Peugeot 3008’in 2. nesli yollara ilk çıktığında o kadar çok dikkat çekmişti ki, satış rakamları da bu ilginin ne kadar yüksek olduğunu bizlere gösterdi. Bizler de Peugeot’un yeni yüzüne tekrar adapte olan 3008’i en güçlü motor seçeneğiyle test ettik.

Otomobil dünyasındaki değişiklikler ne yazık ki çok hızlı olmuyor. Markaların Ar-Ge süreçleri halen oldukça yavaş işliyor. Bunda ise otomobil kullanıcılarının daha fazla artması, teknolojinin çok hızlı gelişmesi ve insanların isteklerinin de bu hızda değişmesi yatıyor. Markaların bir otomobili geliştirme süreçleri yaklaşık olarak 6 yıl sürüyor. Bu sürede ise teknoloji çok hızlı ilerliyor. Durum böyle olunca da otomobildeki büyük değişimler, teknolojinin hızına alışan kullanıcılar için çok küçük görünüyor.

Ancak Peugeot, ikinci nesil 3008’i piyasaya sunduğunda tüketicileri hem heyecanlandıran hem de şaşırtan yenilikler ile karşımıza çıkmayı başardı. Bu yenilikler o kadar fazlaydı ki, Peugeot 3008, Peugeot markasının önüne geçen ilk otomobil olmayı da başardı. i-Cocpit 2 sistemi sayesinde artık farklı temalara sahip dijital kadrana sahip olan otomobil, dış tasarımındaki detaylar ile de kullanıcıları kendine çekmeyi başardı.

Peugeot’un bu başarısını ise ülkemiz yollarında bile görmek mümkün. Bunu “kızılay dağıtmış” gibi yollarda gördüğümüz 3008’lerden de anlayabiliriz. Peugeot bu kadar çok beğenilen ve bu kadar çok satan otomobilinde ise büyük bir değişiklik riskine girmek istememiş. Markanın 508 modeli ile ortaya çıkan yüzünü çok güzel bir şekilde 3008’e de adapte etmiş. Bununla sert bir yüze sahip olan 3008, artık daha sert ve daha büyük kaplan dişlerine sahip olmuş.

Test aracımızda olan GT donanımda ise biraz daha sportif bir ön tampon bizlerle birlikte olmuş. Yan tasarımda ise Peugeot sadece donanım seçeneklerine göre otomobilin jantlarını daha modern çizgilerle birleştirmiş. Bu sayede araç daha sportif görünmeyi başarmış. Arka tasarımda ise yine büyük bir değişiklik bulunmuyor. Ancak makyaj öncesi 3008 ile makyaj sonrasını ayırt edebileceğiniz detay artık şeffaf dışa sahip olan stop lambaları. LED teknolojisine sahip olan bu stop lambalarında pençe izi daha belirgin hale getirilmiş. Eski neslinde de iki stop arasında bulunan piyano siyahı parça halen kullanılmaya devam ediyor.

İç mekana geçtiğimizde ise ilk olarak bizi i-cocpit 2’nin elden geçmiş versiyonu karşılıyor. Aslında elden geçirme dediğimiz şey de aracın dışındaki makyaj operasyonu ile aynı oranda. Dikkat çeken 3 öge bulunuyor. Bunlardan birisi yenilenen ve büyüyen multimedya sistemi. Diğeri ise orta konsolda bulunan kaplamanın değişmesi. Ancak bu değişim ülkemizdeki modellerde genellikle gri detay olarak yapılmış. Avrupada bulunan modellerde ise bu detayı ahşap görünümlü almak mümkün. Aracın ahşap görünümlü hali onda teknolojik detayın içerisinde araca daha elit bir hava katmayı başarmış.

Bu detaylardan sonra ise 3. değişiklik koltukların kumaşlarında gerçekleşmiş. Yapılan değişim ise yeni dikiş tasarımı, yeni alcantara ve deri karışımı döşeme olarak karşımıza çıkıyor. Bunun dışında 3008’de değişen bir durum mevcut değil aslında. Yeni multimedya sistemi 8 inçlik boyuta ulaşan sistem, artık daha hızlı ve daha kaliteli bir görünüme sahip. Ayrıca Apple Car Play ve Android Auto desteği de sunuyor. Bu sistemi test aracımızda olduğu gibi Focal ses sistemi ile de alabiliyorsunuz.

Bu ses sistemi sayesinde aracınızda dinlediğiniz müziğin kalitesi fark edilir şekilde artıyor. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda Peugeot 3008, rakipleri arasında halen mantıklı sınırda yer almayı başarıyor.

Motordan bahsedecek olursak da test aracımızda 1.6 litrelik turbo beslemeli 180 beygir güç üreten PureTech motor bulunuyordu. 8 ileri Aisin marka tam otomatik şanzıman ile kombin edilen otomobil, ülkemizde sadece önden çekerli olarak sunuluyor. Dünyada da 4 çeker seçeneğini sadece Hybrid versiyonunda sunan otomobilin, vergilerden dolayı hybrid seçeneği ülkemize getirilmiyor. Sürüş konforu olarak GT versiyonunda opsiyonel olarak sunulan 19 inçlik jantlara sahip olan otomobilimiz aşırı konforlu diyemem. Eğer daha konforlu bir otomobil istiyorsanız 18 inçlik jantlar ile bu otomobili satın almanız sizin için güzel bir tercih olur.

Konforlu koltuklar, masaj donanımı, sessiz motor ve iyi yalıtım sayesinde premium bir otomobilden farksız yolculuk yaptığınız 3008, bu turbo motorla ne yazık ki biraz yüksek bir tüketim değerine sahip. Fabrika verilerine göre ortalama 5.5 litrelik tüketim vaat eden motor, gündelik İstanbul kullanımında 9 litrenin altında bir tüketim değerine imza atmakta biraz zorlanıyor. Eğer performanslı kullanırsanız bu tüketim değeri 15 litrenin de üzerine çıkabiliyor.

Eğer güçlü bir 3008 istiyorsanız kesinlikle tercih etmeniz gereken bu motor seçeneğinin yerine ise çok daha düşük tüketim değerine sahip 1.5 BlueHDi motor seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Peugeot 3008’in fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir