Markaların bazı modelleri gerçekten ilgi çekmeyi başarıyor. Peugeot’ta bu markaların arasına Türkiye için uzun bir süre sonra girmeyi başardı. Neredeyse herkese hitap eden tasarımı, teknolojik detayları, yeni iCocpit 3D tasarımı ile tüm Peugeot ürün gamının tasarımını da değiştiren model Peugeot 2008’in bu kadar sevilmesinin nedenini bu testimizde cevapladık.

Peugeot markası ülkemizde uzun yıllar boyunca sorunları ile bilinen bir marka oldu. Hatta tüm dünyada böyle bir marka haline gelmişti. Ancak Groupe PSA çatısı altına girdiği zamandan bu yana marka öyle köklü değişiklikler yaptı ki, herkesi kendine hayran bırakmayı başardı. Bu hayranlığın ilk otomobili Peugeot 3008’di ancak herkesin ulaşamadığı 3008’in bir küçüğü olan 2008 ilk çıktığı günden bu yana herkesin ulaşabileceği otomobil olarak görünüyordu. 2008, tasarım detayları, minimal yapısı ve dikkat çekici renkleri ile genç-yaşlı, kadın-erkek ayırt etmeksizin herkesin sevgisini kazanan bir model olmayı başardı.

Bu sempatinin oluşmasında ilk detay ise aracın ilk satışa sunulduğu günlerde resmen karaborsaya düşmesi olarak bizlere döndü. Tasarımı Peugeot’un yeni yüzünü oluşturan 2008’in kompakt yapısı ve keskin hatları onun segmentteki diğer otomobillerden ayrışmasını da sağladı. Kaplan dişi şeklindeki LED gündüz farları ve düz bir burna sahip ön tasarım aracın güçlü durmasını sağlamış. Aynı zamanda kıvrımlı kaput, aracın daha kaslı görünmesini sağlamış.

İnsanlarımızın en sevdiği güçlü duruşa sahip olan 2008, yan tasarımında da bu gücü vurgulamayı başarmış. Sert kıvrımlara sahip olan otomobilin, crossover detayı olan plastik kaplamaların üzerindeki krom detaylar ise GT donanım paketinin getirdiği 18 inçlik jantlar ile birleşince aracın daha elit görünmesini de sağlamış.

Arka tasarımda ise bir bütün gibi görünen kaplan pençesi detaylı stop lambaları, iki adet gerçek egzoz çıkışı ve uzunca tasarlanan tampon aracın daha büyük görünmesini sağlamış. Ancak bu tamponun uzunluğunun biraz fazla olduğunu söylemek gerek.

İç mekana geçmek için can attığınızı söylemek gerek. Çünkü 2008’in en güzel detayları iç mekanda bulunuyor. Konforlu ve bir o kadar da sportif olan ön koltuklara oturduğunuzda iCocpit 3D’nin selamlaması ile karşılanıyorsunuz.

GT donanımı ile gelen sportif koltuklar sizi tam olarak sarıyor. B segmentinde görmediğimiz elektrikli koltukları 2008’de de göremiyoruz. Bu kadar donanımlı bir otomobilde elektrikli koltuk olmasını isterdim açıkçası.

Kullanılan malzemelerin kalitesi ise B Segmentinin üzerinde. Bu sayede 2008’in iç mekanında fazlasıyla konforlu ve lüks hissediyorsunuz. Dokunduğunuz çoğu noktada kullanılan yumuşak plastik, sunni deri ve kumaş kaplamalar aracın kalite hissiyatını da fazlasıyla arttırıyor.

Sürüşe geçmek istediğinizde ise anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemine sahip test otomobilindeki start-stop butonuna basmanız motoru canlandırmak için yeterli olmuyor. Uzun bir şekilde basılı tutmanız gerekiyor ki aracınız canlanabilsin. Motor canlandığında ise devir göstergesinin ters yapısı gözünüze çarpıyor. Peugeot’un 308 modelinden bu yana yaptığı bu değişiklik Aston Martin’leri andırmıyor değil.

Sessiz yapısı ile dikkat çeken 1.2 litrelik motor ise performanslı bir sürüşte de görebiliyor. Nasıl mı?

130 beygir güç ve 230 Nm tork üreten bu motor, 8 ileri tam otomatik şanzıman ile gücü ön tekerleklerine aktarıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 9,1 sn’de tamamlayan otomobil, B Segmentinde bir crossover yeterlinin üzerinde hızlanma verisine sahip. Bu sayede performanslı kullanımlarda da 2008, sizi memnun edebiliyor.

Yaklaşık olarak 1500 km kullandığımız test otomobilinde en dikkat çeken detay ise yakıt tüketimi oldu. 38 km’de aldığımız test otomobili yeni olmasına rağmen oldukça düşük bir tüketime imza attı. Ortalama tüketim değerinde 5,7 litre/100 km’yi gördüğümüz otomobilin çok daha sakin kullanımda 5 litre altında dahi tüketebileceğini söyleyebilirim.

Yaptığımız test sürüşünde aracın yol tutuşu, direksiyon tepkileri ve süspansiyon sisteminin kalitesini görme şansına sahip oldum. 2008, sınıfında rakiplerinden çok daha üstün yol tutuşu, direksiyon dinamikleri sunan bir otomobil. Neredeyse bir Hot Hatch kadar iyi diyebileceğim yol tutuşuna rağmen süspansiyon konforu da hiç kötü değil.

Eğer sizlerde teknolojik bir B crossover satın almak istiyorsanız listenin en başına 2008’i kesinlikle koymalısınız.

Peugeot 2008’in fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir