1.0 TSI Skoda Scala

Segmentlereki büyümeden önceki yazılarımda bahsetmiştim. Ancak Skoda bunu bir üst noktaya taşımayı hedeflemiş. C Segmenti bir otomobilde D Segmenti konforunu ve genişliğini bulabileceğiniz bir otomobil yapmayı başarmış. Skoda Scala gerçekten D Segmentinde olması gereken bir otomobil.

Segmentler aldı başını gitti. Bundan ise en kârlı olan kullanıcılar oldu. Büyüyen boyutlar ile artık ne bagaj sıkıntısı, ne de yolculukta sıkış tepiş gitme sıkıntısı kaldı. Ancak bazı markalar ki bu markaların başında Skoda geliyor, bu büyüme algısını biraz fazla abartmış durumda. Bazı kişilerin B+ olarak iddia ettikleri, B ve C segmentleri arasında kalan modellere B+ ismini söylüyorlar. Ancak Skoda’nın bundan önceki modeli olan Rapid aslında B Segmenti bir otomobildi. Scala’nın da hepimiz B Segmenti olmasını bekliyorduk. Ancak Skoda ufak bir değişiklik ile Scala’yı bir büyük platforma sahip Volkswagen Golf ve Seat Leon’a rakip yapmayı tercih etti. Ancak Skoda bu rekabeti o kadar ciddiye almış olacak ki, aracı yaparken iç boyutları biraz abartmış.

Ülkemizde ilk olarak Intercity araç kiralama şirketinin Abdi İbrahim İlaç firması için getirdiği 1000 adet araçla yollarda görünen Scala, bu satış sonrasında ise piyasaya sürüldü. Tasarımı Skoda’nın yeni modellerinin ilk ön izlemesi olan otomobilde LED farlar ilk dikkat çeken detaylardı. Tüm donanımlarda standart olan farların yapısı üst donanımlara çıktıkça değişiyor ve gelişiyordu.

Köşeli hatlara sahip olan Skoda Scala, dışarıdan bakıldığında çizgisi nedeniyle oldukça büyük bir otomobil olduğunu hissettiriyor. Arka tasarımda ise Rapid modelinde gördüğümüz bagajın yarısına kadar camla birlikte devam eden siyahlık ise Scala’da da aynen korunmuş. Bu tasarımla üst donanımda yer alan LED teknolojili stoplar oldukça güzel bir görüntü sunmuş.

Bizler Scala’nın hem 1.0 TSI motorlu olan versiyonunu hem de 1.5 TSI motorlu versiyonunu kullanma fırsatı yakaladık. Tasarımsal olarak farkları olmadığı için rengini daha çok beğendiğim 1.0 TSI motorlu versiyonun fotoğrafları ile sizleri başbaşa bırakacağım.

Skoda Scala’nın iç mekanında ise Skoda’nın tüm otomobillerinde yer alan bir iç mekan bizleri karşılıyor. 1.0 litrelik motor seçeneği olan test aracımızda eski tip 3 kollu direksiyon simidi bulunurken, artık Skoda’nın yeni gelen tüm otomobillerinde 2 kollu direksiyon seçeneği standart olarak sunuluyor. Bence çok daha güzel bir görsele sahip olan direksiyon simidinin üzerindeki tuşlar ve yapıları da aracı daha zengin ve donanımlı gösteriyor.

Direksiyon arkasında ise 10.25 inçlik bir dijital kadran sizleri karşılıyor. Tüm Skoda modellerinde gördüğümüz Bolero multimedya ekranı ile aynı kalitede olan bu kadran, hem anlaşılır hem de kolay kullanılır bir yapıya sahip. Bolero multimedya ekranı ise aracın diğer teknolojik detayı. Apple Car Play ve Android Auto sistemine sahip olan bu multimedya ekranının kullanımı oldukça kolay ancak devasa cam tavandan gelen ışıktan dolayı parlama yapabiliyor.

Kullanılan malzemeler ise aracın B segmenti olmadığını bizlere gösteriyor. Skoda’nın en lüks aracı Superb’den farksız bir kaliteye sahip olan iç mekanda bolca eşya gözü de bulunuyor.

Sürüşe geçtiğimizde ise 1.0 litrelik motor seçeneğinden başlayalım. 110 beygir güç üreten bu motor, 7 ileri DSG şanzıman ile gücünü yere aktarıyor. 110 beygir güç bu büyüklükte bir otomobil için yetersiz gelebilir ancak bu motor asla böyle bir hisse kapılmanıza neden olmuyor. Şehir içi ve sakin uzun yol kullanımı için ideal olan 3 silindirli bu motor, sarsıntısını da sizlere çok fazla hissettirmiyor. 1.5 litrelik diğer motor ise 150 beygir güç üretiyor. 7 ileri DSG şanzıman ile gücünü yere aktaran otomobilin gücü ülkemiz asfaltına biraz fazla gelebiliyor. Ani kalkışlarda ve gaza fazla bastığınız anda patinaja kalma eğilimi gösteren otomobil, yüksek hızlara çıkma konusunda ise oldukça istekli. ACT aktif silindir kapatma teknolojisine sahip olan bu motor, sakin uzun yol kullanımlarında oldukça verimli bir hal alabiliyor.

1.5 TSI Skoda Scala
1.5 TSI Skoda Scala

Yüksek süratlere daha rahat ulaşan ve otoyol süratlerinde daha az yakıt tüketimi sergilen 1.5 litrelik motor, eğer çok fazla uzun yol yapıyorsanız Scala’da tercihiniz olabilir. Ancak ben daha çok şehir içinde trafikte oluyorum diyorsanız size önerimiz 1.0 litrelik motor olacaktır. Bizler karma kullanımda 1.0 litrelik motor seçeneğinde 5.6 litre/100 km’lik bir tüketim değeri elde ederken, genelini uzun yol olarak kullandığım 1.5 litrelik motor seçeneğinde ise 5.3 litre/100 km’lik bir tüketim değeri yakalamayı başardık. Ancak şehir içi tüketimlerine geçtiğimizde 1.0 litrelik motor 6 litre civarında yakıt tüketirken, 1.5 litrelik motor ise şehir içinde 7.5 litre gibi bir tüketime sahip oldu. Bu nedenle tercihlerinizi tüketime göre yapmanızda fayda var.

Skoda Scala’nın fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir