MINI, yol tutuşu ve sürüş dinamikleri ile oldukça dikkat çeken bir marka. Suzuki’de kendine MINI’yi örnek almış olacak ki, Swift gibi, Suzuki SX4 S-Cross’u MINI Countryman’in sürüş dinamiklerine sahip hale getirmeyi başarmış.

Otomotiv dünyası giderek gelişiyor. Sürüş zevkleri ölürken, araçların sürüş dinamikleri yerine daha çok elektronik sistemlere olan güven artıyor. Ancak bazı markalar bu işi elektroniklere bırakmıyor. Hatta öyle otomobiller yapıyorlar ki elektroniklerin devreye girdiği ana ulaşmak için çok ter dökmeniz gerekiyor. MINI’de bu markaların başında geliyor. Sürüş dinamikleriyle Go-Kart hissi veren otomobiller üretmeyi başarıyorlar. Yerden yüksek MINI modeli olan Countryman’de bunu başarıyor.

Ancak test aracımız başlıktan da anladığınız gibi bir MINI değil. Bir Suzuki, ne kadar MINI olabilir ki dediğinizi duyar gibiyim. Evet bir Japon otomobili, bir İngiliz otomobili kadar esnetik görüntüye ya da kaliteli malzemelere sahip olmayabilir. Ancak sürüş dinamikleri ile efsaneleşmiş olan bir İngiliz otomobili kadar iyi sürüş dinamikleri sunabilir. Suzuki Swift test yazısında da MINI Cooper’dan bahsetmiştim. Şimdi de Countryman’in üzerinden geçtik. Eh sürüşü ile ünlü olan bir kaç marka var. Ancak bir Japon’dan da bu hisleri alında insan gerçekten şaşırmaya başlıyor. Test sürüşümüzün konusu olan Suzuki SX4 S-Cross SX4 modelinden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle tasarımdan bahsetmek gerek. Yerden yüksek yapısı, sivri burunlu yapısı ve yumuşak çizgileri ile bir Japon olduğunu kilometrelerce öteden gösteren bir otomobil S-Cross. Tasarım göreceli bir durum ancak S-Cross’un tasarımı bence ilgi çekecek kadar güzel. Yerden yüksek yapısı ile de B Crossover segmentinin tüm özelliklerini yansıtmayı başarıyor. Arkada ise dümdüz bir tasarım bizleri karşılıyor. Farlarda LED teknolojisine sahip olan otomobil, stop lambalarında basit olması için LED ile halojen lambaların harmanlandığı bir stop lambasına yer vermiş.

Japon minimalliğini her noktasında göstermeyi başaran otomobilin ise ülkemizde sadece GL Elegance modeli satılıyor. Aracın yapısına göre küçük duran 17 inçlik jantların tasarımı ise basit bir görüntüye sahip. Çok albenili görünmeyen SX4 S-Cross, iç mekanda da aynı sadeliği kullanıyor. Çok fazla kıvrıma sahip olmayan ön konsol iç mekanda sizleri ilk karşılayan oluyor. Aynı zamanda basit tasarlanan direksiyon simidi de büyük boyutlu değil.

Ortaya geçtiğinizde 9 inçlik multimedya ekranı karşınıza çıkıyor. Ülkemizde Doğan Trend grubu tarafından getirilen Suzuki’lerin hepsinde yer alan bu ekran, Çin malı ancak oldukça kaliteli. Suzuki’nin orijinal üretim ekranlarında Türkçe dil desteğinin olmaması nedeniyle tercih edilen bu ekranlar Android işletim sistemine sahip. Apple Car Play ve Android Auto sistemlerini de kullanabildiğiniz ekranın çözünürlüğü, dokunmatik hassasiyeti ise bir telefondan farksız. Bazen yazılımsal olarak yavaşlayan ekranın 7 günlük kullanım esnasında problem çıkarttığını hiç görmedim.

Multimedya ekranının altında yer alan dijital klima ise çok basit bir yapıya sahip. Çift bölgeli olan klima sisteminde fiziksel tuşların kullanılması ve tüm tuşların alışıldık yerlerde olması, aracı kullanırken gözlerinizi yoldan ayırmadan klima ayarı yapmanızı sağlıyor.

Malzeme kalitesi olarak genelde sert plastiğe sahip olan küçük Japon, elinizin dokunduğu noktalarda ise daha kaliteli ve yumuşak hissiyatlı plastikler kullanımı ile kalite hissini arttırmayı başarmış.

Arka koltuklarda ise segmentinden daha fazla iç hacim sunmayı başaran SX4 S-Cross, aslında B ile C Segmenti arasında ancak C Segmentine daha yakın bir genişlikte. Bu genişliği ise 430 litrelik bagaj hacmi ile anlayabiliyorsunuz.

Direksiyon simidi ise kullanım anında dikkat çeken bir diğer detay. Nedeni ise üzerinde çok fazla tuş bulundurması. Bu kadar tuşun bulunma nedeni ise tek donanımla satılsa dahi, SX4 S-Cross’un adaptif cruise control, şerit takip sistemi gibi güvenlik donanımlarını içeriyor olması.

Sınıfında en yüksek fiyatlı otomobillerde bile opsiyon olan bu özelliklerin SX4 S-Cross’da standart olarak sunulması gerçekten şaşırtıcı ve bir o kadar da takdir edilesi bir durum.

Sürüşe geçmemi istediğinizi duyar gibiyim. Çünkü yazının en başında bir MINI hissiyatı alacağınızı söylemiştim. Evet direksiyona geçtiğimizde SX4 S-Cross’u anahtarsız çalıştırma sisteminin start-stop tuşuyla çalıştırabiliyoruz. Kaputun altında yer alan 1.4 litrelik turbo benzinli motor, 48V hibrit sistemi sayesinde sessiz bir şekilde çalışıyor.

130 HP güç ve 235 Nm tork üreten bu motor, 6 ileri tam otomatik şanzıman ile gücü ön tekerleklerine aktarıyor. SX4’ler 4 çekerdi dediğinizi de duyar gibiyim. Evet SX4 takısı aslında 4 çeker versiyondan geliyor ancak bu otomobilde arka tekerleklere bir güç aktarımı ne yazık ki yok. Yani sadece önden çekerli olarak alabildiğiniz SX4 S-Cross’da önden çekere rağmen bu kadar iltifat ettim.

1245 kg’lık ağırlığı sayesinde sürüş dinamiklerini sonuna kadar sunan S-Cross, 0-100 km/s hızlanmasını ise 9.5 sn’de tamamlıyor. Bu yavaşlıkta ise artık eski nesil kalan 6 ileri otomatik şanzımanın yavaşlığı çok etkili.

Gelelim sürüş dinamiklerine, S-Cross ne çok sert ne de çok yumuşak bir süspansiyon sistemine sahip. Bu sayede ülkemizin tümsekli yollarında, viraj içerisindeki yükseltilerde asla kopma yaşamıyor. Tekerleklerde olan olayları da direksiyona tam olarak aktaran otomobilin şasisi o kadar iyi ki, arka tarafını sürükleyerek dönüyor. Bu olay aynı MINI’lerde olan özellik. Ancak MINI’ye göre en büyük artısı aşırı sert olmayan süspansiyonları. Bu süspansiyonlar küçük darbelerde de orta büyüklükteki darbelerde de o kadar güzel iş yapıyor ki, aracın tekerlekleri her zaman yerde kalıyor. Bu sayede de sürüşler inanılmaz zevkli ve inanılmaz güvenli oluyor.

Peki bu sürüşün maliyeti bize nedir dediğinizi duyar gibiyim. Evet 1.4 Boosterjet motor ve 48V Mild Hybrid teknolojisi yakıt tüketimi konusunda da başarılı. Fabrika verilerine göre ortalama 5.9 litre/100 km’lik tüketim değerine sahip olan S-Cross, testimizin sonunda 6.5 litrelik ortalama tüketime sahip oldu. Bu tüketim değerini çok yoğun İstanbul trafiği ve yüz kilometrelik uzun yol etapları sonucunda aldığımızı da söylemek gerekli. Yaklaşık 800 km kullandığım SX4 S-Cross, bana beklemediğim zevki veren bir otomobil olmayı başardı.

Eğer sizlerde geniş, büyük, uzun yıllar boyunca sorunsuz kullanabileceğiniz yerden yüksek bir otomobil sahibi olmak istiyorsanız, SX4 S-Cross’u kesinlikle listenize almanız gerekiyor.

Suzuki SX4 S-Cross fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir