Fiat’ın ülkemizde üretmiş olduğu Egea modeli, ülkemizdeki en uygun fiyatlı otomobiller ve en çok satan otomobiller arasında da yer alıyor. Makyaj operasyonu ile teknolojik olarak çağ atlayan Egea, yerden yüksek Cross versiyonu ile satışlarını kat kat arttırmayı planlıyor.

Ülkemizde otomobil fiyatları aldı başını gitti. Son günlerde de insanlar artık fiyatlardan dolayı isyan etmeye başladı. Durum böyle olunca da Türkiye’de üretim yapan markalar, tüketicilere en uygun fiyata en donanımlı otomobili sunmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bunu yapan markalardan biri de Fiat. Ülkemizde üretilen ve tüm dünyaya satılan Egea modeli, geçtiğimiz aylarda makyajlandı. Bu makyaj operasyonunun ardından yeni bir modele daha kavuşan Egea, Cross adındaki versiyonla yavru crossover havası vermeyi başarıyor.

Ülkemizde geliştirilen ve üretilen Egea Cross, biz Otomotiv Gazeteci Derneği üyeleri tarafından da yılın otomobili seçildi. Yılın otomobili seçilmesindeki en büyük avantajı ise teknolojiyi çok uygun fiyata sunan bir otomobil olmasıydı. Tüm dünyada yeni bir furya olan crossoverlar arasında bu şekilde yer alan Fiat, Egea Cross’un en düşük donanım dışında tüm donanımınlarında sunduğu LED farları, LED stop lambaları gibi detaylar ile dikkat çekiyor. Dış tasarımında ilk nesil Egea’dan kapsamlı farkların olduğu ise dikkatlerden kaçmıyor.

Değişen far tasarımı ile daha modern görünen otomobilin, ızgarasında yapılan değişiklik sonrasında Fiat logosu yerine güzel bir fontla tasarlanmış olan FIAT yazısı bizleri karşılıyor. Egea’nın Cross modelinde dış tasarımda donanımdan donanıma büyük bir fark bulunmuyor. Street ve Urban paketinde koyu gri olan tampon korumalar, Lounge paketinde daha açık gri renginde geliyor. Ayrıca Street paketinde eski nesil Egea’da gördüğümüz farlar ve yeni tasarlanmış 16 inçlik jantlar bulunuyor. Urban ve Lounge paketinde ise bu farlar tamamen LED oluyor. Sadece boyası değişen 17 inç boyutundaki jantlar bu donanımlarda standart olarak sunuluyor.

Bizim test ettiğimiz model ise Lounge paket bir Egea. Bu pakette en büyük değişiklik iç mekanda gerçekleşiyor. İçeriye geçtiğimizde ilk dikkat çeken değişiklik, yeni direksiyon simidi oluyor. Direksiyon simidinin arkasında yer alan 7 inçlik dijital gösterge paneli, o kadar güzel tasarlanmış ki tamamen dijital gibi duruyor. Ancak sedan modelde bahsettiğimiz problem bunda da mevcut. Hız göstergesine baktığınızda sekerek ilerlediğini görüyoruz. Eski nesil saatler gibi görünen bu durumun yakında yazılımsal olarak güncelleneceğini düşünüyorum.

Lounge pakete geçmenin bir diğer artısı ise yeni multimedya ekranı. Street modelinde TFT ekrana sahip bir müzik sistemi sunulurken, Urban pakete geçtiğinizde bu ekranın 7 inç boyutuna ulaştığını görüyoruz. Eski nesilinde de kullanılan bu ekranda da güncellemeler görüyoruz. Artık Android Auto ve Apple Car Play desteğine kavuşan ekrandan günümüzün tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsunuz. Lounge donanım paketine geçtiğinizde ise bu ekranın boyutu 10 inçe çıkıyor ve muhteşem görüntü kalitesi, inanılmaz hızlı çalışan kablosuz Apple Car Play ve Android Auto özelliğine sahip oluyorsunuz. Ancak bu ekranda olan en büyük problem ise geri görüş kamerasının kalitesinin inanılmaz düşük olması. Sanki 3. parti bir üreticiden alınıp takılmış gibi duran geri görüş kamerasının ileride bir iyileştirmeden geçeceğine inanıyorum. Çünkü bu kamera 2015 yılında tanıtılan ve 5 inçlik multimedya ekranına sahip olan Egea’da kullanılan kameranın birebir aynısı.

İç mekanda sizi bekleyen bir diğer değişiklik ise Cross modeline özel olan koltuklar. Üzerindeki Cross yazısı ve ortası gri detaylarıyla dikkat çeken koltuklar, konforlu yapısı ile de sizlerin yorulmadan yolculuk yapmasına yardımcı oluyor. Lounge paketinde dahi tamamen manuel olan koltukların bu kadar yüksek donanımlı bir otomobilde elektrikli olmasını da isterdim.

Egea’nın makyaj sonrası gelen bir yeniliği ise bazı güvenlik ekipmanlarının Lounge paketinde sunuluyor olması. Lounge paketinde kör nokta uyarı sistemi ile satılan Egea Cross, ilk neslinden bu yana var olan 2 paket seçeneğini de halen sürdürüyor. Lounge Plus paketiyle ön park sensörü, sürücü koltuğu bel desteği, arka kol dayama, ön koltuk ısıtmaları ve sunni deri kaplı kapı panellerine kavuşabiliyorsunuz. Bizim test aracımızda Plus paketi bulunmuyordu. Ancak bu özelliklerden daha önemli olan güvenlik paketi aracımızda mevcuttu.

Güvenlik paketini aldığınızda ise şerit takip asistanı, adaptif cruise control, yorgunluk asistanı, çarpışma önleyici sistem ve akıllı uzun far asistanı sizlerle birlikte oluyor. Bu donanımla birlikte çok güvenli bir otomobile sahip olacağınızı söyleyebilirim. Ayrıca adaptif cruise control sisteminin de manuel şanzımanla uyumu çok iyi olmuş. Araç yavaşladığı zaman vites küçültmek ya da büyütmek isteyebilirsiniz. Bu durumda manuel bir otomobilde normal bir cruise control açıkken debriyaja bastığınızda sistem devreden çıkar. Ancak Egea’da bulunan adaptif cruise control sistemi frene basmadığınız sürece sistemi devreden çıkartmıyor. Araç kendisi fren yaparken ya da kendisi hızlanırken siz sadece vites değiştirerek sistemi aktif olarak rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Sürüşe geçtiğimizde ise yerden yükselen Egea’nın süspansiyonlarının nasıl olduğunu merak ediyor olabilirsiniz ancak önce motordan bahsedelim. Test aracımız 1.6 litre hacimli Multijet motora sahipti. Euro 6D Final kuralları gereği güncellenen bu motor artık 130 beygir güç üretiyor ve 320 Nm torka sahip. Bu gücü 6 ileri manuel şanzıman ile ön tekerleklerine aktaran Egea, Cross donanımına özel bir çekiş sistemi sunmuyor. Ancak bu kötü bir durum değil. Çünkü Egea’nın yüksekliği aracı ve sizi zorlayacak araziye girme ihtimalinizi yok ediyor. Ayrıca kötü arazi şartlarında bile aracın ne kadar kabiliyetli olduğunu Okan Altan’ın yapmış olduğu Fiat Egea Cross Everesting etkinliğinde görmemiz mümkün oldu.

Aracın yükselen yapısına karşın alt yapısında çok kapsamlı bir değişiklik yapmayan Fiat mühendisleri, aracı yükseltmek dışında aslında büyük bir değişiklik yapmamışlar. Bu yükselmeye rağmen, aracın sürüş dinamiklerinde büyük bir değişiklik olduğunu da söyleyemeyiz. Yana yatmaya eğimli olmayan Egea Cross, zorlandığı noktalarda önden kaymaya başlıyor.

1.6 litrelik motorun ise gürültülü olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak Fiat, Egea’nın yalıtımı konusunda yenilik yapmayı başarmış. Daha iyi yalıtımın kullanıldığı ateş duvarından kaynaklı olarak Fiat Egea Cross’un fazlasıyla sessiz bir otomobil olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda çamurluk yalıtımlarında da yapılan iyileştirme sonucunda Egea’nın lastik gürültüsü de minimuma indirilmiş.

Manuel şanzımanın İstanbul trafiğinde zorlayıcı olacağını düşünüyorsanız doğru düşünüyorsunuz. Ancak Egea’nın debriyajı o kadar güzel ayarlanmış ki. Saatlerce trafikte kalmadığınız sürece yorulmanız mümkün değil. Bu nedenle otomatik vites Egea’lar gelene kadar manuel vites bir Egea ile de mutlu bir şekilde zaman geçirebilirsiniz. Manuel şanzımanın getirdiği bir güzellik ise aracın düşük yakıt tüketimi. Yapmış olduğumuz testte Egea Cross, ortalama 5.9 litre/100 km’lik bir değere ulaştı. Bu aslında motorda yapılan iyileştirmenin iyi olduğunu da bizlere gösteriyor. Çünkü bir önceki nesil Egea’da şehir içinde 6.5 litrenin altında yakıt tüketimi gerçekleştirmek gerçekten zordu.

Bence Fiat Egea Cross, şu an alınması en mantıklı otomobillerin içinde yer alıyor. Aynı zamanda da 1.4 litrelik benzinli ve 1.0 litrelik turbo benzinli motor seçeneği daha ekonomik şekilde araca ulaşmanızı sağlıyor.

Fiat Egea Cross fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir