Elektrikli otomobiller giderek artıyor. Elektrikli dünyaya giriş konusunda büyük yatırımlar yapan BMW ise yeni modellerini tanıtmaya devam ediyor. SUV Segmentinde X5’le aynı boyutlarda olacak yeni iX modeli ise 300 beygirlik gücü ve akslara monte edilen 2 adet motoru ile giriş seviyesi bir elektrikli olacak.

BMW elektrikli otomobil konusunda resmen atağa kalkmış durumda. Geleceği tamamen elektrikli otomobil dünyasında gören BMW, güncel modellerinin elektrikli halini üretmek yerine, onlarla aynı boyutlarda daha çok elektrikli otomobile benzeyen otomobiller üretmeye başlıyor. Geçtiğimiz gün tanıtılan iX xDrive40 ise X5’in elektrikli versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. Konsept versiyonunda 500 beygir olacağı söylenen otomobilin, maliyetini ve satış fiyatını düşürmek için 2 adet motorla 300 beygire düşüren BMW, aracı Avrupa’da BMW X5 ile aynı fiyata sunacağını açıkladı.

Güç açığına rağmen, 6 sn’nin altında 100 km/s hıza çıkan otomobil, xDrive50 isimli biraz daha güçlü olan modelden sadece 1 sn civarında daha yavaş. İki otomobilinde son hızı 200 km/s olarak belirlenirken, xDrive40’da bulunan 70 kw’lık pil paketi yaklaşık olarak 410 km menzil sunuyor. Eğer ek ücret ödeyip 100 kw’lık pil paketini alırsanız da bu size yaklaşık 600 km’lik bir menzil olarak geri dönüyor. Tabi BMW açıklamasa da bu pil artışının size şarj süresinin de artışı olarak döneceği aşikar.

BMW, bu otomobilde elektrikli otomobillerin en büyük sorunu olan ağırlık üzerine ise oldukça fazla çalışmış. Araç ağırlığını azaltmak yerine pillerin enerji yoğunluğunu arttıran BMW ve bu sayede pil ağırlığını azaltmayı başardı. 150 kW’lık hızlı şarja da sahip olan otomobilde BMW’nin iddiası 10 dakikalık bir şarj ile 100 km’lik bir menzile sahip olabileceğiniz. Bu iddia xDrive50’de ise 200 kW’lik bir şarj hızıyla 10 dakikada yaklaşık 130 km’lik bir menzil olarak yükseliyor. Aynı zamanda %10 seviyesindeki bir pili %80’e 30 dk civarında bir sürede çıkacağını söyleyen yetkililer, aracın 100 km’de 21 kWh’dan daha az tüketimi olduğunu da söylüyorlar.

BMW, ayrıca bu otomobilin dizel bir X5’e oranla 200 bin km’de doğaya %45 oranında daha az emisyon saldığını söylüyorlar. Neredeyse hazır olan aracın neden 2022’de yollara çıkacağını ise şirketin tedarik sürecini çok daha iyi bir noktaya çekmek ve geri dönüştürülmüş malzemeleri daha efektif kullanmak olarak açıklayan yetkililer, ayrıca aracın pillerindeki kobalt ve lityumu da kendilerinin ürettiğini söylüyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir