Peugeot’un GTI efsanesi yıllardır hayatımızda yer alıyor. Çevik, kullanımı kolay, hızlı ve zevkli sürüşü ile gerçek sürüş severlerin tercihi olan Hothatch’lerin en başında yer alan GTI ailesi, ülkemizdeki yüksek vergiler nedeniyle satılamıyor ancak, 1.2 Puretech motor ile 208’de GTI keyfini yaşamanız mümkün kılınıyor.

Otomobillerde halen bizim için en önemli kriter sürüş zevki. Bu zevki konforlu bir otomobilde de bulabilirsiniz, böbrek taşınızı dökecek kadar sert bir otomobilde de. Bu zevki aslında kişisel tercihler belirliyor. Ancak PetrolHead olarak adlandırılan bizlerde sürüş zevki gerçek haz almak. Hatta daha ilerisi bir otomobili sürerken orgazm hissini yaşamak. Günümüz otomobillerinin çoğu artık bu hissiyatı vermekten çok uzak. Çünkü onları geliştirenler artık maliyet kaygısı ile otomobillerin üretimine devam ediyorlar. Durum böyle olunca da ne yazık ki zevkli otomobillere ulaşmak çok yüksek maliyetlere neden oluyor.

Peugeot ise bu konudaki nadir markalar arasında geliyor. Ne kadar benzer çizgide otomobil üretseler de eskiden gelen geleneklerden çok fazla taviz vermiyorlar. Bunun en güzel örneği ise GTI’dan farksız yapıda olan Peugeot 208. Yenilenen 208, kimine göre çok sert bir yapıya sahip olsa da bana göre günümüze kadar üretilen en vahşi ve çekici 208. Bunu söylememde etkili olan madde ise teknoloji. Aydınlatma teknolojisinin çok gelişmesi ve maliyetinin ucuzlaması markaların artık LED farlar ve LED teknolojilerini kullanmasını sağlıyor. Durum böyle olunca da daha hırçın ve yırtıcı tasarımlar ortaya çıkabiliyor. 208’in kaplan dişleri, GT donanımındaki büyük hava girişlerine sahip olan tamponu, aracın önden çok yırtıcı görünmesini sağlıyor. Lansman rengi olan ve test aracımızında rengi olan sarı ise o hırçınlığa biraz şirinlik katabiliyor.

Arka tarafta ise Peugeot 308 ile ortaya çıkan pençe izleri şeklindeki aracın iki ucuna yerleştirilmiş stop lambaları karşılıyor. Bu konuda bir eleştirim olabilir. Küçük olan stop lambaların aracın daha dar görünmesine neden olmuş. Aslında bir göz oyunu olsa da diğer markalarda olduğu gibi biraz daha büyük stop lambaları isteyebilirdim. Ancak burada da yine geçmişe gönderme var. Ağabeyi 205 böyle küçük stop lambalarına sahipti ve bu miras halen korunuyor.

Boyutlardan bahsetmişken 208’in eski nesline göre biraz daha büyüdüğünü söyleyebiliriz. Ancak bu büyüme ne yazık ki B segmenti standartlarını karşılamıyor. Boyutları rakipleri ile benzer olmasına rağmen, 208’in bagaj hacmi 265 litre ile rakiplerinden neredeyse 100 litre daha küçük. Hatta rakibi olan Clio’dan 230 litre kadar daha küçük. Bagajdaki bu küçüklüğün de iç mekana yansıdığını söylemek zor. Ancak boyutlardaki bu artışın nereye gittiğini anlamakta oldukça zor.

208’in direksiyonuna geçtiğinizde aslında Peugeot’un alışılmış sistemi olan iCocpit’i görmek mümkün. Artık dijital kadranlar ve büyük multimedya ekranı ile sunulan 208, bu sayede rakiplerinden teknolojik olmayı başarıyor. Küçük olan direksiyon simidi ise direksiyon başına geçtiğinizde şaşırmanıza neden olabiliyor. Ancak alıştığınızda o direksiyon simidi size öyle bir hakimiyet sunuyor ki, şaşırmamak imkansız oluyor. GT donanımı ile gelen 18 inçlik jantlar lastik tabanlarının da genişlemesi ile aracın zamk gibi yere tutunmasını sağlıyor.

Küçük direksiyon simidinin yardımıyla da virajdan viraja atlayabiliyorsunuz. Sert ile yumuşak aralığında ayarlanan süspansiyonların darbe sönümleme performansı oldukça iyi. Çalışma aralığının da beklediğimden uzun olması yol tutuşta inanılmaz etkili.

1.2 litrelik Puretech motoru çok fazla anlatmaya gerek yok aslında. Peugeot’un yıllarca ödül sahibi olmasını sağlayan bu motor, 130 beygir güç üretiyor ve bu gücünü 8 ileri otomatik şanzıman ile yola aktarıyor. GT versiyonunda karakterinin çok iyi olduğunu söyleyebileceğim şanzıman, ekonomik kullanımlarda size konfor vaat ederken, sportif sürüşlerde de çift kavramalı şanzımanlardan geride kalmıyor. Yaklaşık 1400 km’lik kullanımım sonucunda 208 GT, bana gerçekten bir aşk yaşatmayı başardı. Bunu yakıt tüketimi için de söylemek gerekli. Çünkü ne kadar yüksek hızlara da çıksam, şehir içi trafikte de kalsam araç bilgisayarının gösterdiği tüketim değeri 6,4 litreydi. Bu tüketim sert kullanım sonucunda inanılmazdı. Bunu sakin kullanımda 5 litre civarına düşürmek ise oldukça kolay olacaktır.

Peugeot 208’in fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir