Otomobiller giderek değişiyor. Büyüyor ve genişliyorlar. Mercedes’te bu modaya uymuş olacak ki, önceden küçük yapısı ve yerden çok az yüksek yapısı ile dikkat çeken Mercedes GLA, artık büyümüş, genişlemiş ve kaslanmış. Bizlerde bu yeni GLA’yı test ettik.

Mercedes neredeyse tüm modellerini yeniledi. Bu yenilenme ile yeni bir kimliğe kavuştu ve bu gelişmeler modellerinin kişiliklerinde de değişikliğe neden oldu. Mercedes’in en küçük SUV’u olan GLA’da bu değişimden çok güzel şekilde etkilendi. Güzel diyorum çünkü GLA önceki neslinde yerden biraz yükseltilmiş ve hafif kaslandırılmış bir A Serisi gibi görünüyordu. Şimdi ise bu halinden eser yok. Neden mi? GLA baştan sona yenilenmiş ve kaslanmış. Bu kaslanma ile birlikte yüksekliği 10 cm artmış ve aracın gerçekten bir SUV gibi görünmesi sağlanmış. Dış görünüşteki bu değişiklik iç mekana da çok fazla yansımış.

GLA’nın iç mekanı daha geniş bir hale gelmiş. Eski neslinde en çok eleştirilen arka koltuklardaki baş mesafesi sorunu aşılmış ve bununla birlikte bagaj hacminde de artış sağlanmış. 435 litrelik bagaj hacmi, eski neslinden yaklaşık 15 litre daha büyük. GLA’nın eski neslinde artık gerçekten eski görünen iç mekanı ise A, B, CLA gibi modellerde olan iç mekanla değiştirilmiş. Bu değişim sayesinde oldukça teknolojik bir hale gelen otomobilin kullanım zevki de bu sayede artmış.

Kullanım zevki demişken, GLA artık dizel motor seçeneği ile satışa sunulmuyor. Ülkemizde sadece 1.3 litrelik benzinli motor seçeneği ile satılan GLA, bu motordan ürettiği 162 beygirlik gücü çok iyi şekilde yere aktarıyor. Ancak küçük motorun yüksek gücünün bazı olumsuzlukları mevcut. Bu motorda yüksek devirlere çıktığınızda aracın hızlanma karakteri değişiyor. Daha atik hissettiren motor, ne yazık ki onca iyi yalıtıma rağmen iç mekana biraz uğultu yansımasına neden oluyor. Ayrıca lineer olmayan güç ve tork eğrisi, düşük hızlarda giderken parlak asfaltta aracın patinaja düşmesine neden olabiliyor. Bu da kullanım konusunda biraz dikkat gerektiriyor.

Onun dışında yapmış olduğum 1500 km’lik kullanımda GLA, konforlu yapısı ile dikkatimi çekmeyi başardı. Konforlu olduğu kadar virajlarda da güven veren süspansiyon yapısı gerçekten bu sefer olmuş dedirtmeyi başardı. Önceki neslinde özellikle makyaj öncesinde inanılmaz sert süspansiyonlara sahip olan GLA, iyi yol tutuşu sunarken resmen sizi sürekli spor otomobil kullanıyor hissinde olmanıza neden oluyordu. Bu hissiyatın tamamen gitmesine sevindiğim GLA’nın kullanımında gerçekten rahat etmek mümkün.

Ülkemizde son dönemde olan karaborsa sisteminden nasibini alan GLA, ne yazık ki bayilerde bulması oldukça zor olan modeller arasında yer alıyor. Fiyatı ise her gün güncellendiği için www.mercedes-benz.com’dan bakabilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir