Otomobil fiyatlarıyla birlikte ülkemizde yakıt fiyatları da aldı başını gitti. Durum böyle olunca da herkes daha az yakıt tüketen otomobillere odaklanmaya başladı. Toyota’da Hybrid teknolojisi ile yakıt tüketimini minimuma çeken otomobiller üretiyor. Bunların en küçüğü ve en yenisi ise Toyota Yaris Hybrid test konuğumuz oldu.

Ülkemizde otomobil sahibi olmak artık lüks oldu. Artan vergiler, kurlar nedeniyle 200 bin TL altında 0 km bir otomobil almak imkansız hale geldi. Aynı zamanda yakıt fiyatlarına da yansıyan bu artışlar, otomobil sahibi olmak isteyenleri düşük yakıt tüketimine sahip otomobillere yönlendirdi.

Hibrit teknolojisi otomobillerin yakıt tüketimlerini inanılmaz derecede aşağıya çeken bir teknoloji. Alıştığınız süreç içerisinde o kadar düşük tüketim seviyelerine inebiliyorsunuz ki buna sizler de şaşırabiliyorsunuz. Toyota’da hibrit teknolojisinin önderi olan bir marka. Ülkemizde de artık ticari ve büyük SUV’u Land Cruiser haricinde dizel motor seçeneğini sunmayan ilk marka olan Toyota, yenilenen ürün gamıyla da artık modern otomobiller sunabiliyor.

Önceki dönemlerde çok sıkıcı ve sürüş zevki asla olmayan otomobiller üreten Toyota, günümüzde bir otomobil gazetecisinin sorduğu soru sonucunda mükemmele yakın otomobiller üretmeye başladı. TNGA platformu sayesinde gelişen bu otomobillerin en yenisi ise Toyota Yaris.

Tasarım detaylarıyla artık eski nesillerinden farklı olduğunu gösteren Yaris, daha keskin çizgileri, yuvarlak ve şişik hatları sayesinde fazlasıyla çekici görünüyor. Aynı zamanda büyüyen boyutları sayesinde B segmentinden C Segmentine doğru kayan bir iç mekan sunan otomobilin, tasarım detayları onun yepyeni olduğunu bizlere gösteriyor.

Test aracımızda da ülkemizde satın alabileceğiniz en yüksek donanım seviyesine sahipti. Sadece Hybrid seçenekte mevcut olan dış detaylara da sahip olan otomobilin ön tasarımındaki en dikkat çekici değişiklik LED ön sis farları, siyah kaplama olan tampon eki ve LED farlar. Yan tasarımda ise benzinli versiyonuna göre dikkat çeken değişiklik 15 inçlik alaşımlı jantlar oluyor. Bu jantları isterseniz opsiyonel olarak daha büyük alabiliyorsunuz.

Arka tasarımda ise benzinli versiyonun en üst paketi olan Flame ile arasında en ufak bir fark bulunmuyor. LED teknolojisine sahip olan stop lambaları benzinli ya da hibrit fark etmeksizin en üst donanım seviyesinde LED olarak geliyor.

Aracın bagajını açtığımızda ise bizi köşeleri olmayan bir bagaj karşılıyor. 286 litrelik bu bagaj aslında sınıfı için oldukça küçük kalıyor. Ancak iç mekan genişliği bu aracın küçük bagaj hacminin dezavantajını kapatıyor.

Arka koltuklarda ön koltuk ayarı 181 boyunda olan sürücüye göre ayarlıyken neredeyse bacak bacak üstüne atabilecek hale gelebiliyorsunuz. Ancak yolcular için düşünülmüş başka detaylar bu otomobilde bulunmuyor.

Ön koltuklarda ise farklı bir tasarım bizleri karşılıyor. Fazlasıyla saklama gözüne sahip olan Yaris’in ön konsolu aynı zamanda Toyota’nın yeni teknolojik detaylarına da sahip. Ancak rakiplerinde gördüğümüz dijital kadran gibi özellikleri ne yazık ki bu otomobilde göremiyoruz.

Onun yerine 90’lar otomobillerine benzer şekilde görünen iki ayrı kadran ve ortasındaki dijital ekran bizleri karşılıyor. Değişiklik yapılmıyor olmasına rağmen oldukça pratik olan bu kadran tasarımı günümüz için biraz demode kalmış. Kadranların hemen arkasında ise Head-up display ekranı bulunuyor. Bu ekran sayesinde gerekli tüm bilgileri görebiliyorsunuz. Aracın güvenlik ve teknolojik donanımlarının da yansıtıldığı bu ekranda ilk etapta şaşırabiliyorsunuz. Çünkü adaptif hız sabitleme sisteminin mesafe ayarı gibi donanımlarda sadece bu ekrandan yönetiliyor.

Konsolun ortasına yerleştirilen ve diğer tüm Toyota modellerinden aşina olduğumuz multimedya ekranı ise yeterli donanıma sahip ancak Apple Car Play bağlantısı yaptığınız da bazen takılma yaşayabiliyorsunuz.

Sürüşe geçtiğimizde ise B segmenti otomobillerin eski sürüş hissiyatlarına Toyota ile ulaşabiliyorsunuz. Eski dediysem kötü olan eski dönemler değil. Yol tutan ve hissiyatını her zaman size gösteren otomobillerden bahsediyorum. Toyota Yaris’in direksiyon sisteminin keskinliği ve hissiyatı, şasisinin rijit yapısı gerçekten takdir edilesi. Uzun zamandır sürüş destek sistemlerinin desteği olmadan bu kadar iyi yol tutan bir B segmenti otomobil kullanmamıştım diyorsunuz.

Ancak her Japon otomobilinin en büyük eksikliğini Toyota Yaris’te de hissediyorsunuz. Yalıtım konusunda inanılmaz eksikleri olan otomobilin içinde müzik sesini biraz fazla açtığınızda dışarıdan da rahatlıkla dinlenebiliyor. Bu durum sürüşte de yüksek hızlara çıktığınızda rüzgar ve yol sesi olarak size dönüyor.

1.5 litrelik atmosferik motor ve hibrit üniteye sahip olan Toyota Yaris Hybrid, 115 beygir gücü tekerleklerine aktarıyor ancak bu düşük güce rağmen elektrikli motorun avantajları sayesinde 0-100 km/s hızlanmasını benzinli versiyonundan yaklaşık 2 sn daha iyi yapıyor.

Testimiz süresince şehiriçi trafik kullanımlarında 2.5 litreye kadar düşen yakıt tüketimi ile gerçekten hayran bırakan Yaris, uzun yol tüketimi de devreye girince testimizi 4.3 litrelik ortalama tüketim değeri ile tamamladı. Bu segmentte daha düşük yakıt tüketimine sahip bir otomobil bulmanız neredeyse imkansızken, Yaris çok daha sakin kullanımlarınızda akaryakıt istasyonlarının düşmanı olacak bir otomobil.

Eğer sizde B segmentinde düşük tüketimli ve dayanıklılığı ile ön plana çıkmış bir otomobil istiyorsanız Toyota Yaris Hybrid’i kesinlikle tercih etmelisiniz.

Toyota Yaris Hybrid fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir