Ülkemizde arazi otomobili denilince akla yerden yüksek, sonradan yapılmış ekipmanlar ile araziye uygun hale getirilmiş Pick-Up’lar geliyor. Ancak Ford Motor sporları ekibiyle birlikte Ranger’ı Raptor olarak tasarlayıp yollarda gördüğünüz arazi araçlarını fabrikasyon olarak çok daha kaliteli bir halde sunmayı başarmış.

Ülkemizin son dönemde olan furyası pick-up araçları yerden yükseltmek, devasa lastikler takmak ve çamurluklarını sonradan takılan dodikler ile şişirmek. Bunun en büyük nedeni ise ülkemizde satışa sunulmayan bazı araçların arazi performanslarına ulaşmak. Ford Türkiye’de insanların içindeki bu isteği fark etmiş olacak ki, ülkemiz için maliyeti yüksek olsa da fabrikasyon kalitede ve Ford’un yıllardır var olan Ford Motorsport ekibi ile üretilmiş bir canavarı ülkemize getirmiş. Ford’un en küçük pick-up’ı olan Ranger’ın Raptor versiyonu o kadar mükemmel ki önce dış tasarımdan anlatmaya başlayalım.

Ranger Raptor’u ilk gördüğünüzde farklı bir araç olduğunu fark ediyorsunuz. Çelik ön tamponu, şişik çamurlukları ve yerden yüksek yapısı onun ilk dikkat çeken dış detayları. Çamurluktaki şişkinlik demişken bu sadece sonradan takılan dodikler ile takılmış bir fark değil. Aracın farları ve stoplarına baktığınızda standart bir Ranger’dan aracın ne kadar geniş olduğunu fark edebiliyorsunuz. FORD yazılı ön ızgara ise markanın gücünü bizlere gösteriyor.

Ranger’ın makyajlı versiyonu ile gelen Raptor, gerçekten farklı bir araç olduğunu her noktasında fark ettiriyor. Kapıların altına konumlandırılan dökme demir basamak, Gun Metal renginde olan jantlar ve üzerinde standart olarak gelen BF GoodRich A/T lastikler. Aracın araziye çıkmaya her an hazır olduğunu gösteriyor.

İç mekanda ise Ford Motorsport yazılı kapı eşikleri sizi karşılıyor. Araca binmek için basamağa basmanız gerekiyor çünkü Ranger Raptor yerden standart Ranger’a göre daha yüksek. Bu yükseklik ise arazi sürüşlerinde aracın ne kadar iyi olduğunu bizlere gösteriyor. Yine Raptor’da göreceğiniz daha sportif koltuklar ise arazi sürüşlerinde araç içindekileri kavrıyor ve daha az sarsılmalarını sağlıyor.

Sürüşe geçtiğimizde ise makyajla birlikte varlığını gösteren 2.0 litrelik motor Raptor’da biraz daha hırçın çalışıyor. Nedeni ise Ranger’lar arasındaki en güçlü dizel motorun bu olması. BiTurbo olan bu motor 213 HP güç ve 500 Nm tork üretiyor. Bu gücü de 10 ileri otomatik şanzıman ile ister arka tekerleklerine isterseniz de 4 tekerleğine birden iletiyor.

Böyle bir araçta yakıt tüketimi düşürmek için ise gerçekten kullanmayı bilmeniz gerekiyor. Sürekli gaza basarak bir sürüş yaparsanız Ranger Raptor’da göreceğiniz en düşük yakıt tüketimi 14.5 litre/100 km civarında ancak çoğu Pick-Up’ta olan gazla oyna ve aracı akıt felsefesi ile aracı kullanırsanız ortalama 9.6 litre/100 km gibi bir yakıt tüketimine sahip olabilirsiniz. 0-100 km/s hızlanması denemek istediğinizde ise aracı 2 çekerde kullanmanızda fayda var, çünkü bu sayede fabrika verisi olan 10.5 sn’yi rahatlıkla yakalayabilirsiniz.

Asıl zevkli olan tarafa gelelim. Ranger Raptor ve sürüş…

Ranger Raptor, standart bir Ranger’a göre 150 mm daha geniş, 51 mm daha yüksek. Bu durum size hem yolda hem de arazide inanılmaz bir farklılık sunuyor. Yaklaşma ve uzaklaşma açıları da bu sayede gelişen otomobilin en önemli farkı ise FOX Racing’in Raptor için ürettiği çok özel amortisör sistemine sahip olması. Ranger Raptor ile asfaltta sürüş yapmak istememenize neden olacak kadar iyi olan bu süspansiyonlar, düşük hızlarda size konforsuz gelebilir, ancak bozuk zeminli yollarda hızını arttırdığınızda aracın ne kadar iyi bir süspansiyona sahip olduğunu anlıyorsunuz. Ranger Raptor tamamen arazi için yaratılmış ve bunu en iyi şekilde sizlere gösteriyor.

Araziye ya da bozuk bir zemine geldiğinizde gazdan ayağınızı kesinlikle çekmek istemiyorsunuz. 4 çeker sistemini de aktif ettiğinizde ise Ranger Raptor yoldan çıkartması çok zor bir araç haline geliyor. Ancak kilitli diferansiyeli aktif ettiğinizde ve aracı sadece arkadan itişli bıraktığınızda da Ranger Raptor arazide eğlence aracı haline geliyor.

Eğer bozulması hiç de kolay olmayan (test ettiğimiz araç standart halinde Transanatolia’yı tamamladı) ne zaman bir tarafı kırılacak diye düşünmeden arazide gazlayacağınız bir otomobil almak istiyorsanız ve bunu aracınızın garantisi bozulmadan yapmak istiyorsanız Ranger Raptor kesinlikle almanız gereken bir otomobil.

Ranger Raptor fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir