Ülkemizde bazı gereksiz kararlar halen uygulanıyor ve bazı modellerin ülkemize gelmesine engel oluyor. Volvo’da S60 modelini Amerika’da ürettiği için Türkiye’ye getiremiyordu. Ancak çözüm Volvo’nun Çin fabrikasından geldi. Çin’de üretilen Volvo S60’lar artık ülkemiz yollarında. Hem de çok uygun fiyata.

Ülkemizde otomobillerin satışını kolaylaştırmak, alım gücünü arttırmak için çalışmalar yapılmasını beklerken hep tam tersini gördük. Elektrikli otomobillerde artan ÖTV, araçların kur nedeniyle ÖTV’lerindeki artış ve Amerika’ya yıllar önce yapılmış olan bir ultimatomun üretimini Amerika’da yapan markalara olduğu ekstra vergi. Bunlar yüzünden ülkemizde bazı markaların satış yapması o kadar zor hale geliyor ki, markalar da çıkış yolları arıyor. Bu durumdan oldukça etkilenen Volvo ülkemizde normalde çok fazla satmasını beklediği modeli S60’ı bir süredir ülkemize getiremiyordu. Bu duruma ise çok güzel bir şekilde çözüm bulundu. Ülkemizde satılması için uygun olan donanımlarda ve motor seçeneklerinde yer alan mild hybrid sisteme sahip Volvo S60’lar Çin’den ülkemize ithal edilmeye başladı. Çin’de üretilen modellerin ülkemize gelmesi kafalarda soru işareti oluştursa da, Çin’de üretim yapan markalardan bir CEO’nun söylediği, “Çin’de çok uygun fiyata çok kalitesiz üretim de yapabilirsiniz, çok uygun fiyata çok kaliteli üretimde yapabilirsiniz. Bu şirketinizin karakterine kalmış bir durum.” sözü aklınıza geliyor.

Volvo gibi bir markanın sahibi olan Çinli Geely Grubu, kendi yaptıkları üretimde kalitenin İsveç standartlarının altına düşmesine asla izin vermemiş. Öncelikle aracın dış tasarımından başlayalım. Aracın dış tasarımı Volvo’nun klasik çizgilerine sahip. Thor’un çekici temalı ön farlar, sportif detaylı ön tampon aracın bir Volvo olduğunu uzaklardan bile hissettiriyor. Ancak tasarımı ağabeyi S90’a o kadar çok benziyor ki uzaktan baktığınızda karıştırma ihtimaliniz çok yüksek.

Yan tasarımda ise uzunluk ile S90’dan farklı görünen otomobilin tüm detayları Volvo’nun sedanlarının birebir aynısı. Küçük bir S90 izlenimi veren otomobilin en farklı olan tarafı ise arka tasarımı. Daha farklı bir stop lambası ile tasarlanan S60’ın orijinal egzoz çıkışları gibi detayları aracın sportifliğini fazlasıyla arttırdığını söylemek gerekli.

Ülkemizde tek donanım seçeneği ile sunulan S60’ın opsiyon listesi de çok uzun değil. Bu opsiyonlar ile ise dış tasarımda büyük bir değişiklik yapamıyorsunuz. Sadece jant tasarımını değiştirebildiğiniz otomobilde, dış renk seçenekleri dahi oldukça az.

İç mekana geçtiğimizde de Volvo S60’ın klasik bir Volvo tasarımına sahip olduğunu görüyorsunuz. Hatta aracın içerisindeyken S90, XC90 ve ya XC60 modelinde olduğunuzu sanabilirsiniz. Çünkü tüm detayları ile bu otomobil diğer Volvo’lardan farksız. Kullanılan malzemelerin çoğu aynı kalitede olsa da altlarda yer alan sert plastikler aracın daha uygun fiyatlı bir Volvo olduğunu gösteriyor.

Ancak bu plastikler elinizin dokunmayacağı yerlerde yer alıyor ve sizin kalite hissiyatınızı asla düşürmüyor. Aracın standart donanımında bulunanlar ise oldukça yeterli. Test aracımızda ekstra bir donanımı bulunmayan modeldi. Deri koltuklar, ısıtmalı direksiyon simidi gibi detaylar aracın standart donanımında yer alıyor olması oldukça iyi. Ancak deri koltuklarda keşke soğutma seçeneği de olsaydı.

391 litrelik bagaj hacmi ise segmenti için oldukça küçük.

Aracın sürüşüne geçtiğimizde ise bizi sessiz bir motor karşılıyor demek isterdim. Benzinli olmasına rağmen içeriye biraz fazla motor sesi alan S60’ın 2.0 litrelik motoru mild hybrid sistemine sahip. Bu daha düşük yakıt tüketimi anlamına geliyor olsa da aslında çok büyük bir etkisi bulunmuyor. Fabrika verilerine göre 250 Hp güç ve 350 Nm tork üreten bu motor, 8 ileri tork konvertörlü şanzıman ile gücü aracın dört tekerleğine birden aktarıyor. Ancak bu sistemin genelde önden çekişli karakterde çalıştığını söylemek gerek. Araç bu güçle 0-100 km/s hızlanmasını 6,5 sn’de tamamlıyor, ancak Volvo’nun dünya üzerinde standart haline getirdiği bir limite sahip. Bu kadar güçlü bir otomobilin 180 km/s hızda limitli olması ise özellikle Türk kullanıcı için biraz problem olabiliyor. Limitli olan hıza ulaşmakta asla zorlanmayan otomobilin yakıt tüketimi de bu sayede yüksek hızlarda daha düşük oluyor.

Dur kalk trafikte ortalama 10 litre civarında yakıt tüketen S60’ın şehirler arası hızlarda ortalama tüketimi 5.5 litre/100 km’ye kadar düşebiliyor. Durum böyle olunca da aslında zevkli bir uzun yol otomobiline sahip olduğunuzu görüyorsunuz. Direksiyon hareketlerine bir Volvo klasiği olarak hafif gecikmeli cevap veren otomobilin, yol tutuş karakteri ise genelde önden kaymaya yatkın olduğunu gösteriyor.

En büyük farkını fiyat listesinde gösteren Volvo S60, 2.0 litrelik motoru, dört çeker sistemine rağmen segmentinin en uygun fiyatlı otomobili olarak karşımıza çıkıyor. Durum böyle olunca da kesinlikle bu segmentte almanız gereken otomobil oluyor.

Volvo S60 fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir