Ülkemizde otomobil sahibi olmak oldukça zor bir hale geldi. Bunların başında ise yüksek fiyatlar yer alıyor. Otomobil fiyatları yükseldikçe otomobillerdeki yüksek donanımlara ulaşmakta zor bir. hale gelmeye başladı. Renault’ta bunu için ülkemizdeki en uygun fiyatlı alternatifi olan Symbol modelinin yerine artık daha güncel görünen ve daha modern teknolojiler ile donatılmış Taliant modelini satışa çıkarttı.

Otomobillerin fiyatları kurların artışı, yüksek vergiler nedeniyle almış başını gitmiş durumda. Hal böyle olunca çoğu insan için 0 km otomobil almak hayal olmaktan bile uzak hale geldi. Ancak bütçesini zorlayarak 0 km otomobile sahip olmak isteyenlere Renault güzel bir alternatif sunmaya başladı. Bu alternatifin adı ise Renault Taliant. Taliant ülkemizdeki en düşük fiyatlı sedan otomobiller arasında yer alıyor. Tasarımıyla artık eski Symbol’den tamamen farklı olduğunu gösteren Taliant, beklenilenin üzerinde bir otomobil. Renault’un yeni tasarım felsefesine sahip olan otomobilde C şeklindeki gündüz farlarını görmek mümkün.

Kıvrımlı ön yüzü ile Clio, Megane ortasında bir otomobil gibi görünen Taliant, yan tasarımda ise Megane’dan farksız bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Genişleyen kalçaları ile Renault’un yüzünü vurgulayan otomobil arkada ise Clio modelinde gördüğümüz stop lambalarının biraz daha farklı halini kullanıyor. Aslında Dacia Logan olarak bazı pazarlarda sunulan otomobilin, tamamen farklı bir tasarım benimsemiş olması ise oldukça güzel bir tercih olmuş. Taliant’ın boyutları ise şaşırtıcı. 2649 mm’lik aks mesafesi C segmenti otomobillerde sunulan aks mesafesinden bile fazlayken, 4396 mmlik uzunluğu aracın B segmenti kalmasına neden oluyor.

Genişlik konusunda ise 115 mmlik artış yaşayan otomobil, çoğu C segmenti otomobilden daha geniş bir iç hacim sunmayı başarıyor. Bu genişliği iç hacimde size hissettiren otomobilin koltuklarında oldukça rahat bir oturma pozisyonu mevcut. Renault Taliant’ta 5 kişi yolculuk yapmak hiç de keyifsiz olmayacaktır buna emin olabilirsiniz. Ancak segmentinin ve fiyatının getirilerinden kaynaklı olarak arka koltuklardaki çakmaklık çıkışı dışında bir çıkışa yer verilmemiş olması ise biraz üzücü. En azından çakmaklık yerine 2 adet USB çıkışı konulabilirdi. Ancak ön koltukların arkasında yer alan tepsiler yine bu segmentte görmeye alışkın olmadığımız bir detay.

Taliant’ın en büyük noktalarından diğeri ise bagajı, 628 litrelik bagaj hacimine sahip olan Taliant, neredeyse çırılçıplak olan bagajı ile ne kadar uygun fiyatlı bir otomobil olduğunu sizlere hissettiriyor. Direksiyona geçtiğinizde ise kalite algınız biraz olsun yükseliyor. Nedeni ise Touch donanım paketinde yer alan deri direksiyon simidi.Elinizin dokunduğu noktada kullanılan kaliteli malzemenin hissiyat konusunda ne kadar önemli olduğunu buradan anlayabiliyorsunuz. Ayrıca Touch donanımda olan detaylar size daha kaliteli bir görüntü sunuyor. Neden böyle dediğimi soracak olursanız, Joy donanımında ortada bir ekran bulunmuyor ve konsol daha alçak bir yapıya sahip. Bu yükseklik farkı ise kumaş kaplamalı bölümle sağlanmış. Touch donanımında gelen 7 inçlik dokunmatik ekran ise ulaşılması en kolay noktada ve basit bir kullanıma sahip. İç mekan size tanıdık gelebilir. Bunun nedeni ise aslında bu iç mekanın tamamen Dacia Sandero’dan alınmış olması.

Renault Taliant’ın 3 farklı motor seçeneği bulunuyor. Bunlardan ilki en düşük motor seçeneği olan 1.0 litre sCe. Çok fazla eleştiriye maruz kalan bu motorun ülkemizde satışa sunuluyor olması ise aracın maliyetini oldukça düşürmesi. Peki bu eleştirinin nedeni olan 1.0 litrelik motor nasıl? 1.0 litrelik benzinli sCe motoru 65 beygir güç 95 Nm güç üretmesi. En düşük donanımda en uygun fiyatlı olarak satın alınabilen bu motor seçeneğinin dışında ise test aracımızda da olan 1.0 litrelik 90 beygirlik motor seçeneğini alabiliyorsunuz. Ya da LPG kullanımı istiyorsanız, manuel şanzıman ile birlikte 1.0 litre tCe 100 HP motor seçeneğini alabiliyorsunuz. 1.0 litre 90 beygirlik seçenekte ise iki şanzıman seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan biri X-Tronic CVT, diğeri ise 6 ileri manuel şanzıman.

X-Tronic motor seçeneğinde 90 beygir güç üreten motor, CVT’nin azizliğine uğruyor ve 160 Nm yerine 142 Nm tork üretiyor. Bunun şanzımanı korumak için yapılmış yazılımsal bir müdehale olduğunu ise fark etmemek imkansız. Renault’un bizlere gönderdiği 1.0 90 HP X-tronic test aracı ise 4 gün kullanma fırsatı bulduk. Bu fırsatta 600 km yol yaptık ve aracın tüm değerlerini görmeyi başardık.

Symbol’un yerini alan Renault Taliant, yapılan değişiklikler ile oldukça iyi yol tutuşuna sahip olmuş. Bu aracı kullanırken ilk karşımıza çıkan detay oldu. Çünkü araca geçerken Giti marka lastikleri fark etmem uzun sürmedi. Üzerinde devasa German engineering yazan lastikler hakkında da çok düşünceye sahip değildim. Yaptığım viraj testleri ve denemeleri sonucunda lastiklerin performansının da oldukça iyi olduğunu gördüm. Bununla birlikte Taliant’ta bir Renault’tan beklenen yol tutuşuna sahip olmayı başarmıştı.

Renault’un hidrolik direksiyon yerine artık elektrik destekli direksiyon sistemi kullanması ise hem şehir içinde hem de uzun yolda çok daha stabil bir otomobile sahip olmanızı sağlamış. Bunun avantajını ise yol tutuş testlerinde artık emirlere daha doğrudan yanıt veren bu direksiyon sistemi ile de almış olduk. Eski direksiyon sistemi hidrolik olmasına karşın, yapısından kaynaklı hiç bir geriye dönüş vermiyordu. Bunun olmadığını görmek beni memnun etti.

Kör Nokta Uyarı Sistemi

Sürüş konforu konusunda ise Renault, Taliant’ta orta sertlikte yaylar ve uzun aralıklı amortisörler kullanmayı tercih etmiş. Bunun sayesinde araç yol tutuşu konusunda başarılı olurken, konfordan da çok fazla ödün vermemiş. Ancak kısa darbelerde yavaş kalan süspansiyonlar, uzun aralığı nedeniyle dalgalı yollarda aracın salınımının çok fazla olmasına da neden oluyor.

Taliant ülkemizde segmentinde tek otomatik şanzıman seçeneği sunan otomobili olarak karşımıza çıkıyor. Bunun sayesinde de aslında rakipsiz diyebiliriz. Tabi bu kısa bir süre için geçerli.

Taliant’ın fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir