Ülkemizde otomobil almak artık hayal oldu. Bizler de ilk geldiği gün 230 bin TL civarında satış fiyatına sahip olan Renault Taliant’ı 410 Bin TL olan fiyat etiketi ile tekrar test ettik. Renault Taliant artık mantıklı mı gelin hep birlikte inceleyelim.

Dolar kuru o kadar hızlı yükselişe geçti ki kimse adapte olamadı. Bu durum nedeniyle de markalar bir süre araç satışını dondurdu. Sonrasında ise yeni fiyat listeleri açıklandı. Yeni fiyat listelerinde bizi büyük bir şok bekliyordu. Çünkü ülkemizde 200 bin TL altında otomobil kalmadı. Ancak en büyük darbeyi uygun fiyatlı ithal otomobiller yedi.

Artan kurlar nedeniyle üst vergi dilimine giren otomobiller ne yazık ki artık tercih edilecek bir fiyat listesine sahip değiller. Durum böyle olunca da Renault Talliant’ı fiyat etiketine bakmadan incelememiz gerekiyor.

Dış tasarımında küçük bir Renault Megane gibi görünen Taliant, hatchback kardeşi Sandero gibi LED farlara sahip değil. Bu segmentinde artık LED fara sahip modelleri görünce onun için büyük bir eksi oluyor. Yan tasarımda da Megane izlerini sürdüren Taliant’ın en büyük farklılığı arkada yer alıyor. Ağabeyi Megane’ın daha küçültülmüş hali gibi görünen stop lambaları orta logoya kadar uzanmıyor. Ancak bagaj üzerindeki çıkıntılar yine de Renault’un tasarım dilini yansıtıyor.

Joy ve Touch olmak üzere iki farklı donanımla ülkemizde satışta olan otomobilin dış tasarım detaylarında bu donanımlar arasında büyük bir farklılık olduğunu söyleyemeyiz. Joy donanım paketinde 15 inç olan kapaklı jantlar, Touch donanımında standart olarak 16 inç kapaklı jant olarak geliyor. Ancak 16 inç seçeneğinde aracın jant kapaklı olduğunu anlamak oldukça zor. Test aracımızda ise opsiyonel olan alüminyum alaşımlı jantlar mevcuttu.

Taliant’ın boyutları aslında C segmenti rakiplerine oldukça yakın. Ağabeyi Megane’dan 22 cm daha kısa olan otomobil yine Megane’dan sadece 5 mm daha dar ve aks mesafesi olarak da 5 cm daha kısa. Bu boyutları iç mekana geçtiğinizde fazlasıyla hissedebiliyorsunuz. Nedeni ise çok ince olan kapı kaplamaları ve koltuklar. Bu sayede iç mekanı Megane’dan daha geniş olan otomobilin malzeme kalitesi ise Megane’dan fazlasıyla farklı. Tüm alanlarında sert plastik kullanılan Taliant’ın arka koltuklarında yolcular için bir çakmak çıkışı ve koltuk arkasındaki iki tepsi dışında başka bir donanımı bulunmuyor. Oldukça geniş olan arka koltuklarda ise sırtlık eğiminin güzel ayarlanması yolculuklarda rahat etmenizi sağlıyor.

Ön tarafa geçtiğimizde ise Dacia Sandero’dan gördüğümüz iç mekanla karşılaşıyoruz. Touch donanımında olan 8 inçlik multimedya ekranı ise aracı daha modern gösteriyor. Ancak diğer tüm detaylar uygun fiyatlı bir otomobilde olduğunuzu gösteriyor. Uygun fiyatlı diyorum ancak Touch donanımlı bir Renault Taliant almak istediğinizde tek motor şanzıman şeçeneğiniz bulunuyor. Bu donanım seçeneğinde ise ödeyeceğiniz tutar 380 bin TL opsiyonlar haricinde.

Test aracımızda bu motor şanzıman kombinasyonuna sahipti. 1.0 litrelik turbo benzinli motor 90 beygir güç ve 142 Nm torka sahip. 1.0 litre 3 silindirli turbo motorlar arasında en düşük tork değerine sahip olan Taliant’ın belki de en güçsüz olduğu nokta motoru. X-Tronic CVT şanzıman ile birlikte tercih edilebilen bu motor seçeneği ne yazık ki size en ufak bir performans yaşatmıyor.

Renault mühendislerinin elden geçirmesi gereken bir diğer sorun ise Stop-Start sisteminin sorunlu çalışması. Kullanıcılardan alınan dönüşlere göre de araçta titreşim yaratan bu sistem tekrardan elden geçmeli ve daha iyi hale gelmeli. Ülkemizde satış adeti oldukça düşük olacağını düşündüğümüz Taliant’ın sürüş karakteri ise oldukça iyi. Yol tutuş konusunda sizi korkuya düşürmeyen otomobilin direksiyon tepkileri de klasik bir Renault.

Taliant’ta ön park sensörleri opsiyonel olarak sunuluyor.

Ses izolasyonu olarak da Japon rakibinden daha iyi olduğunu söyleyebileceğim otomobilin, yakıt tüketimi ise biraz fazla. Ancak motorun LPG’li versiyonu da bulunduğu için LPG uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Ülkemizde artan fiyatlarla birlikte yarım milyon TL’ye yaklaşan fiyatı ile bir B Sedan satın almak isterseniz Taliant sizin için uygun olacaktır. 628 litrelike devasa bagaj hacmi de sizi memnun edecektir.

Renault Taliant fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir