Crossoverlar günümüzün en yükselişte olan otomobil segmenti, C crossover segmentinde ise büyük bir çekişme mevcut. Bu segmentin en konforlusu olduğu iddia eden Citroen C5 AirCross gerçekten konforlu ve mantıklı mı?
Crossover segmenti ülkemizde de dünyada da hızla yükselişte. İnsanların yerden daha yüksek, geniş aile araçları tercih etmesi MPV segmentini neredeyse yok etti. Markalarda MPV segmentindeki pratiklikleri crossoverlara aktarmaya başladı. Citroen’in de ülkemizde ve dünyada en çok satan crossoverı C5 AirCross test konuğumuz oldu. Yakın bir dönemde makyajlı versiyonu ile karşımıza çıkacak olan C5 AirCross aslında halen güncel ve yeni görünmeyi başarıyor. Bunda Citroen’in parçalı far tasarımı, yuvarlak hatlarının çok büyük etkisi var. Ancak yenilenen yüzde büyük ihtimalle C3 AirCross modelinde gördüğümüz sertleşmeleri göreceğiz.
C5 AirCross yumuşak ön yüzü ile sıcak bir karşılama yapmayı başarıyor. Elips farları, ince uzun gündüz farları ve yuvarlak kaput çizgileri ile fazla ılımlı görünen otomobilin yan tasarımında da bu eliptik detaylar korunuyor. Airbump adı verilen detayların küçük bir şekilde yer verildiği otomobilin en güzel detaylarından biriyse siyah renk olarak tercih edilebilen tavanı. Aynı zamanda devasa bir cam tavana sahip olabildiğiniz otomobilin arka tasarımında da eliptik hava hakim. Elips çeklindeki stop lambalarının iç tasarımında da eliptik gündüz aydınlatmaları bulunuyor. Tampon üzerindeki sahte hava çıkışları da yine eliptik bir tasarıma sahip ve bagaj kapağı üzerindeki kıvrımla çok güzel bir şekilde birleşiyor.
Aracın tasarımındaki bu detaylar aracın fazlasıyla büyük görünmesini de sağlıyor. Daha az keskin çizgiler ile gözü yormayan bir tasarıma sahip olan C5 AirCross, test aracımızda standart olarak sunulan elektrikli bagaj kapağının altında 580 litrelik devasa bir bagaj hacmi sunuyor.
İç mekanda da aynı eliptik dizayn ögelerini kullanan Citroen, arka yolculara konforlu bir yolculuk sunmayı başarıyor. İnanılmaz geniş iç mekanı sayesinde arka koltuklara 3 çocuk koltuğu konulabilen otomobilin, arka koltuklarında da yolcular çok fazla düşünülmüş. 2 adet havalandırma çıkışının yanında bir adet USB ve bir adet çakmaklık çıkışına sahip olan C5 AirCross, bu sayede arka yolcuların da konforlu yolculuk yapmasını sağlıyor. Aynı zamanda neredeyse bagaja kadar uzanan cam tavan sayesinde arka koltuklardakilerin yolculuklarının daha ferah olması sağlanmış.
Ön koltuklara geçtiğimizde ise arka koltuklarda da bulunan bir detay dikkat çekiyor. İnanılmaz konforlu olan koltuklar. Citroen’in konfor ekipmanlarının standart parçası olan bu koltuklar o kadar konforlu ki binlerce kilometre yolu yapabilir gibi hissediyorsunuz.
Aracın donanımı da günümüz standartlarının altında değil. 3 yaşında bir otomobil olmasına rağmen halen teknolojik ihtiyaçları rahatlıkla karşılayan C5 AirCross, 12,3 inç boyutundaki dijital ekranı en düşük donanımda dahi standart olarak sunuyor. Aynı zamanda ortada yer alan 8 inçlik multimedya ekranı da tüm ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılıyor. Android Auto ve Apple Car Play donanımını barındıran bu ekranın hızı da yeterli sayılabilir düzeyde.
Çok fazla saklama gözüne sahip olan C5 AirCross ailenizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir otomobil olarak tasarlanmış. Ortada bulunan kol dayama altındaki devasa göz soğutmalı olarak tasarlanmış ve içine rahatlıkla 2 adet 1.5 litrelik pet şişeyi alabilir.
Sürüşe geçtiğimizde ise en büyük sorun alışkanlık gerektiren start-stop düğmesi oluyor. PSA Grubu’nun tüm araçlarında olan bu durum ne yazık ki aracı hızlı terk etmenizi ya da hızlı çalıştırmanızı engelliyor. Aracın start-stop tuşuna 5 sn civarı basılı tuttuğunuzda çalışan otomobilin durması için de aynı şeyi yapmanız gerekiyor.
Bu durum sonrasında ise yine PSA Grubu 8 ileri otomatik tüm otomobillerde gördüğümüz vites joystiği bizi karşılıyor. Kullanımı oldukça rahat olan bu kolda ışıklandırma olması da en karanlık zamanlarda dahi vitesi nereye aldığınızı görmeyi kolaylaştırıyor.
Sürüşe geçtiğimizde test aracımızın bir alt donanımından itibaren başlayan bir özellik bizi şaşırtmayı başardı. Shine donanımı itibariyle akustik ses yalıtımına sahip olan otomobil verdiği ters frekans sayesinde sizin rahatsız olmanızı engelliyor. Bu da araç içerisinde sessiz yolculuklar yapmanızı sağlıyor.
Motor sesini de aynı şekilde duymadığınız otomobilin lastik sesi de neredeyse yok. Tüm donanımlarda standart olarak sunulan hidrokinematik süspansiyon sistemi ise C5 AirCross’un alemetif harikası. Bu süspansiyonlar sayesinde yeri geldiğinde inanılmaz konforlu yeri geldiğinde de güzel yol tutuşa sahip olan otomobil, sizin tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Kardeşi 3008 kadar iyi yol tutuşuna sahip olmayan C5 AirCross, size kardeşinden kat kat daha fazla konfor sunuyor.
Direksiyon sistemi de şehir hızlarında oldukça yumuşak olan otomobilin, otoyol hızlarında direksiyonu daha keskin bir hal alıyor ve bu sayede kullanım çok daha rahat hale geliyor.
Test aracımızda yer alan 1.5 litrelik BlueHDi dizel motor ise PSA Grubu’nun kendini kanıtlamış olan motoru. Bu motor sessiz olmasının yanında yakıt tüketimi ile de şaşırtmayı başarıyor. Testimizde yaklaşık 600 km uzun yol ve 500 km civarında da şehir içinde kullanım yapmış olduk. Bu kullanım sonucunda bu kadar büyük olan bir otomobil için şaşırtıcı yakıt tüketim değerlerine ulaştık. 6,2 litrelik ortalama tüketim gerçekten mükemmeldi.
Eğer sizde düşük yakıt tüketimine sahip, güvenli, konforlu, geniş iç hacme sahip ve yerden biraz yüksek bir otomobil almayı düşünüyorsanız Citroen C5 AirCross’u listenin ilk sıralarına yazmalısınız.
Citroen C5 AirCross fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.