Brexit bazı markaların radikal kararlar almasına neden oldu. Bu radikal kararlardan birini de Honda aldı. Honda ülkemizdeki fabrikasını Ekim 2021’de kapatıyor ve artık üretime son veriyor. Durum böyle olunca da bizlerin test ettiği son nesil Civic, ülkemizde üretilen son yerli Civic olarak akıllarımıza kazınıyor.

Ülkemizde üretim yapan bir çok marka bulunuyor. Bu markalara fark edilmese dahi bir bağımız bulunuyor. Buna milliyetçilik duygusu da diyebilirsiniz, ülkemize yaptıkları yatırım ve istihdam dolayısıyla minnet duygusu da diyebilirsiniz. Ancak bazı markaların kararları bizi üzebiliyor. Dünya üzerinde diğer ülkelerde olan tüm fabrikalarını kapatma kararı alan Honda’da bu üzüntünün yaşanmasına neden oluyor. Ülkemizdeki fabrikasını da Ekim 2021 itibarıyla kapatacak olan Honda, böylece Japonya dışındaki son fabrikasını da kapatmış olacak. Ülkemizde 1997 yılından bu yana Honda Civic ve bir dönem de Honda City üretimi yapan fabrikadan son çıkan otomobiller ise FC5 kasa koduna sahip Civic’ler oluyor.

2019 yılında makyaj operasyonu geçiren bu Civic ise bizim test konuğumuz oldu. Ülkemizde üretilen son Civic modeliyle de böylece vedalaşmış olduk.

Makyajlanan Civic’de neler değişti diye soracak olursanız çok büyük bir anlatım yapamayacağım. Nedeni ise aslında değişen detayların oldukça küçük olması. Bu değişimin en dikkat çeken detayı ise artık Civic’de krom bir ızgara yerine piyano siyahı bir ızgara kullanılıyor olması. Önceki neslinde olan bu krom detaydan kurtulması ile resmen gençleşen Civic, artık daha yeni nesil görünüyor.

Yan tasarımda ise ilk dikkat çeken değişiklik aracın eski neslinde gerçekten kötü görünen jantların artık daha güzel ve modern olanları ile yenilenmiş olması.

Aracın lansman sloganı ise içinde fazlası vardı. Bu ne demek diye soracak olursanız cevabımız çok net. Honda Civic’in güncellemesi tamamen teknolojik. Aracın aktif güvenlik donanımları arttırılmış ve bu artışın en güzel noktası ise yaya algılama sistemi olmuş. Artık çarpışma önleyici, yaya algılama sistemi, yarı otonom sürüş gibi detaylara sahip olan Civic’in gözle görülen iç değişikliği ise eski neslinde çok fazla eleştiri alan multimedya sisteminde olmuş.

Tamamen dokunmatik tuşlara sahip olan eski nesilde kullanım oldukça zordu. Ancak yeni nesilinde Civic bu tuşları fiziksele çevirmiş ve artık ses açma kapama tuşunu da fiziksel düğme haline getirmiş. Bu sayede artık çok daha rahat kullanılan bu multimedya sisteminde ayrıca Apple Car Play ve Android Auto donanımı da sunulmaya başlanmış.

Sürüşe geçtiğimizde ise aracımızın Civic Eco olduğunu fark etmiyorsunuz. Tek fark edeceğiniz şey 1.6 litrelik benzinli motorun sessiz çalışma karakteri. Honda’nın yıllardır kullanmış olduğu bu motor hem yüksek verime sahip hem de LPG uyumlu olması ile dikkat çekiyor. CVT şanzıman ile birlikte sunulan bu motor seçeneğinde belki de en büyük sorun CVT şanzıman. Japon markaların neden CVT şanzımanı tercih ettiğini hala anlayabilmiş değilim. Aracın güç aktarım kaybını inanılmaz şekilde arttıran bu şanzımanların sadece üretici için maliyeti oldukça düşük.

CVT şanzıman nedeniyle konforlu hissetseniz dahi, aracı hızlandırmak istediğinizde motorun sürekli yüksek devirde takılı kalması can sıkıcı bir detay oluyor. 1.6 litrelik motor 125 beygir güç ve 152 Nm tork üretiyor. Bu nedenle çok hızlı hissettirmeyen otomobil, sakin kullanımda ise ekonomik olmayı başarıyor.

0-100 km/s hızlanmasını 11,5 sn’de tamamlayan otomobilin performans vaat etmediği buradan da belli oluyor. LPG kullanımında sanki biraz daha güçsüz hissetiren otomobil, benzine geçtiğinizde ise biraz daha atik bir hale geliyor. Ancak bunun test aracımızda belki de gaz ayarında ufak bir sorun olabileceğinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Nedeni ise daha önceki nesil Civic Eco’da böyle bir farkı asla anlayamamış olmamdan kaynaklı.

Civic Eco’nun en büyük avantajı ise fabrikasyon olan LPG sisteminin aynı zamanda kadrana entegre edilmiş olmasından kaynaklanıyor. Bu sayede aracın hiç bir yerine bir delik açılmıyor ve kalitesiz biz görüntü oluşmuyor. Aynı zamanda LPG doluluk oranı gibi detayları da kadran üzerinden görebiliyorsunuz.

Civic Eco eğer uygun fiyatlı ve uygun yakıtlı bir otomobil almak istiyorsanız, tercihleriniz arasında yer almalı. Ancak performanslı kullanım istiyorsanız tercihiniz 1.5 litrelik turbo VTEC olmalı.

Honda Civic fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir