Fiat’ın ülkemizde geliştirdiği ve ürettiği otomobili Egea, yenilendi ve artık daha teknolojik bir yüze büründü. Ufak değişiklikler ile çok daha ilgi çekici olan Egea, nasıl olmuş gelin birlikte inceleyelim.

Ülkemizdeki otomobil fiyatları her geçen gün artıyor ve sıfır km otomobillere ulaşmak oldukça zor bir hal alıyor. Fiat ise Türk halkının en rahat ulaşabileceği modelleri üretmeye ve satmaya devam ediyor. Bunda en büyük pay ise Fiat Egea’da. Ülkemizde neredeyse tüm motor seçenekleri ile düşük vergi diliminde ve 230 bin liranın altında kalan Egea, ülkemizde alınabilecek en uygun fiyatlı otomobil olmayı başarıyor. Geçirdiği makyaj operasyonu ile birlikte çok daha teknolojik olan ve daha da gelişen Egea, sedan karoser seçeceği ile test konuğumuz oldu.

Eski neslini çok uzun süre kullandığım otomobilin yeni versiyonunu deneyimlemek aradaki farkları görmek inanılmaz kolay ve şaşırtıcı oldu. Yenilenen Egea’nın ilk olarak dış tasarımındaki değişimlerden bahsedelim. Egea artık daha teknolojik olduğunu ön farlarından bizlere göstermeye başlıyor. LED teknolojisine kavuşan ön farlar, eski nesildeki halojenlerden kurtulmuş. Ayrıca gündüz farları artık farlara çok güzel bir şekilde entegre edilmiş. Egea artık Egea’dan çok daha lüks ve çok daha teknolojik olduğunu dışarıya yansıtıyor. Fiat logosunun yerine gelen FIAT yazısı ise bana biraz ilginç geldi ancak aracın ön tasarımındaki değişikliğin anında fark edilmesini sağlamış. Yeni ön tampon ise test aracımızın rengi ile oldukça güzel uyum sağlamış.

Yan tarafta ise yeni jantları görüyoruz. Bunun dışında Egea’da yan tasarımda büyük bir değişiklik yok. Ancak arka tasarıma geçtiğimizde yine LED teknolojisinin detaylarını görebiliyoruz. Gündüz farları ile birlikte yanan stop lambalarında da LED teknolojisine geçilmiş. Bu değişim ise Egea’nın sedan karoser seçeneğinde çok fark edilmeyen bir değişim olmuş ancak, Egea Cross, Egea Hatchback ve Egea Stationwagon seçeneklerinde bu değişim aracın çok daha lüks görünmesini sağlamış.

Egea’nın yeniliklerinden birini de iç mekana geçmeden anlatmak gerekli. Artık Lounge Plus donanımında elleriniz dolu olduğunda ayak hareketiniz ile 520 litrelik bagajı açabiliyorsunuz. Elektrikli bir bagaj olmamasına rağmen bu seçeceğin sunulması Egea için gerçekten büyük bir yenilik.

Egea’nın iç mekanına geçmek ise gerçekten heyecanlandırıyor. Yenilenen iç mekan aracın teknolojisindeki artışı gözler önüne seriyor. Yeni multimedya sistemi ve dijital kadranlar ilk göze çarpan detaylar. Ancak ilk işimiz arka koltuklarda. Egea’yı ülkemizde kullanan çoğu kesim çekirdek aile olarak isimlendirdiğimiz kesim. 4 kişilik bir aile için en önemli nokta ise arka koltuklar. Egea’nın arka koltuklarında hem yeterince yaşam alanı bulunuyor hem de yeterli saklama gözleri bulunuyor. Arka koltukların ortasındaki kol dayama ise uzun yolculuklarda bir destek oluyor.

Aynı zamanda arka koltuklar için yer alan USB çıkışları da arka yolcular için büyük bir konfor ögesi.

Arka Koltuklar USB Girişi

Fiat Egea’nın ön koltuklarına geçtiğimizde ise ilk dikkatinizi yeni direksiyon simidi dikkatinizi çekiyor. Küçük bir airbag ünitesi olan yeni direksiyon simidi eskisine göre oldukça güzel görüntüye sahip. Fakat bence boyutları halen büyük. Bu nedenle Egea’nın direksiyonu biraz yorucu olabiliyor. Bunun için standart olarak sunulan City modu ise şehir içinde yumuşacık bir direksiyon sistemine sahip olmanızı sağlıyor.

Egea Artık Daha Teknolojik

Egea’nın diğer bir yeniliği ise kadranlar. Artık 7 inçlik dijital bir kadrana sahip olan Egea, çok daha teknolojik olduğunu bizlere gösteriyor. Ancak bu teknolojik detayın bir eksiği bulunuyor. Bir yazılım güncellemesi ile geçeceğini düşündüğüm bu detay ise ne yazık ki kilometreyi gösteren ibrenin sekerek ilerlemesi. Bu görüntü ne yazık ki hem göz yoruyor hem de gözünüze çok fazla batıyor.

Orta konsolda ise Lounge donanımında karşımıza çıkan 10 inçlik çok güzel bir ekran karşımıza çıkıyor. Bir iPad’den farksız görüntüsü ve dokunmatik hassasiyeti olan ekranın en beklenmedik özelliği ise kablosuz Apple Car Play ve Android Auto içeriyor olması. Siz daha aracın kapı kilitlerini açtığınız anda bağlantıya hazır hale geçen bu ekran araca bindiğiniz anda telefonunuza bağlanmış oluyor ve anında size sistemi sunuyor. Bu hızlı bağlantıyı üst segment otomobillerde bile bulamazken, ülkemizin en uygun otomobillerinden olan Egea’da bulmak ise gerçekten şaşırtıcı oluyor. Teknoloji demişken Egea’da kablosuz şarj sistemi de sunulmaya başlamış. Hızlı şarj özelliğine sahip olan bu özellik oldukça kullanışlı ve kablosuz CarPlay ile birleşince araç içindeki kablo derdinden de kurtulmuş oluyorsunuz.

Egea’nın malzeme kalitesinde ise bir değişiklik bulunmuyor. Ancak koltukların dolgularında da bir değişiklik olduğu hissediliyor. Ayrıca Lounge Plus donanımında sunulan koltuk ısıtma sistemi, koltuk ısıtma değil de biraz insan ısıtma olarak düşünülmüş. Tek kademeli olan bu sistem, koltukları o kadar sıcak yapıyor ki çok kısa sürede kapatmak zorunda kalıyorsunuz.

Teknoloji İle Daha Sessiz

Fiat Egea’nın sürüşüne geçildiğinde şaşırdığınız bir olay karşınıza çıkıyor. Kullandığımız test otomobilin ruhsatına ve devir saatine bakmadan dizel olduğunu anlamak imkansız gibi. Nedeni ise Egea’nın artık ateş duvarında daha kalın bir yalıtım malzemesi kullanılmış olması ve aktif ızgara kapatma teknolojisi. Izgara kapatma teknolojisinin bir diğer güzel yanı ise kış aylarında zor ısınan dizel motorlar artık problem olmuyor. Motor soğukken hava akışını engelleyen bu ızgara teknolojisi aracın motorunun çok daha hızlı ısınmasını sağlıyor ve kış aylarında hem yüksek yakıt tüketimini engelliyor hem de aracınızın içinin çok daha hızlı sıcak olmasını sağlıyor.

Sürüşte diğer dikkat çeken ögeler ise yeni koruyucu sistemler. Aracımızda bulunan opsiyonel sistemler şerit takip sistemi, çarpışma önleme ve otonom frenleme sistemi oldukça iyi çalışıyordu. Ancak fazla sert müdehalelerde bulunan şerit takip sistemi, ülkemizdeki trafikte bazen yardımcı olmaktan çok köstek olabiliyor. Bunda ise Fiat’ın suçu bulunmuyor. Tek suçlu trafikteki cahil insanlarımız.

Egea yeni yüzünde hiç bir donanım seçeneğinde otomatik şanzıman sunmuyor. Bu aslında bir dezavantaj gibi görünse de fiyatların bu denli düşük olmasını sağlayan da bu seçeneğin bulunmaması. Test aracımızda bulunan ve emisyon kuralları gereği geliştirilen 1.6 litrelik Multijet 2 motor seçeneği 6 ileri manuel şanzıman ile satın alınabiliyor. Yumuşak bir debriyaja ve Fiat’ın bilindik kemikli vites geçişlerine sahip olan Egea, trafikte de sizi yormayan bir otomobil olarak kullanılabiliyor. Güncelleme ile 130 beygir güce kavuşan otomobil 320 Nm torku tekerleklerine çok güzel aktarıyor. Bu motorla en hızlı Egea olarak sunulan otomobil, fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 9,6 sn’de tamamlıyor ve 212 km/s maksimum hıza ulaşıyor.

Testimiz süresinde yoğun trafik, uzun yol ve yüksek hız olarak kullandığımız Egea, 1.6 litrelik motoruyla 7.2 litrelik ortama tüketim değerine ulaştı. Bir dizel motora göre yüksek görünen bu tüketim, çok daha sakin kullanımda eminiz ki en az 1-1,5 litre daha aşağılara ulaşacaktır.

Bizce Egea ülkemizde manuel şanzımandan şaşmam ya da otomatik kullanacak kadar trafiğe girmiyorum diyenlerin en büyük tercihi olabilir. Sunduğu özellikler, yol tutuşu, donanımı ile Egea, oldukça iyi bir tercih.

Egea Fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir