Honda, yaklaşık 20 yıllık faaliyetinin ardından Güney Kore otomobil pazarından çekilme kararı aldı. Marka, yıl sonu itibarıyla ülkedeki otomobil satışlarını sonlandıracak. Honda, motosiklet satışlarına ise devam edeceğini açıkladı.
Honda’nın Güney Kore’deki otomobil satışları son yıllarda ciddi oranda gerilemişti. 2025 yılı içinde toplam satış adedinin 2.000’in altında kaldığı belirtilirken, geçtiğimiz ay yalnızca 84 Honda otomobilinin tescil edildiği açıklandı. Bu rakam, markanın bölgede rekabet gücünü kaybettiğini gösteriyor.
Honda yönetimi, çekilme kararının gerekçesini hem küresel hem de Güney Kore otomotiv pazarındaki değişikliklere bağladı. Şirket, kaynaklarını uzun vadeli rekabet gücünü artırmak için daha verimli alanlara yönelteceğini belirtti. Alınan karar, Honda’nın Güney Kore’deki otomobil faaliyetlerinde yaşanan istikrarlı düşüşün ardından geldi.
Honda, mevcut araç sahiplerinin mağdur olmaması için satış sonrası hizmetlere devam edeceğini bildirdi. Parça tedariki, bakım, servis ve garanti işlemleri sürecek. Markadan yapılan açıklamada, müşterilere en azından kısa vadede destek sunulacağı vurgulandı.
Güney Kore’de Honda dışında bazı yabancı markalar da düşük satış rakamlarıyla dikkat çekiyor. Aynı dönemde Cadillac 75, Ford 35, Peugeot 72 ve Chevrolet yalnızca 6 otomobil satabildi. Buna karşılık, Tesla 11.130, BMW 6.785 ve Mercedes-Benz 5.419 adetlik satışlarıyla pazarda güçlü konumunu sürdürüyor.
Honda’nın Güney Kore otomobil pazarından çekilmesi, markanın bölgedeki zayıf satış performansının doğal bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Son yıllarda artan rekabet, yerli markaların baskınlığı ve ithal araçlara uygulanan yüksek vergiler, pek çok yabancı üreticinin işini zorlaştırıyor. Honda’nın motosiklet segmentinde kalmaya devam etmesi ise şirketin pazarda tamamen silinmeyeceğini gösteriyor. Satış sonrası hizmetlerin devam ettirilecek olması, mevcut kullanıcılar açısından önemli bir güvence niteliğinde. Orta ve uzun vadede Güney Kore otomobil pazarının daha da konsolide olması beklenirken, Honda’nın ayrılığı başka markalar için de bir uyarı olabilir. Özellikle premium segment dışındaki ithal markaların benzer zorluklarla karşılaşma olasılığı yüksek görünüyor.