Elektrikli otomobillere bir otomobil sever olarak sıcak bakmadığımı söyleyebilirim ancak onların verdiği tork ve hızlanma hissiyatı ise günümüzün çoğu otomobilinde yer almıyor. Hyundai Kona ise elektrikli otomobil dünyasının en iddialı isimlerinden.

Dünyamız hızla değişiyor. Aslında bu değişim 1890’lı yıllardan gelen bir değişim. Dünyadaki ilk otomobil örneklerinin zamanında elektrikli olması ancak bunların gelişiminin yapılmaması nedeniyle dünyamız kirlendi. Bu kirlenme sonucunda da hem tarihimiz hem de geleceğimiz tehlike altına düştü. Durumun ciddi seviyelere ulaşması tüm dünyayı rahatsız etmiş olacak ki artık temiz bir dünya için çalışmalar hızlandı. Avrupa’da yer alan çoğu ülke elektrikli otomobillerin gelişmesi konusunda çalışmaları destekledi.

Hyundai’de dünyadaki değişime hızla adapte olan bir marka. Hidrojenli otomobilleri ile ilk adımları atan marka, günümüzde elektrikli otomobiller konusunda da kendinin neler yapabileceğini bize gösteriyor. Kona Electric ise ülkemizde yer alan ilk tamamen elektrikli Hyundai modeli. Geçtiğimiz neslinde de elektrikli olan ancak ülkemizde resmi olarak satışa çıkmayan Hyundai Kona Electric, yeni yüzüyle elektrikli olarak da ülkemize geldi.

İki farklı motor seçeneği ile satışta olan Kona’nın en güçlü versiyonu test konuğumuz oldu. Öncelikle tasarımdan başlayalım. Kona’nın en güzel özelliği olan tasarım içten yanmalı motora sahip kardeşlerinden büyük farklılıklar içermiyor.

Önde motoru havalandıran ızgaralar yerine kapalı bir yüzeye sahip olan otomobilin şarj girişi de ön tarafta yer alıyor. Elektrikli versiyona özel olarak sunulan rüzgarın direncini azaltan özel jant tasarımı ise aracın daha uzun menzile sahip olmasını sağlayan ufak bir detay.

Kona’nın bir diğer farklılığı ise renginde. Elektrikli otomobillerin çoğunda gördüğümüz mavi detaylar yerine elektrikli modele özel olan mavi rengiyle bizleri karşılayan Kona bu renkle daha sempatik hale gelmeyi başarmış.

İç mekana geçtiğimizde ise asıl değişikliği burada görüyoruz. Aracın içten yanmalı motora sahip olan kardeşlerinden farklı olarak vites kolu bulunmuyor. Bunun yerine Hyundai’nin hybrid ve elektrikli otomobillerinde kullandığı tuşlu vites takımı bizleri karşılıyor. Bir diğer değişiklik ise Kona’nın 10.25 inç boyuta sahip olan multimedya paneli.

Buradan elektrikli bir otomobilde ihtiyacınız olan tüm detayları görebiliyorsunuz. Bu sayede de aracınızı daha verimli kullanabiliyorsunuz. Kullanılan malzelerin kalitesinde bir değişiklik bulunmuyor. 10.25 inçlik dijital kadranlar ise içten yanmalı motora sahip olan kardeşlerinden farklı değil. Ancak benzin göstergesi yerine şarj göstergesi bulunuyor.

Sürüşe geçtiğinizde ise kullandığımız aracın 204 beygir ve 395 Nm tork üreten elektrikli motora sahip olduğunu anında hissedebiliyorsunuz. İçten yanmalı araçlarda olduğu gibi aktarma kaybı olmadığı için tüm gücünü ön tekerleklerine aktaran Hyundai Kona Electric, keşke 4 çeker olsaydı demenize neden olabiliyor.

İstanbul’a en çok kar yağan günde kullandığımız Hyundai Kona Electric, üzerindeki kış lastikleri sayesinde ve direksiyon arkasından gücü kontrol edilebilen rejeneratif frenleri sayesinde en kötü yokuşlarda bile güvenle yolculuk sundu. Yollar açıldığında ve güneş açtığında ise Hyundai Kona’nın gücünün farkına varmak çok daha kolay oldu.

Gaza dokunmanızın yeterli olduğu otomobilde 0-100 km/s hızlanması ağırlığına rağmen küçük bir HotHatch kadar iyiydi. Fabrika verilerine göre 7.9 sn’de hızlanan Kona, elektrik motorunun sunduğu tork sayesinde çok daha iyi hızlanıyor hissiyatına sahip. Bunda elektrik motorunun vitessiz sisteminin de etkisi çok büyük.

Elektrikli otomobillere bir başlangıç yapmak istiyorsanız Kona’nın daha düşük güce sahip olan 136 beygirlik versiyonunu da tercih edebilirsiniz. Satın alırken de ekonomik olan Kona E.V. menzil konusunda da ekonomik olmayı başarıyor. Ülkemizde yer alan şarj şirketlerinin hızlı şarjı ile 45 dk gibi bir sürede %20’den %90 civarında bir şarj seviyesine ulaşıyor. %90’lık şarj seviyesinde test ettiğimiz 204 beygirlik versiyon 450 km civarında ısıtma sistemi kapalı menzil sunuyordu.

Isıtma sistemine açtığınızda ise menziliniz 370 km civarına düşüyor. Bu menzilde gündelik kullanım için oldukça yeterli. 136 beygirlik diğer versiyonda ise daha küçük pil kapasitesi sunuluyor. Ancak bu sizi korkutmasın, ısıtma sistemi açık 290-300 km civarında yol yapabileceğiniz Kona E.V. sisi fazlasıyla mutlu edecektir.

Eğer bir elektrikli otomobile sahip olmak istiyorsanız ve 1 milyon TL altında bir bütçeye sahipseniz Hyundai Kona Electric tam size göre bir otomobil. Bir Hyundai bayisinde Kona E.V.’yi test edin ve elektrikli dünyaya ilk adımınızı atmaya hazır olun.

Hyundai Kona’nın fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

One thought on “Hyundai Kona Electric ; Eskilere Veda”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir