Skoda’nın yıllardır izlediği felsefenin başında “Simply Cleaver” düşüncesi yatıyor. Basit detaylar, küçük ama büyük otomobiller ve insanların seveceği otomobiller. Günümüzün trendi olan crossoverlara bu felsefeyi nasıl uyguladıklarını en güzel şekilde Skoda Kamiq’de görüyoruz.

Otomobillerin boyutları giderek büyüyor. Bu büyüme ise gün geçtikçe saçma bir hal de almaya başladı. B sınıfı otomobillerin boyutları artık C segmenti otomobiller ile neredeyse aynı. Hatta bu nedenle araçları artık sınıflandırmak imkansız hale gelmeye başladı. Ancak araçların boyutlarında olan bu büyümeler araçların iç mekanlarına çok fazla yansımadı. Büyümenin asıl nedeni şişmiş tasarım çizgileri. Skoda ise buna resmen karşı çıkan bir marka. Daha sade otomobiller ile daha büyük otomobiller sunmayı başarıyor. Bunların en güzel örneği ise B crossover olan Kamiq.

Kamiq, Skoda’nın en son üretilen crossover’ı. Bu da demek oluyor ki Karoq ve Kodiaq modellerinden öğrendiklerini harmanlamak için mükemmel bir fırsat. Skoda’da bu fırsatı oldukça iyi değerlendirmiş. Kamiq, küçük boyutlarına rağmen sundukları ile çoğu rakibini alt üst edebilecek bir otomobil.

Kamiq’in dış tasarımından başlayacak olursak, yere oldukça yakın görünen bir crossover görüyoruz. Rakiplerinden olan Hyundai Kona’ya çok yakın olan boyutları ile dinamik olduğunu bizlere hissettirmeyi başarıyor. İki parçalı far tasarımı ise aracın Skoda’nın SUV yüzüne uyumlu olmasını sağlıyor.

Arka tasarımda ise Skoda’nın klasikleşen stop lambalarını kullanan Kamiq’te bir crossover’dan daha çok yerden biraz daha yüksek bir spor otomobil havası var. Boyutların ne kadar farklı olduğundan bahsetmiştik. Skala’nın elektrikli bagaj kapağı açıldığında sizi 400 litrelik bir bagaj hacmi karşılıyor. Rakiplerine göre oldukça büyük olan bu bagajda çok fazla girinti çıkıntı olmaması da sizin eşyalarınızı daha rahat yükleyebilmenizi sağlıyor.

İç mekana geçtiğimizde ise Skoda’nın Simply Cleaver felsefesinin ürünü olan inanılmaz basit bir iç mekan bizleri karşılıyor. Minimum tuş kullanımına sahip olan ön konsolda, dijital 10.25 inçlik kadranlar ise ilk dikkat çeken öge. Test aracımız yeni nesil direksiyona sahip değildi ancak artık Skoda Kamiq, 2 kollu direksiyon ile satın alınıyor. Bu direksiyon simidinin ise oldukça güzel göründüğünü söyleyebilirim.

Orta konsolda bulunan 8 inçlik Bolero multimedya sistemi ise tüm donanımlarda standart olarak sunuluyor. Fiziksel tuşlara sahip olmayan bu ekranda Apple Car Play ve Android Auto desteği de sunuluyor. Kullanımı oldukça kolay olan ekranın tek sorunu ise güneşte biraz parlaması. Onun dışında en ufak bir sorun çekmeyeceğinizi söyleyebilirim.

Malzeme kalitesi olarak B Crossover segmentinden beklenmeyecek düzeyde kaliteli hissettiren Kamiq, rahat olan koltukları ile de uzun yolculuklarda yorulmamanızı sağlıyor.

Sürüşe geçtiğimizde test aracımızda 1.5 litrelik TSI ünite bulunuyordu. Kamiq’te alabileceğini en güçlü motor seçeneği olan bu motor, 150 beygir güç üretiyor ve ACT ismi verilen aktif silindir kapatma teknolojisine sahip. 150 beygir güç sayesinde 1277 kiloluk Kamiq 8.3 sn’de 100 km/s hıza çıkabiliyor.

Performanslı olduğu kadar verimli de davranabilen bu motor, sadece 7 ileri DSG şanzıman ile satın alınabiliyor. Ancak bizce 1.0 litrelik motor da eğer bir performans delisi değilseniz sizin işinizi rahatlıkla görecektir. Bu 1.0 litrelik motor sayesinde aynı zamanda şehir içinde yaklaşık 1.5 litre daha düşük tüketim sergileyebileceksiniz. Testimiz süresince 7.2 litrelik ortalama tüketime sahip olan bu motorun, performanslı kullanımlarda 12-13 litre civarında yakıt yakması ise kaçınılmaz oluyor.

Skoda Kamiq’in güncel fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir