Günümüzde markaların hibrit atakları çok hızlandı. Ford’da Avrupa’da zorlaşan emisyon standartlarına uyum sağlamak adına ülkemizde ürettiği Tourneo modelini Hybrid olarak üretmeye başladı. Ancak bu farkı manuel vitesle anlamak imkansız hale gelmiş.

Dünya üzerindeki emisyon kısıtlamaları markaları daha çok hybrid ve mild hybrid otomobillere geçiş konusunda zorlamaya başladı. Özellikle de ülkelerin dizel otomobillere açtıkları savaş neticesinde markalar dizel motor üretimlerini durdurmaya başladılar. Ancak bazı markalar dizel üretmek zorunda olduklarının farkındalar ve bunun için de çıkış yolları arıyorlar. Ford’da dizel motorları ile dünyada satış yapan bir marka. Özellikle de ticari araçlarında bunu ortaya koyan Ford, ülkemizde ürettiği Tourneo modelini hibrit teknolojisi ile buluşturdu.

Tourneo geçirdiği makyaj operasyonunda yüzünü tamamen değiştirmedi ancak dışarıdan çok hızlı fark edilen değişiklere sahip oldu. Bunlardan ilki iç yapısı değişen farlar olurken, değişen tampon tasarımı da aracın ön yüzündeki en büyük değişiklik oldu. Ön yüz dışında bir değişiklik içermeyen Ford Tourneo Custom asıl değişikliği iç mekanda gösteriyor.

İç mekana geçtiğimizde Tourneo Custom, makyaj operasyonu ile birlikte kavuştuğu daha otomobil gibi görünen ön konsolu ile bizi karşılıyor. 2+1 oturma düzenine sahip olan koltuklar dışında yüksekte konumlandırılan aslında hemen elinizin altında olması sağlanmış olan vites topuzu ise trafikte sizin daha rahat etmeniz sağlamış. Trafik denilince akla Tourneo Custom’un otomatik versiyonu geliyor ancak Ford, Hybrid versiyonunda ne yazık ki otomatik versiyon sunmamış. Durum böyle olunca da aslında Hybrid sistemini çok verimli kullanmak zorlu bir hal alıyor. Aracı çok daha verimli kullanmak için TFT gösterge ekranını takip ederek sembolleri algılamanız gerekiyor. Bunu yapmak için ise kalın bir kullanım kitapçığı incelemelisiniz.

Makyajla birlikte 8 inçlik tablet şeklindeki multimedya sistemine sahip olan Ford Tourneo Custom, SYNC 3 sistemi sayesinde bu ekranda Apple Car Play ve Android Auto sunuyor. Ses sistemi de boyutlarına rağmen yeterli olan otomobilin,(otomobil diyorum çünkü 8+1 oturma düzeni ile Tourneo Custom otomobil ruhsatına sahip) malzeme kalitesi de bir otomobilden farksız. Tourneo Custom boyutlarının avantajını ise saklama gözü olarak kullanmış. Aracın aklınıza gelecek her noktasında yer alan saklama gözleri sayesinde eşyalarınızı araç içinde kaybedebilirsiniz bile.

Makyajla birlikte Tourneo Custom daha da güvenli hale gelmişti. Bu güvenlik artışı genellikle aktif ekipmanlarda. Örneğin artık Tourneo Custom, çarpışma önleme sistemi, şerit takip sistemi gibi donanımlara sahip olurken, adaptif hız sabitleme sistemine de sahip olmuş. Bu sayede uzun yolda hız limitlerine sabitlediğiniz aracınız önüne çıkan araca göre hareket edecek ve sizi konforlu bir şekilde seyahat ettirecek.

Konfor demişken, fark ettiğimiz bir diğer özellik, Tourneo Custom’un Hybrid sisteminin getirdiği ağırlık nedeniyle olsa gerek, süspansiyonlarında da ufak bir oynama yapılmış. Bu değişim sayesinde daha konforlu hale gelen otomobilin en büyük değişikliği ise uzun şasiye sahip olması. Uzun şasi sayesinde bagajda solda bulunan kapalı bir bölmede yer alan hybrid sistem bataryaları, aracın kullanım alanından da çok çalmamış.

Konfor ekipmanları konusunda da kusursuz olan Tourneo Custom, ön tarafta koltuk arasında 150w çıkışa sahip bir priz, arkada saymayı unuttuğum yoksa 6 adet USB çıkışı ile herkese telefon şarj imkanı sunuyor. Bu sayede aracı aslında ufak bir camper olarak bile kullanabilirsiniz.

Tourneo Custom sürüş karakteri olarak Ford’un SUV’larından farksız bir hissiyata sahip. Size anında cevap veren direksiyon sistemi, aracın uzun yapısına rağmen çok kıvrak olmasını sağlıyor. Aynı zamanda uzun yapıya rağmen rijit olan otomobilin virajlarda da başarılı olması sağlamış. Vites sisteminin klasik bir Ford olması ise sizi konforlu bir sürüşe itiyor. Yolları çok belli kemikli vitesleri yumuşacık bir debriyaj ile yorulmadan değiştirebiliyorsunuz. Ancak bunun yüklü halde ağır bir hale gelmesini istemeyen Ford mühendisleri, aracın 1 ve 2. vitesini biraz kısa oranlı olarak tasarlamışlar. Bu nedenle hızlı kalkışlar yapmak istediğinizde ilk 2 vitesin değişimi biraz zaman kaybına neden olabiliyor. Ancak yüklü halde de aracın fazlasıyla atik olması sağlanıyor.

Bu aracı kullanan kişilerin en önemli noktası ise yakıt tüketimi. Aracı hem boş hem de 9 kişi ve bagaj da dolu halde test etme fırsatı buldum. Bu şekilde iki farklı tüketim değeri elde etmek mümkün oldu. Tourneo Custom, şehir içinde yüklü ve yüksüz durumlarda 7,5 lt/100 km ve 9,1 lt/100 km gibi iki farklı yakıt tüketimine sahip oldu. Yüklü halde neredeyse 4 tona yaklaşan ağırlığıyla bu tüketim değeri oldukça makul.

Şehirler arasında ise yüksüz durumda 6,2 litreye kadar düşen yakıt tüketimi, yüklü halde ise 7,2 litre/100 km olarak karşımıza çıktı. Bu iki durumda da kullanıcısının yüzünü güldürecek olan Tourneo Custom Hybrid’in bence en büyük dezavantajı manuel şanzıman ile hybrid sistemi verimli çalıştırmanın biraz zor olması. Bu nedenle otomatik versiyonu olsa çok daha verimli olacağını düşündüğüm otomobilin, hybrid sistemini anlamak ise kullanım kitapçığını okumadan neredeyse imkansız.

Eğer sizlerde geniş bir aileye sahipseniz ya da şehiriçi servis, taşımacılık gibi işlerle uğraşıyorsanız, yeniliklere de açıksanız Tourneo Custom Hybrid tam size göre bir otomobil.

Ford Tourneo Custom Hybrid fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir