Skoda’nın otomobilleri gün geçtikçe kendini geliştiriyor. Boyut kavramını da oldukça abartan markanın en büyük SUV’u olan Kodiaq’ı sizler için test ettik.

Crossoverlar hayatımızın büyük bir kısmını ele geçirdi. Ancak bazı crossoverlar o kadar büyük ki onlara SUV demek daha doğru. Skoda’nın da D Segmenti crossoverı olan Kodiaq, SUV tanımına tam olarak uyan bir otomobil. Ancak tek eksiği 4×2 olması.

Skoda Kodiaq uzun yıllardır ülkemizde satışta. Değişen bir özelliği de aslında yok. Ne dış tasarımı değişti ne de içinde teknolojik yenilikler oldu. Ancak Skoda, VAG grubundaki yeni motorunu Kodiaq’a entegre etti. Kodiaq’a neden Audi Q7 dediğimi merak edenler ya da araçla daha yeni ilgilenenler olabilir diye aracın tasarımı ve kalitesini özet olarak anlatacağım.

Skoda Kodiaq aslında makyajlandı, ancak bizler makyaj öncesi modelden sizlere bahsedeceğiz. Önde 2 parçalı farları, büyük ızgarası ve yerden yüksek yapısı ile bir SUV olduğunu belli eden Kodiaq, yan tasarımda ise ne kadar uzun bir otomobil olduğunu gözler önüne seriyor. Bu görüntüsü ise aslında bir tasarım oyunu. Ancak teknik rakamlara baktığınızda da Audi Q7’den boyut olarak sadece 30 cm daha kısa. Bu kısalığı ise fark etmek oldukça güç. Skoda tasarımcıları çizgileri o kadar güzel oturtmuşlar ki aracın Audi Q7’den 30 cm daha kısa olduğunu anlamanız gerçekten çok zor.

Arka tasarımda ise Skoda, aracı daha iri gösterebilmek için devasa stop lambaları ve fazla kıvrımlı bir bagaj kapağı kullanmış. Bu sayede aracın görüntüsü gerçekten iri bir hale gelmiş. Bagaj kapağını açtığınızda ise 730 litrelik devasa bagaj hacmi sizleri karşılıyor.

Standart olarak 5 koltuklu olan Kodiaq’ı isterseniz 15 bin TL fark ödeyerek 7 koltuklu olarak da satın alabiliyorsunuz.

İç mekanda ise klasikleşmiş bir Skoda iç mekanı sizleri karşılıyor. 10.25 inçlik multimedya ekranı, Skoda’nın klasik direksiyon simidi ile teknolojik bir otomobilde olduğunuzu hissediyorsunuz. Ortada bulunan ekran ise 8 inç boyutunda. Aracın boyutlarına göre biraz küçük kalan ekranda, Apple Car Play ve Android Auto olduğunu da unutmamak lazım. Malzeme kalitesi konusunda premium otomobilleri aratmayan Kodiaq, sessizlik konusunda da oldukça iyi. Ancak aracın büyük aynaları hızlandığınızda biraz ses yapabiliyor.

Skoda Kodiaq’ta 4 farklı donanım seviyesi sunuyor ve 1.5 TSI motorda bu donanımların en lüksü olan L&K Crystal donanımı ise ilk defa sunuyor. Ülkemizde ise 1.5 TSI motor sadece önden çekişli olarak satın alınabiliyor.

Bizim test aracımız ise en üst paketin bir altında olan Prestige donanımıydı. Bu donanımda gelen tam deri koltuklar, koltuk ısıtma sistemi, elektrikli, hafızalı sürücü ve yolcu koltuğu, elektrikli bagaj kapağı ve 360 derece kamera sistemi aracın premium algısını oldukça yükselten donanımlar. En üst donanım seçeneğinde ise 3 bölgeli klima, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltuklar, ısıtmalı arka koltuklar, Canton 575 W ses sistemi, ısıtmalı cam suyu sistemi, adaptif hız sabitleyici, dinamik şasi kontrolü geliyor. Bu donanımların arasındaki fiyat farkı ise biraz düşündürücü.

Aracın sürüşüne geçtiğimizde ise 1.5 TSI motorun sessiz çalışma karakterine sahip olduğunu söyleyebilirim. 150 HP güç ve 250 Nm tork üreten bu motor, 7 ileri DSG şanzıman ile gücünü ön tekerleklerine aktaran Kodiaq, 1581 kglık ağırlığı bu motorla idare edecek kadar kaldırabiliyor. Ne performanslı ne de çok yavaş olan otomobilin hızlı kalkışlarda çok fazla patinaj çektiğini söyleyebilirim. 19 inçlik dev jantlarına rağmen 235 taban ölçüsü ne yazık ki bu otomobil için biraz küçük kalmış. Ancak bunun da ekonomi için yapıldığını söylemekte fayda var. Çünkü 1.5 TSI motor bu araçta ne yazık ki ekonomik olamıyor. ACT sistemi ise neredeyse hiç devreye girmiyor. Fabrika verilerine göre ortalama 6 litre/100 km tüketime sahip olan otomobile gerçek hayatta 9 litre/100 km’nin altında yakıt yaktırmak imkansıza yakın. Bir tek uzun yolda 5.5 litre civarında dolaşabileceğini söyleyebilirim.

Skoda Kodiaq 1.5 litrelik motoru ile vergi avantajına sahip olan ve lüks sınıftaki rakiplerinden asla geride olmayan bir otomobil. Bu nedenle Kodiaq’ın eğer büyük bir aile iseniz ya da büyük bir SUV ihtiyacınız varsa listenizin ilk sırasında olmasını tavsiye ederim.

Skoda Kodiaq’ın güncel fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir