Haberler Test Sürüşleri Video Hub Proje Arabalar Araç Bul 🛒 Influencer Shop 🏎️ Motorsport 🇬🇧 English
Mercedes-Benz Q1 2026: Kar %17 Düştü, Çin Pazarı %27 Eridi — S-Class Kurtarıcı Olabilecek mi?
Haberler

Mercedes-Benz Q1 2026: Kar %17 Düştü, Çin Pazarı %27 Eridi — S-Class Kurtarıcı Olabilecek mi?

30 Nis 2026 cagatay.ugur

Stuttgart’tan gelen Q1 raporları, Alman premium otomotiv endüstrisinin bu yılın ne kadar zorlu geçeceğine dair en somut göstergeyi sundu. Mercedes-Benz Group, 2026’nın ilk çeyreğinde faiz ve vergi öncesi karını (EBIT) 1,9 milyar avroya düşürdü — geçen yılın aynı dönemine göre %17’lik bir gerileme. Rakam analistlerin 1,6 milyar avroluk beklentilerini aşmış olsa da, marj erimesi şirketin önceki yıllardaki seviyesinin çok altında.

Çin: Mercedes’in en büyük yarası

Asıl şok rakamı satış cephesinden geldi. Mercedes’in tek başına en büyük pazarı olan Çin’de Q1 satışları %27 düştü. Şirket bu durumu “yoğun rekabet ve düşük talep” olarak özetlerken, gerçek tablo daha karmaşık. BYD ve NIO gibi yerli markalar artık premium segmente saldırıyor — kompakt EV pazarında zaten lider olduktan sonra şimdi S-Class’ın oyun alanına giriyorlar.

Mercedes’in cevabı: yenilenmiş S-Class. Yıl ortasında satışa sunulacak makyajlı S-Class, marka için Çin’deki itibar savaşının bayrak gemisi olacak. Şirket, “ürün lansmanlarının yılın ikinci yarısında ivme yaratacağı” tahminiyle tüm yıl beklentisini koruyor.

car-19282

Tarife baskısı: 2025’te 1,2 milyar dolar maliyet

Geçen yıl ABD tarife rejimi Mercedes’e 1,2 milyar dolar ek maliyet bindirdi (Bloomberg verisine göre). Reuters’a göre tarife baskısı 2026’da Mercedes’in ana otomobil bölümünün marjını 1,5 puan aşağı çekecek.

İlginç bir detay: Q1 raporunda tarife yükü kısmen telafi edildi — şirket, geçen yıl ABD Yüksek Mahkemesi kararı sonrasında yaptığı tarife iadesi başvurusu çerçevesinde muhasebe avantajı elde etti. Bu, tek seferlik bir tampondu; Q2-Q4’te aynı rahatlama olmayacak.

aac-mercedes-benz-s-class-w222-ikinci-elde-degerini-koruyor-5343f965

Marjlar nereye gidiyor?

Otomobil bölümünün düzeltilmiş işletme marjı Q1’de %4,1 olarak gerçekleşti — geçen yılki %7,3’lük seviyeden ciddi bir düşüş. Yıl boyu hedef aralığı %3-5 arasında, yani Mercedes şu an bu aralığın ortasında. Orta vadeli hedef ise %8-10 — bu noktaya ulaşmak için CEO Ola Källenius köklü bir restrüktürizasyon programı yürütüyor: işten çıkarmalar, sıkı maliyet kontrolü, model geçişleri.

Ortadoğu yansıması: Hammadde maliyetleri yükselecek

CFO Harald Wilhelm yıl içinde hammadde maliyetlerinin İran’daki çatışma nedeniyle daha da artacağını belirtti. Mercedes’in tüm yıl tahminindeki “geçen yıldan belirgin şekilde yüksek operasyonel kar” hedefi, çatışmanın “yakında çözüleceği” varsayımına dayanıyor — risk çoğunluğu jeopolitik.

BMW 7 Serisi güncelleme

Türkiye operasyonu için anlam

Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray ve Hoşdere fabrikaları Avrupa pazarına yönelik kamyon ve otobüs üretiminde kritik konumda. Global Mercedes’in marj baskısı maliyet rasyonalizasyonu kararlarını hızlandırırsa, Türkiye’deki tedarik zinciri ortakları için yeni siparişler veya konsolidasyon dalgaları gündeme gelebilir.

YouTube İncelemeleri

Foton Tunland V9 Test Sürüşü 2026 | SUV Konforunda Pikap
Benzin TV
Foton Tunland V9 Test Sürüşü 2026 | SUV Konforunda Pikap
Lotus vs Noble: Still Want That Predictable Porsche? | 4K
Top Gear
Lotus vs Noble: Still Want That Predictable Porsche? | 4K
Can a 3-tonne 1,000hp+ Rivian R1T beat the mighty Corvette Z06?! 👀🔥🚗💨
carwow
Can a 3-tonne 1,000hp+ Rivian R1T beat the mighty Corvette…
Gordon Murray's V12 Masterpiece: New GMA T.50s! | 4K
Top Gear
Gordon Murray's V12 Masterpiece: New GMA T.50s! | 4K
New Bugatti Veyron! Iconic Hypercar Reborn
Top Gear
New Bugatti Veyron! Iconic Hypercar Reborn
This BMW has a BIG PROBLEM
carwow
This BMW has a BIG PROBLEM