Fiat 500X’in ilk çıktığında İtalya’da yayınlanan bir reklamı vardı. Fiat 500’ün depo kapağına bir viagra düşüyordu ve Fiat 500X karşımıza çıkıyordu. İşte o reklamın gerçek olduğunu Fiat 500X’in direksiyonuna geçtiğiniz de fark ediyorsunuz.

Crossover segmentinde Fiat’ın çok fazla temsilcisi bulunmuyor. Buna rağmen oldukça iyi satışa sahip olan Fiat’ın ülkemizde sevilen modellerinden biri ise 500X. Eski neslinde Mini Countryman almak isteyen ancak bunu fazla pahalı bulanların tercih ettiği 500X, güncel neslinde de bu özelliğini çok iyi korumayı başarıyor. Dış tasarımında LED farları, yeni içi gövde rengi stop lambaları dışında çok büyük bir fark bulunmayan otomobilde, teknolojik değişiklikler ön plana çıkıyor.

Dışındaki yuvarlak hatlar, yerden yüksek yapısı, kaslı görüntüsünü halen koruyan 500X, İtalyanların küçük otomobil stratejisinin bir parçası aslında. Fiat 500’ü küçük bulan kullanıcılara onun hissiyatını bir Crossover tadında vermek isteyen Fiat, bu otomobilde de bu hissiyatı oldukça güzel size aşılayabiliyor. Hatta Fiat 500’de bulunan Duallogic şanzımanın sorunlarını çift kavramalı DCT şanzıman sayesinde hiç yaşamıyorsunuz.

Fiat 500X’in dış tasarımında neler değişti diye soranlar için ufak bir özet geçelim.

500X’in ön tasarımında değişen tek nokta farlar ve farların hemen altında sinyallerle birlikte yer alan gündüz farları yer alıyor. Farlar artık xenon değil, full LED teknolojisi ile yer alıyor. Cross donanımında yer alan gri ön tampon ekleri ise aracın biraz daha araziye uyumlu olduğunu bizlere gösteriyor.

Yan tarafta ise bir değişiklik bizi karşılamıyor. Yeni jantlar dışında, C sütununa eklenen siyah kaplama göze çarpıyor. Bana biraz alakasız bir detay gibi görünen bu parça keşke parlak siyah yerine mat halde olsaymış.

Arkaya geçtiğimizde ise ilk olarak yeni Fiat 500’de gördüğümüz stop lambalarının biraz daha büyümüş halini görüyoruz. Arka tamponda da yine Cross donanımında sunulan gri tampon koruyucu eklentileri görebiliyoruz.

350 litrelik bir bagaja sahip olan 500X, rakiplerine oranla biraz küçük bir bagaja sahip.

İç mekanda Fiat 500X’in ilk dikkat çeken değişikliği yeni direksiyon simidi oluyor. Sonrasında ise yenilenen ve daha büyük bir ekrana sahip olan multimedya sistemi göze batıyor. Göze batıyor diyorum çünkü mat görüntüsü biraz kalitesiz görüntü oluşturuyor. Ancak kullanmaya başladığınızda bu duygunuz değişiyor. Hızlı ve güncel olan bu ekrana apple car play ve android auto seçeneği de sunuyor. Geri kalan tüm tasarım detayları aynı kalan otomobile aslında biraz daha fazla teknoloji güncellemesi gelmiş. Test aracımızda olan adaptif cruise control, aktif şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi aracın güncel otomobillerden bir makyaj operasyonu ile farksız olmasını sağlamış.

Siyah iç döşemelerine rağmen, neredeyse arka yolculara kadar ulaşan büyük cam tavan ve büyük camlar sayesinde çok ferah olan otomobilin sürüşü ise oldukça eğlenceli.

Büyük bir Fiat 500 sürdüğünüzün farkına varın!

500X adından da anlaşıldığı gibi büyük bir 500 aslında. Bunu da size çok güzel hissettiriyor. City moduyla yumuşacık olan direksiyon, şehir içinde kıvrak manevralarda çok rahat olmanızı sağlıyor. Yeni direksiyon simidi de bu manevraların daha kolay olmasına katkıda bulunuyor.

Ancak Fiat 500X’de Fiat 500’den çok daha konforlusunuz.

Yerden yüksek yapısına rağmen bağımsız arka süspansiyon sistemi, daha gelişmiş ön süspansiyonlar ile birlikte çok daha iyi bir yol tutuş karakteri sunan 500X, aynı zamanda engebeli yollarda çok daha konforlu olmanızı da sağlıyor. Fiat 500’den alınan koltuk tasarımıyla da çok konforlu bir şehir içi seyahat sunabiliyor. Ancak uzun yolda baldır desteği biraz eksik kalabiliyor.

Ulaşılabilir tarz bir otomobil olmasının dışında çok verimli motorlara kavuşan 500X, yeni 1.3 benzinli ve 1.6 Multijet motor seçeneği ile sunuluyor. Test aracımızda 1.6 Multijet 120 HP’lik motor bulunuyordu. Fiat’ın yaklaşık 12 yıldır üretimini sürdürdüğü bu motor, güçlü yapısı ile dikkat çekiyor. 320 Nm torka sahip olan motor, test aracımızda 6 ileri DCT şanzıman ile gücü ön tekerleklerine aktarıyordu. Bu nedenle güç konusunda eksiğini hissetmediğiniz motorun tüketimi de oldukça ekonomik. Şehir içi testimizde 6.8 litre civarında yakıt tüketen otomobil, şehirler arası testimizde ise 4.3 litrelik tüketim değerine imza attı. Karma tüketim olarak 5.6 litre tüketim değeri ise otomobilin aslında çok verimli ve ekonomik olduğunu bizlere kanıtlamış oldu.

Ülkemizdeki uçuk fiyatlara rağmen hala tarzını korumak ve ulaşılabilir bir otomobil almak isteyenlerin tercihi olacak olan 500X’in fiyat listesine www.fiat.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir