Citroen’in crossover segmentinde gelişimini fark etmeyen yoktur. Önce C5 AirCross, sonrasında ise C3 Aircross ile başlayan bu gelişimde, model gamı crossoverlar üzerine gelişmeye başladı. Durum böyle olunca da Citroen modellerini daha hızlı güncellemeye karar verdi. C3 AirCross’ta eski versiyonunda olan ufak kullanışlılık hatalarını gideren yeni yüzüyle tekrardan yollara çıktı.
Crossover segmentindeki gelişimler ve tüketicilerin bu modelleri daha çok tercih etmesi oldukça şaşırtıcı bir hal aldı. Önceden kullanışlı ve aileler ideal olan MPV’leri tercih etmeyen hatta yanından bile geçmeyen tüketiciler artık güncel MPV’ler olan crossoverları tercih etmeye başladılar.
Citroen’de bu gelişime hızlı bir şekilde adapte olan markalardan birisi. C5 AirCross ile crossover segmentine giriş yapan marka, C3 AirCross ile daha küçük ailelere de hitap etmeyi başarmıştı. Ancak C3 AirCross sanki biraz aceleye gelmiş bir modeldi. Nedeni ise kullanışlılık problemlerinin bulunmasıydı. Ancak Citroen bunu hızlı fark etmiş olacak ki modele kapsamlı bir güncelleme yaptı ve bu sorunları bir nebze olsa ortadan kaldırdı.
C3 AirCross’un değişikliğini hemen fark edebiliyorsunuz. Önceki neslinde Citroen’in şirin ve yumuşak hatlı ön yüzüne sahip olan model artık daha agresif çizglere sahip. Bu nedenle aslında daha alt yaş grubuna da hitap etmeyi başaracak olan model, aynı zamanda Citroen’in C4 ile sunduğu yeni yüzü de kendine adapte etmiş olmuş. Küçülen farlar ve değişen tampon tasarımı sayesinde hem agresif hem de daha yüksek görüntüye sahip olan otomobilin tampon altındaki eklentilerinde olan renk detayları ise aracın hala eğlenceli bir otomobil olduğunu bizlere gösteriyor.
Yan tasarımında Citroen’in AirBump adını verdiği plastik korumaların tamamen kaldırıldığı otomobilin ayna kapaklarında ve C sutunu camında alabildiğiniz renk detayları ise araca çok güzel bir hava katıyor. Değişen jant tasarımı ise aracın daha yüksek görünmesini sağlamış.
Arkasında ise hiç bir değişiklik olmayan otomobilin tasarımı zaten güzel olan tüm detayları korunmuş ve aracın eski görünmesini de sağlamamış. Ancak arka tasarımdan aracın yeni olduğunu anlamanız gerçekten imkansız. Bagaj kapağını açtığınızda sizi karşılayan 410 litrelik bagaj hacmi segmentinin en iyileri arasında.
Arka koltuklara geçtiğinizde konforlu bir Citroen modelinde olduğunuzu anında hissediyorsunuz. Yumuşak olan koltuklar yanal destek olarak çok fazla bir şey sunmasa da yolculuklarda konforlu olacağınızın garantisini veriyor. Sert plastiğe sahip olan kapı döşemeleri bu segment için kabul edilir. Ancak arka kapılarda bulunan makam perdeleri bu aracın yolcularını da ne kadar düşündüğünün bir kanıtı.
Sürücü koltuğuna geçtiğinizde dikkat çeken detaylar sizi karşılıyor. Eski neslinde bir uçak lövyesini anımsatan el freni yerini normal bir el frenine bırakmış. Bu sayede artık iki adet bardaklığa kavuşan C3 AirCross, en çok eleştiri alan detayını da mükemmel bir şekilde iç mekana adapte etmiş.
Multimedya ekranı 9 inçlik boyutu ile eski nesline göre çok daha teknolojik görünüyor. Ancak eski nesil duran kadranlar halen varlığını sürdürüyor. Konsol üzerinden çalıştırılan otomobilin aynı zamanda kablosuz şarj donanımına da kavuşmuş olması güzel bir detay. Geriye kalan tüm detayları eski nesli ile birebir olan otomobilin sürüşünde ise çok büyük bir değişiklik yok.
Motor seçeneği olarak eski neslinde yer alan motorun biraz daha güçlüsüne kavuşan C3 AirCross test aracımızdaki 1.2 litrelik 130 beygirlik motor seçeneği ve 1.5 BlueHDi motor seçeneği ile satın alınabiliyor. Markadaki diğer modellerin aksine 6 ileri EAT şanzımana sahip olan modelin vites geçişleri biraz yavaş kalabiliyor.
Test aracımızda yer alan 1.2 litrelik motor ise 130 beygir güç ve 230 Nm Tork üretiyor. Bu güç fazlasıyla yeterli olan otomobilin performans verileri de bu motorun ne kadar iyi olduğunu bizlere kanıtlıyor. Ancak daha hızlı bir şanzıman ile çok daha performanslı olacağını da garanti edebilirim. 0-100 km/s hızlanmasını 9,2 sn’de tamamlayan otomobil ideal ortamda yapmış olduğumuz testimiz sonucunda 8,8 sn gibi bir sürede 100 km/s hıza ulaştı.
Sürüş anında eski nesili az çok hatırlamaya çalıştım. Bu hatırlama sonucunda da aracın çok daha sessiz bir yapıya ulaştığını fark ettim. C3 AirCross’un geliştirmeleri yapılırken yalıtım konusunda da geliştirilmeler yapıldığı çok belliydi. Bu durum yakıt tüketimine yansımış mı acaba diye düşünüp ortalama yakıt tüketimine baktığımızda ise şaşırdık. Eski neslinde 100 beygir olan motorun aksine 130 beygirlik bu motor aracın daha düşük yakıt tüketmesini sağlamayı başarmış.
Testimiz sonucunda ortalama 6,7 litre/100 km’lik tüketim değerine ulaşan otomobilin tüketimine de şaşırmış olduk.
Eğer sizlerde düşük yakıt tüketen, istediğinizde performanslı olan küçük bir crossover istiyorsanız C3 AirCross’u tercih listenizin başlarına yazmalısınız.
Citroen C3 AirCross fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.