B Segmenti o kadar hızlı gelişti ki bazı modeller yüz olarak eski kalmaya başladı. Makyaj operasyonuna rağmen halen eski görüntüsünden kurtulamamış ancak yeni motoruyla daha verimli olan Kia Rio’yu test ettik.

Otomobil dünyasındaki gelişmelere ayak uydurmak gerçekten zorlaşmaya başladı. O kadar hızlı gelişim ve değişim var ki, markalar makyajla bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor ancak Kia bu konuda biraz geride kaldı. Bu geriliğin nedeni ise makyaj operasyonu geçirmesine rağmen halen eski görünen Kia Rio.

Rio geçirdiği makyaj operasyonunun sonunda yeni tamponlara kavuştu. Ancak başka en ufak bir değişiklik olmadı. Bu da yaklaşık 5 yıldır üretilen otomobilin günümüz standartlarına kavuşmasına neden olmadı. Aslında farları ve stopları da LED teknolojisine kavuşan otomobilin o versiyonu ne yazık ki ülkemize gelmedi. Bizim test ettiğimiz otomobil ise halojen far ve halojen stop lambalarına sahipti. Bu nedenle 2017 modelden çok da farklı görünmeyen otomobilin en büyük değişikliği ise kalbinde ve multimedya sisteminde.

İç mekanda çok büyük bir değişikliği olmayan otomobilin, multimedya sisteminin 8 inçlik multimedya ekranı artık daha modern ve kullanımı daha kolay. Apple Car Play ve Android Auto sistemine sahip olan otomobilin ses sistemi de sınıfına göre yeterli diyebiliriz.

İç boyutlarının kardeşi olan i20’den daha iyi olmasını sağlayan ise daha küçük olan kapı döşemeleri ve yüksek tavan yapısı olduğunu vurgulamak gerekli.

Aracın dikkat çeken değişikliğinin motor olduğunu söylemiştik. 1.0 litrelik T-GDI motora kavuşan Kia Rio, bu motor sayesinde hem daha iyi tüketim değerlerine kavuşmuş hem de daha hızlı bir otomobil olmayı başarmış. 100 beygir güç üreten motor, 172 Nm torku 7 ileri DCT çift kavrama şanzıman ile ön tekerleklerine aktarıyor. Bu güç sayesinde 0-100 km/s hızlanmasını 10.9 sn’de tamamlayan modelin teste aldığımız süre içerisinde artık satışta olmadığını öğrenmemiz de bizi üzen bir diğer gelişme oldu.

Şu an sadece 1.4 litre benzinli ve 6 ileri otomatik seçeneği ile satın alabildiğiniz Rio, bu motorda da 100 beygir güç ve 132 Nm tork sunuyor. 6 ileri tork konvertörlü şanzıman sayesinde gücünü ön tekerleklerine aktaran Kia Rio, bu motorla fabrika verilerine göre 12.9 sn’de 100 km/s hıza çıkıyor.

Sürüşüne geçtiğimizde ise motorun farkını hızlanmada hissedeceğinizi söyleyebilirim. Ancak direksiyon hissiyatı, yol tutuşu 1.4 benzinli modelle farklı olmayacaktır. Hissiyatı düşük bir direksiyona sahip olan Rio, yönlendirme konusunda çok dinamik olamıyor. Bunun nedeni de 16 inçlik jantlar ve geniş yanaklı lastikler. Ancak bu sizi korkutmasın. Rio virajdan viraja atlayacağınız bir otomobil değil. Nedeni de gerçekten konforlu olan süspansiyonlar. Yumuşağa dönük ayarlanan süspansiyonlar, aracın geniş yanaklı lastikleri ile birleşince büyük çukurlarda dahi size konfor sunabiliyor.

Durum böyle olunca Kia Rio ile uzun yollar gerçekten keyifli oluyor. Şehir içi için üretilmiş bir otomobilin şehirler arası yollarda da bu kadar keyifli olması gerçekten güzel bir artı.

1.0 T-GDI motor DCT şanzıman ve yumuşak süspansiyonla birlikte bizde Rio ile İstanbul içindeki uzak rotalara kaçtık. Durum böyle olunca da Rio, 1.0 T-GDI motoruyla bize çok düşük bir tüketim değeri sundu. Testimiz sonunda tüketim değeri olarak 5.2 litreyi görmek gerçekten mutlu edici bir detaydı. 1.4 litrelik atmosferik motorda da bu değeri kolaylıkla yakalarsınız.

Kia Rio, eski olmasına rağmen oldukça konforlu bir otomobil. 4 kişilik bir aile için yeterli olacak olan 325 litrelik bagajı, geniş iç hacmi gibi unsurlar onu ülkemizde alınabilir bir otomobil konumuna koymamıza engel olmuyor.

Kia Rio’nun fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir