Dünyada olan emisyon sınırlamaları markaların artık daha düşük tüketime sahip motorlar üretmesine neden oluyor. Toyota’da Avrupa’daki kısıtlamalar neticesinde yeni motorunu ve yenilenen şanzımanını Toyota Corolla’da sunmaya başladı.

Ülkemizde halen ilkel bir vergilendirme sistemi mevcut. Aracın motor hacmine göre olan bu vergilendirme sistemi, ülkemizde daha düşük yakıt tüketimine sahip, daha düşük emisyon değerlerine sahip otomobillerin satılmasına da büyük bir engel oluyor. Aynı zamanda bu hibrit otomobillerin satışına da çok büyük bir balta vuruyor. Durum böyle olunca da markaların düşük hacimli daha az tüketen ve daha düşük emisyon değerlerine sahip otomobillerinden faydalanmak zorunda kalıyoruz. Hatta durum öyle zorlu ki, bazı markalar ülkemizde araç satışı dahi yapamıyor.

Toyota’nın ülkemizde üretilen modeli Corolla, bu emisyon güncellemesiyle yeni motoruna kavuştu. Hacmi ve emisyon değerleri düşen bu motorun ülkemizde ne yazık ki olumlu bir etkisi olmadı. Hatta 11 gr düşen emisyon oranı Avrupa’da aracın vergisinde büyük bir fark yaratırken, ülkemizde en ufak bir değişikliğe neden olmadı. Olan sadece düşen motor gücü ve artı olarak gelen 10 ileri sanal oranlı CVT şanzıman oldu.

Corolla’yı tasarım olarak çok fazla anlatmaya gerek yok. Çünkü bu motor değişiminde aslında Corolla’nın başka hiç bir parçası değişmedi.

Corolla’nın 1.5 litrelik yeni motorundan bahsedecek olursak, ilk olarak Toyota Yaris’te gördüğümüz 1.5 litrelik 3 silindirli motor, 10 ileri sanal oranlı CVT şanzıman ile birleştirilmiş. 3 silindirli motor, biraz titreşimli çalışıyor ancak bu sizi rahatsız edecek düzeyde değil. 122 beygir güç ve 153 Nm tork üreten motor, eski 1.6 motora göre daha düşük güç ve torka sahip ancak bunu hissetmeniz oldukça zor. Nedeni ise 3 silindirli motorun torku daha düşük devirlerde üretmesi. 10 ileri olan CVT şanzıman ise aracın daha atik olmasını ve daha düşük yakıt tüketimi sağlamasını sağlıyor. Verilere baktığımızda 1.5 motor, 0-100 km/s hızlanmasını 12.1 sn’de tamamlıyor. Yani eski motora göre yaklaşık 1.5 sn daha yavaş, ancak yakıt tüketimine baktığımızda 1,6 litre olan motordan ortalamada 0,4 litre daha az tüketerek 5.4 litre tüketim değeri sergiliyor. Günlük kullanımda ise bu tüketim değerinin farkını 1 litrelere çekmeniz mümkün.

1.6 litrelik motoru test ettiğimizde ortalama 7,5 litre/100 km yakıt tüketimi sergilerken, 1.5 litrelik test aracımız 6,6 litrelik ortalama tüketime imza atmayı başardı. Eğer Hybrid seçeneğin fiyatını yüksek buluyorsanız, daha çok uzun yol kullanımı yapıyorsanız, Corolla’nın 1.5 litrelik motorlu versiyonunu tercih edebilirsiniz.

Toyota Corolla 1.5 Multidrive S fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir