Lüks otomobil denildiğinde akla ilk gelen markalardan birisi de Mercedes. Ancak 5 kişilik bir aileyseniz bir Mercedes’le bile konforlu bir yolculuk yapamazsınız. Böyle bir durum için ülkemizde yıllarca çok da lüks olmayan bir Mercedes Vito modelini tercih edebiliyordunuz. Ancak şimdi durum değişti. Artık gerçekten lüks içerisinde kalabalık bir ailenin seyahat edebileceği bir model mevcut. Mercedes V300d!
Lüks segmentte konfor ve kalite herkesin önceliği oluyor. Ülkemizde zengin bir aile genelde tek araç kullanmaz ancak küçük çocukları olan bir aileyseniz ya da boyu uzun bir iş adamıysanız alabileceğiniz çok fazla model bulunmamakta. Mercedes Vito’da bu alabileceğiniz modeller arasında yer alıyor. Ancak Vito hem lüks olmayan hem de aşırı bir konforu bulunmayan model. Durum böyle olunca da ikinci parti üreticiler tarafından tekrardan tasarlanmış bir Vito ile lüks kavramını yaşayabilmektesiniz. Uzun yıllardır Mercedes’in Avrupa’da satışı olan modeli V Serisi ise hem lüks içerisinde yolculuk yapmak isteyen hem de büyük bir otomobilin tadını çıkartmak isteyen aileler için satılıyordu. Ülkemizde ise pazarınının dar olmasından kaynaklı Mercedes-Benz Türkiye bu otomobili satışa sunmuyordu.
V Serisi ülkemizde satışa sunuldu ve lüks isteyen ailelerin bir numaralı tercihi olmaya aday gösteriliyor. Nedeni ise aracın bir Vito gibi görünmesine rağmen sunduklarının ve iç kalitesinin gerçekten çok iyi olması. Test aracımız olan ve ülkemizde tek donanımla satılan V300d’nin dış tasarımından anlatmaya başlayalım. Dış tasarımda bir Vito’dan farksız görünen otomobilin detaylarını görmeyen birisi asla Vito’dan ayırt edemez. Bu detaylar ise krom detaylarla birleştirilmiş büyük hava girişleri olan ön tampon, 19 inçlik jantları ve arka bagajın ortasına kadar uzanan cam, aracın dış tasarımdaki en önemli farklılığı.
Aracın içine geçtiğimizde ise bizleri karşılayan konsol Mercedes’in binek otomobillerinden farksız yapısıyla dikkat çekiyor. Mercedes C Serisi’nde gördüğümüz multimedya ekranına sahip olan V300d, bu ekranın kullanılması için bir de touchpad’e sahip. İç mekandaki plastik kalitesi de takdir edilecek kadar iyi olan otomobilde, göze batan bir detay ise gösterge paneli. Eski tip analog bir gösterge paneli bulunan otomobilde keşke dijital gösterge paneli olsaydı.
Deri olan koltuklar ise önde ısıtmalı, soğutmalı ve 3 hafızalı şekilde sunuluyor. Arka tarafa geçtiğimizde ise lüks burada da devam ediyor. Ancak bazı eksiklerle. Arka koltuklarda da hem ısıtma hem de soğutma seçeneği sunuluyor. Tamamen manuel olan arka koltukların şekli ise ön koltuklardan farksız. Bolca eşya gözü bulunan otomobilde ortada yer alan masa sayesinde yolculuklarınızda yemek yiyebilir ya da yolda geçen sürede bilgisayarınızla çalışabilirsiniz. Ancak arka koltuklarda büyük bir eksik mevcut. Arka koltuklarda ne yazık ki bir USB çıkışı bile bulunmuyor. USB çıkışı eksikliğini çakmak çıkışları ile gidermeye çalışan Mercedes’in bu konuda ufak bir değişikliğe başvurması gerekiyor.
Aluminyum olan masanın ise yükseklik ayarının yapılamaması bir eksiklik olarak karşımıza çıkıyor. Burmeister müzik sisteminden bahsedecek olursak, arka tarafta da yer alan hoparlörler ile aracın büyüklüğü birleşince çok güzel bir akustik ortama sahip olabiliyorsunuz.
Tabi ki araçtaki lüks bu kadarla sınırlı değil. Ön koltukların arasında geldiğimizde sizi 4-5 adet 1 litrelik suyu içine alabilecek ya da küçük içecekleri koyabileceğiniz bir buzdolabı sizleri karşılıyor. Buzdolabının hemen arkasında ise iki adet ısıtma ve soğutma özellikli bardaklık bulunuyor. Bu bardaklıklara ulaşmak ise oldukça zor.
Çift taraflı açılan arka kapılar ise iniş ve binişlerin çok konforlu olmasını sağlıyor. V300d’de bir diğer güzel donanım ise elektrikli bagaj kapağı. Dev boyutlarda olan bagaj kapağını Vito’da elle açmak kolay olsa kapatmak oldukça zordu. Ancak V300d’de bu durum elektrikli bagaj kapağı ile çözülmüş. Hızlı bir şekilde bagajı açan ve kapatan sistem sayesinde elleriniz dolu olsa bile problem yaşamıyorsunuz. Tek ihtiyacınız olan ise aracın arkasında bıraktığınız büyük bir boşluk.
Aracın direksiyonuna geçtiğimizde ise konforlu bir sürüş yapacağınızı fark edebiliyorsunuz. Vito’da olduğu gibi bir sürüş pozisyonu V300d’de yok diyebiliriz. Daha rahat ön koltuklarda oturma pozisyonunu bulmakta hiç zorlanmıyorsunuz. Sürüşe geçmek için ise ufak bir takılacağım nokta var. Mercedes’in 4-5 yıl öncesinde kullandığı anahtarı bu fiyatta bir otomobilde görmek istemezdim açıkçası. Ancak üzerinde bulunan detaylarla V Serisi’nin bir çok detayını kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin elektrikli arka kapıları açıp kapatabiliyor, alarm sistemini devreye sokabiliyor ya da bagaj kapağını açabiliyorsunuz. 1030 litrelik devasa bagaj hacmi ise 5 kişilik bir ailenin tüm eşyalarını rahatlıkla taşıyabilecek kapasitede.
Aracın anahtarsız giriş sistemi olmasına rağmen, anahtarı takarak çalıştırmanız da bir eksi olarak gözden kaçmıyor. Aracı çalıştırdığınızda ise dizel motorun sesini bekliyorsunuz. Ancak durum böyle olmuyor. Mercedes V300d’nin ses yalıtımı konusunda E Serisi ya da S Serisi’ni aratmadığını söylemem gerek. 2.0 litrelik dizel motorun gürültüsü 3000 d/d’ya kadar içeriye yansımıyor. 3000 d/d’yı görmeniz içinde bu araçla çok hızlanmanız hatta 9 ileri şanzımanın son oranında 170-180 km/s hızları görmeniz gerekiyor.
237 beygir güç üreten motor, 2 tonluk V Serisi’ni Türkiye’deki verilere göre 9,4 sn’de 0’dan 100 km/s hıza ulaştırıyor. Ancak Avrupa’da ki verilere göre araç 0-100 km/s hızlanmasını 7,4 sn’de tamamlıyor. Testimizde de yaptığınız denemede aracın 7,6 sn civarında 100 km/s hıza ulaştığını gördük. 4Matic sistemi sayesinde gücünü yola anında aktaran otomobilin yol tutuşu da Vito’ya göre bu sayede oldukça artmış durumda. Tabi bunda daha konforlu ve gelişmiş olan süspansiyonlarla birlikte çok iyi çalışsan 4Matic sisteminin etkisi olduğunu söylemeden geçmeyelim.
9 ileri şanzıman ile birlikte oldukça iyi tüketim değerlerine ulaşan V300d, 4Matic sistemi, üzerindeki donanımların ağırlığı nedeniyle Vito’dan biraz daha fazla yakıt tüketimine sahip. Ancak bu kadar lüks içerisinde yaklaşık 1 litrelik fazla tüketim hiç sorun olmayacaktır. Yaptığımız 1000 km’lik kullanım sonunda 70 litrelik deposunu bitiren V300d, ortalama olarak 7 litrelik tüketim değerine sahipti. Ancak bu tüketimi uzun yolda elde ettiğimizi söylemek gerek. Şehir içinde ise bu değer 9-10 litre arasında sakin kullanımınıza göre değişebiliyor.
Direksiyonun tepkilerine de çok iyi cevap veren otomobilin sınırlarına ulaşmak için ise aracı çok fazla zorlamanız gerekiyor. Bu durumda da çok yerinde devreye giren ESP sistemi, sizin sorun yaşamanızı engellemek için elinden geleni yapıyor.
Araçta standart olarak sunulan detaylar ise oldukça ilgi çekici. Adaptif hız sabitleme sistemi, şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi gibi güvenlik ekipmanları standart olarak sunulan otomobilde, yüksek yapısından dolayı devrilme önleme sistemi de sunuluyor.
Sizlerde devasa büyüklükte lüks bir otomobil sahibi olmak, şirket toplantılarına, kalabalık aile seyahatlerine çıkabileceğiniz fabrikasyon bir otomobil istiyorsanız Mercedes V300d’yi tercih edebilirsiniz.
Mercedes V300d fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.