Mercedes dünyada lüks segmentte öncü markalardan. Çıkarttığı modeller genelde segmentinin ilk modelleri oluyor ve lüks kavramını farklı karoserlerde sunuyor. CLS’de bu modellerden birisi. Coupé Leicht Sport yani Coupe Hafif ve Sportif anlamındaki CLS, yenilenen detayları ve 2 litrelik dizel motoruna entegre edilen 4Matic sistemi ile nasıl bir sürüş sunuyor sizler için inceledik.
Mercedes, yollara çıkarttığı modellerde çoğu insanın hayalini süslemeyi başarıyor. Bunun en önemli nedeniyse artık inanılmaz geniş bir yaş skalasına hitap ediyor olması. Durum böyle olunca da çok büyük bir grubun hayalini süslemeyi başarıyor. A Serisi, ehliyetini yeni almış gençler için bir hayal olurken, S ve E serisi orta yaş ve büyüklemizin hayalini süsleyen modeller oluyor.
CLS ise her yaşta enerjik insanların hayali. Mercedes bu hayalleri tatmin edebilmek için ise her aracının üstüne daha fazla koyarak yollara sunuyor. Yenilenen CLS’de böyle bir otomobil. Tasarım ve detaylarda çok değişiklik yapmadan daha nasıl mükemmel bir otomobil yapabiliriz diyen Mercedes tasarımcıları ve mühendisleri CLS’de yaptığı teknolojik değişiklikler ve ufak tasarım değişiklikleri ile mükemmele yakın bir otomobil çıkartmışlar.
CLS’nin dış tasarımında neler değişti diyenler için ise ön tasarımdan başlayarak değişiklikleri anlatmaya başlayalım. CLS, Mercedes’in yeni ızgara tasarımına kavuştu. Yüzlerce minik Mercedes yıldızından oluşan bu ızgara, uzaktan aynı görünse de yakındaki bu detayı ile yüzünüze tatlı bir gülümseme ekleyebiliyor. Tamponda yapılan değişiklik ile daha büyük hava girişlerine sahip olan CLS, agresif tasarımını biraz da ilerletiyor.
Yan tasarımında en ufak bir değişiklik olmayan otomobilin jant tasarımları tekrardan elden geçirilmiş ancak büyük bir değişiklik yapılmamış. Yandan bakıldığında fark edilen değişiklik ise arka tarafta yer alıyor. Bagaj üstüne entegre edilen minik spoiler aracın yere basma kuvvetini çok az da olsa arttırırken, sportif görüntüye küçük bir destek sağlamış.
Eski neslinde opsiyon olarak alınabilen bu detay AMG donanımda artık standart olarak sunulmaya başlamış. Arkada başka bir değişikliği olmayan CLS’nin içine geçtiğimizde de büyük bir değişiklik bizi karşılamıyor. Bagaj kapağını açtığınızda ise 520 litrelik hacim sizi karşılıyor. Bagaj kapağı ise 4 farklı şekilde açılıyor. Anahtar üzerindeki tuş, sol kapı içindeki tuş, bagaj üzerindeki Mercedes logosu ve tampon altındaki ayak sensörü ile. Elektrikli olan bagaj kapağı inanılmaz hızlı açılıp kapanıyor. Bu nedenle zaman kaybı da yaşamıyorsunuz.
Arka koltukları ilk neslinde 1+1 şeklinde olan otomobilin artık 3 kişinin oturabileceği bir koltuk düzeni mevcut. Ancak orta koltukta yüksek olan şaft tüneli nedeniyle oturmak neredeyse imkansız. Coupe tasarımının getirdiği bir dezavantaj ise baş mesafesinin E Serisi’ne kıyasla çok daha az olması.
Durum böyle olunca da 180 üstündeki kişilerin arka koltuklarda rahat oturması imkansız hale geliyor. Ancak ortada bulunan kol dayama, 3. sıra havalandırma ve USB çıkışları gibi detaylar CLS’nin premium olduğunu hatırlatan detaylardan.
Ön koltuklara geçtiğimizde ise değişen 2 detay bulunuyor. Birincisini fark etmeniz çok hızlı oluyor. E Serisi’nde gördüğümüz direksiyon tasarımı CLS’ye de taşınmış ancak 6 kollu direksiyon simidi kullanılsaymış çok daha güzel olabilirmiş.
Onun yerine kocaman bir tabağı anımsatan direksiyon simidi kullanılmış. Bu durum aracın sportif çizgisine biraz balta vurmuş diyebiliriz. İkinci değişiklik ise touchpad ve dokunmatik multimedya ekranı. Makyaj öncesinde eski E Serisi’nde olduğu gibi dokunmatik ekrana sahip olamayan CLS, artık dokunmatik multimedya ekranına kavuşmuş.
Ancak touchpad ve direksiyon üzerindeki kumandalar yardımıyla ekranı kullanmak oldukça kolay olduğu için dokunmatiği genelde yolcular kullanıyor.
MBUX isimli sisteme sahip olan 12,3 inçlik multimedya ekranı kullanımı basit bir arayüze sahip. Aynı zamanda 12.3 inçlik dijital kadranlarla bir bütün haline gelen otomobilin inanılmaz teknolojik görünmesini sağlayan bu iki ekran aslında. Ekranların dışına çıktığınızda ise bir Mercedes’te olduğunuzu anlıyorsunuz. Elinizi dokunduğunuz her nokta deri ve yumuşak plastik kaplı. Bu sayede kaliteyi sonuna kadar hissettiniz otomobilin tek sert plastik olan yeri ise orta konsol açma tuşu.
Isıtma ve soğutmaya sahip koltukların ayarları ise klasik bir Mercedes düzeninde. Elektrikli direksiyon kolonu da alışılmış şekilde. Coupe bir otomobilde olduğunuz için işinize en çok yarayan detay ise kolay iniş biniş sistemi. Araçtan ineceğiniz zaman koltuğu geriye ve direksiyonu yükseğe alan sistem iniş ve binişlerde kolaylık sağlıyor.
Sürüşe geçmek için ise start-stop tuşuna basmanız yeterli ancak şaşıracağınız bir durum mevcut. 2.0 litrelik dizel motor sanki bir benzinli gibi çalışıyor. Sessiz ve sarsıntısız olan bu motorun yüksek devirlerdeki sesi bile benzinli gibi. Mercedes’in en güzel detayı olan bu motor, günümüz trendi olan mild hybrid teknolojisine sahip. 265 beygir güç ve 550 Nm tork sunan bu motor, anlık olarak şanzımana entegre edilen elektrik motoru ile 20 beygir güç ve 200 Nm tork artışı sunabiliyor. Bu sayede gaz tepkilerine mükemmel derecede hızlı cevap veren CLS, Sport + sürüş modunda fazlasıyla sportif bir otomobile dönüşüyor.
Gaz tepkilerine dokunmatik hassasiyetinde cevap veren otomobilin direksiyon tepkileri de çok iyi hale geliyor. Direksiyona verdiğiniz tüm tepkileri anında yola aktarmasında ise test aracımızda olan opsiyonel 20 inçlik jantların ve önde 35, arkada 30 yanaklı lastiklerin büyük desteği olduğunu söylemeliyiz.
0-100 km/s hızlanmasını fabrika verilerine göre 6,4 sn’de yapan CLS, çift yönlü yaptığımız hızlanma testimizin ortalamasına göre 6,1 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasına imza attı.
2.0 litrelik bir dizel için güçlü, hızlı ve sportif olan CLS’nin en dikkat çeken yanı ise yakıt tüketimi. Fabrika verilerine göre ortalama 5,8 litre yakıt tüketen CLS, Eco modunda 9. vitese geçmeye çok istekli davranıyor ve bu sayede yakıt tüketimini inanılmaz düşürüyor. 9. viteste 2000 devirde 171 km/s gibi mükemmel hıza ulaşan otomobil, o hızlarda düz yolda 3,4 litre/100 km tüketime imza atıyor ve sizi şoka uğratıyor. Testimizde yaptığımız 900 km’lik sürüşün sonunda 73 litrelik yakıt deposunun sonuna ulaşamadık. Bu da CLS’nin aslında ne kadar düşük bir tüketim değerine sahip olduğunu gösteriyor. Çok dur kalk trafik, yüksek hız ve şehirler arası hızlarda kullandığımız CLS 7,2 litrelik ortalama tüketime sahip oldu.
Bu tüketim 2 litrelik bir otomobil için inanılmaz bir değer. Mercedes’in yenilenen bu motorunun ne kadar verimli olduğu ve çevreye duyarlı olduğunun bir göstergesi. Ayrıca bu motor Avrupa’da dizellerin yasaklanmasına neden olan NOx emisyonunu yok eden bir filtreye de sahip. Bu sayede benzinli bir otomobilden çok daha çevreci olan CLS300d, elektrikli otomobil almak istemeyen uzun yol kullanıcılarının bence bir numaralı tercihi olmalı.
CLS300d 4Matic’in fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.