genelde sürüş zevki vermeyen bu otomobillerin amacı uzun ömürlü olmaları ve bunun yanında da kullanıcıların başını ağrıtmamaları. Ancak bir gazetecinin sorduğu bir sorunun Toyota’nın hayatını tamamen değiştireceğini kimse bilemezdi. İşte bunlardan biri de Toyota Yaris.

Otomotiv gazeteciliğinin ne kadar önemli bir meslek olduğunu ülkemize anlatmak oldukça zor. Çünkü bu işi meslek olarak yapmak dışında sırf otomobil kullanmak için de yapan kişiler var. Ancak konumuz bu değil. Dünyanın en köklü markalarından olan Toyota’nın bir basın toplantısında sorulan Toyota neden bu kadar zevksiz otomobiller üretiyor sorusu, bir markanın tüm selfesini değiştirdi. Eğer bir soru Toyota’nın artık daha kullanıcı dostu ve sürüş zevki veren otomobiller üretmesine neden oldu.

Toyota Corolla ile başlayan bu değişimin en yeni meyvesi ise Toyota Yaris. Toyota’nın TNGA Platformu üzerinde üretilen bu yeni otomobil, eski Toyota’lara çok benzer detaylara sahip olabilir. En üst donanımda bile sunulmayan alüminyum alaşım jantlarda bunlardan sadece biri. Basit tasarımla birlikte daha çekici bir görüntü oluşturmuş olması ise Toyota’nın minimalliğinin bir meyvesi. İşte durum böyle olunca zevkli bir otomobile sahip olmak hiç de zor değil.

Yaris tamamen değişen tasarımı ile biraz daha hormonlu bir otomobil gibi görünüyor. Kaslı yapı olarak adlandırdığımız çıkıntıları karoserinde bolca barındıran otomobil, aslında ilk dakikadan ne kadar zevkli olabileceğinin sinyallerini veriyor. Dev farlar aracın önden daha agresif ve büyük görünmesini sağlarken, geniş çamurluklar da aracı resmen bir yarış otomobili gibi gösteriyor. Arka tasarımda ise daha minimal çizgiler kullanılmış. Ancak şişik çamurluklar burada da bizleri karşılıyor. Küçük stop grubu ise aracın en uç noktalarına konulduğu için aracın arkadan da geniş görünmesini sağlıyor.

İç mekanda ise bu görüntünün çok fazla göz boyama olmadığını görüyorsunuz. Eski nesline göre artan diz ve baş mesafesi, Yaris’in arkasında çok rahat yolculuklar yapmanızı sağlıyor. 275 litrelik bagaj hacmi rakiplerine göre küçük kalsa da çok girinti çıkıntı içermemesi onun için büyük bir avantaj oluyor.

Toyota Yaris’in en zevkli hali ise direksiyona geçip marşa bastığınızda başlıyor. 1.5 litrelik 3 silindirli motor, araçta az olan yalıtım nedeniyle içeriye hırıltısını veriyor. Bu hırıltı aslında otomobil seslerini sevenler için çok zevkli olacaktır. Çünkü 3 litrelik atmosferik V6 bir motorun ortadan ikiye kesilmiş hali gibi bir ses çıkartan bu motor, daha ilk andan sizin zevkli bir otomobilde olduğunuzu düşünmenizi sağlıyor. 122 beygir gücündeki motor, bu gücünü 10 ileri sanal oranlı CVT şanzıman ile yere aktarıyor. 10 ileri nasıl oluyor dediğinizi duyar gibiyim. CVT şanzıman mı? Berbat… Dediğinizi de duyar gibiyim.

Ancak Toyota CVT şanzımanın halen en düşük maliyetli şanzıman olduğunun farkında. Bunu da otomobillerini zevkli yaparken nasıl daha iyi hale getirebilirim diye düşünmüş. Şanzıman oranları o kadar güzel ayarlanmış ki, Toyota Yaris’i kullanırken gerçekten 10 oranlı ve tork konvertörlü bir şanzıman kullanıyor gibi hissediyorsunuz.

Sürüşe geçtiğinizde dikkat çeken bir diğer detay ise aracın direksiyon tepkileri ve şasisindeki rijitlik. Virajlara girerken bu Yaris böyleyse GR Yaris acaba nasıldır diye düşünmeden edemiyorsunuz. Yol tutuşu ve direksiyon tepkileri ile gerçekten hayran bırakan Yaris, yalıtımsız yapısı, artık B Segmenti için düşük iç mekan kalitesi, 8 inçlik iyi ancak çok iyi diyemeyeceğim multimedya ekranına rağmen, sürüş zevkini zirvelerde yaşayabileceğiniz bir otomobil.

1.5 litrelik motor ise Hybrid seçeneğe gerek var mı dedirtebiliyor. Nedeni ise yaklaşık 500 km’lik kullanımızda 5,4 lt/100 km gibi bir tüketim değerine sahip olması. Ya da kafanızda yeni bir soru işareti oluşabiliyor. Eğer benzinli seçeneği böyleyse acaba hybrid seçeneği nasıl diye sormadan edemiyorsunuz.

Toyota Yaris’in Fiyat Listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir