Crossover segmenti dünyada o kadar hızlı büyüdü ki bu segmentin yaratıcı olarak görünen Nissan Qashqai’de bu değişime hızla ayak uydurmaya çalıştı. Yeni Nissan Qashqai bu segmentin mihenk taşı olmayı sürdürebiliyor mu? Birlikte inceleyelim.
Otomotiv sektörü geçtiğimiz yıllarda o kadar hızlı gelişti ki, bazı markaların en sevilen araçları bu gelişmeler yanında sönük ya da geride kaldı. Nissan’ın segmentinin yaratıcı olan Qashqai’de bu araçlardan biriydi. Uzun süredir yenilenmeyen gövdesi, değişmeyen teknolojik detayları nedeniyle Qashqai rakipleri arasında çok sönük kaldı. Yeni yüzünü tanıtmasına rağmen ülkemize pandemi ve çip krizi nedeniyle de gecikmeli gelen yeni Qashqai, artık yollarımızda yer almaya başladı.
Daha öncesinde Türkiye lansmanında test etme fırsatı bulduğumuz Qashqai bakalım yenilenme sonrasında rakiplerinin önüne geçmeyi başarabilmiş mi?
Tasarım olarak çok daha köşeli yapıyı tercih eden Qashqai, yeni LED farları ile tüm diğer modellerden anında ayrışıyor. Bumerang tibi çift katlı farlara sahip olan otomobil, Nissan’ın klasik ön panjuruna sahip.
Yanda bile eski nesilden çok farklı olduğunu gösteren otomobilin 19 inçlik jantları tasarımı nedeniyle daha küçük görünüyor. Bu nedenle görüntüye önem verenlerin 20 inçlik opsiyon jantları tercih etmesini önerebiliriz. Aynı zamanda artık tüm crossover modellerinin övündüğü marşpiyele kadar uzanan kapılara sahip olan Qashqai bu sayede araçtan inerken paçalarınızın kirlenmesini önlemiş oluyor.
Arka tasarımda ise Qashqai halen eski nesilden esintiler taşıyor gibi hissettiriyor. Bunda en büyük etmen ise önceki nesillerine göz kırpan stop lambalarının tasarımı. Ayrıca tampon altındaki siyah bölüm sanki hiç değişmeden bu otomobile eklenmiş gibi görünüyor.
Aracın arkasındayken bagajdan da bahsetmemek olmaz. C segmenti crossover modellerinin en büyük çekişmelerinden biri de bagaj hacmi. Nissan bu konuda ne yazık ki halen segmentinin gerisinde kalmaya devam ediyor. En alt donanımlarda 504 litre olan bagaj hacmi, 4 çeker ve mild hybrid sistemine sahip bir Qashqai alırsanız 443 litreye kadar düşüyor. Bu iki değerde aslında rakipleri arasında ortalama ve ortalama altına kalmasına neden oluyor.
Araç içine geçtiğimizde ise eski nesil Qashqai’lere hiç benzemeyen bir tasarım bizleri karşılıyor demek isterdim ama bazı detaylar hala eski nesil Qashqai’nin detaylarına sahip. Bu kötü bir durum mu derseniz, kesinlikle kötü bir durum değil derim. Çünkü eski Qashqai kullanıcısı değilseniz bunları fark etmeniz neredeyse imkansız.
Aracın büyüyen boyutları iç mekana daha fazla yansımış durumda. Test aracımızda bulunan ısıtmalı, masajlı, elektrikli ve hafızalı koltuklar ise Qashqai’nin sınıf atlama çabasının en büyük örneği. Cam tavanına rağmen arka koltuklarda da yeterli mesafeleri sunan Qashqai, artan aks mesafesi sayesinde de 2 cm’lik ek diz mesafesi sunmayı başarıyor.
Qashqai’nin bir diğer detayı ise neredeyse dik bir şekilde açılan arka kapılar. Bu kapıların bu denli dik açılması aracın arka koltuklarına giriş çıkışı o kadar rahatlatıyor ki, bu segmentte başka bir modelde bu detayı görmek imkansız.
Qashqai’nin halen sunmadığı bir diğer eksiklik ise açılabilir cam tavan. Qashqai devasa bir cam tavana sahip ancak bunun açılamıyor olması biraz üzücü bir detay. İnsanlar artık açılabilir cam tavanlar sayesinde dev SUV, crossover araçlarda bile azda olsa cabrio otomobil tadını almayı seviyorlar. Bu nedenle Qashqai iç mekanı ferahlatan bu devasa cam tavanı açılır yapsaymış daha çekici olabilirmiş.
Herkese hitap eden tasarım
Qashqai, iç detaylarında teknolojiyle gelişen tüm detaylara yeterince yer vermiş. Ancak bunu yaparken fonksiyonelliği arttıran tuşları da yok etmemiş. Kaliteli hissiyata sahip bir sürü kontrol tuşuna ve en önemlisi düğmeli bir klima kontrol ünitesine sahip. Bu sayede aracı kullanırken yoldan gözünüzü ayırıp klima tuşunu aramanız gerekmiyor. Ya da ses açmak için ekranda bulunan bir bölüme basılı tutmanız gerekmiyor. Sadece hissiyatı gerçekten kaliteli olan ses tuşunu çevirin ve istediğiniz kadar sesi açın.
9 inç boyutuna sahip olan yeni multimedya ekranının görüntü kalitesi de oldukça iyi. Apple Carplay, Android Auto desteği ile de kablosuz olarak sunulması oldukça güzel bir detay. Ancak yazılım halen eski nesline gönderme yapıyor.
Dijital kadranı ile çok farklı arayüzler sunmayan Qashqai, basit tasarıma güzel detaylar ekleyerek mükemmeli yakalamayı başarmış. Malzeme kalitesi ile üst segmente hitap eden otomobilin deri kaplama detayları, yeni vites topuzu, çekiş sistemi kontrol düğmesi aracın kaliteli hissiyatını inanılmaz arttırıyor.
Platinium Premium Pack donanımıyla bu kadar kaliteli olduğunu düşündüğüm Qashqai’nin alt donanımlarında da benzer kalite sunuluyor olması beni şaşırttı diyebilirim. Qashqai tüm detayları artık konforlu bir otomobil haline gelmiş. Öyle ki rakiplerinden olan ve konforu ile herkesi şaşırtan Citroen C5 AirCross’a göre bile konforlu hale gelmiş.
Qashqai’nin süspansiyon sistemi ve geniş yanaklı lastikleri bu konforun sağlanmasında en önemli etken. 4 çeker versiyonu ile gelen bağımsız arka süspansiyonlar aracın konforunu arttıran diğer bir etmen. İzolasyon olarak da bariz şekilde kendini geliştiren Qashqai, tüm detaylarıyla mükemmele yakın hale gelmiş.
1.33 litrelik turbo benzinli motor, 158 beygir güç ve 270 Nm tork üretiyor. Bu gücün yanında mild hybrid sistemi ile yakıt tüketimini düşürmeye çalışan araç, yenilenen CVT şanzıman ile gücünü tekerleklere aktarıyor. 1600 kiloluk Qashqai, performans konusunda ise rakiplerinin gerisinde kalabiliyor. Bunda en büyük neden ise ağırlık. CVT şanzıman ise eski nesildeki gibi devri sabit tutmak üzerine değil çift kavramalı bir şanzıman mantığında çalışıyor ve gerçekten sürüş zevkinizi arttırıyor.
Yakıt tüketimi ise aracın 1600 kiloluk ağırlığının gerçeklerini ortaya çıkartıyor. Testimizde ne kadar sakin kullanırsak kullanalım şehiriçi tüketimini 8.4 litrenin altına çekemedik. Uzun yol sürüşlerinde ise motorun yüksek torkunun avantajı ortaya çıkıyor. 300 km’lik uzun yol sürüşünde ise 5.2 litrelik bir tüketime ulaşan Qashqai bizi mutlu etmeyi başardı.
Bence Nissan Qashqai gerçekten segmentinin mihenk taşı olmayı sürdürüyor. Çoğu markaya da halen ders vermeye devam ediyor. Bu nedenle eğer SUV, CUV her ne derseniz, yerden yüksek, otomobil zevkini bir SUV’da veren araç arayışınız varsa Qashqai kesinlikle tercih listenizin başında yer almalı.
Nissan Qashqai fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Aracı çok beğendim ancak bayilerde bulamadık. Umarım en kısa sürede tedarik edilir.