Ülkemizde üretilen otomobillerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunlardan en yenisi ise Hyundai Bayon. Ülkemizde üretilen bu küçük Crossover, gerçekten ülkemize uygun mu?
Otomobil dünyasında gelişmeler pandemi döneminde durmuş olsa da yenilikler olmuyor değil. Bu yeniliklere ülkemizde üretim yapan markalar da dahil oldu. Kocaeli’de üretim yapan Hyundai ülkemizde ürettiği modellerin arasına bir yenisini daha kattı. Ancak bu durum bizleri şaşırttı. Hyundai’nin B Segment Crossover’ı olan Kona’nın da üretiminin devam ettiği süreçte yeni bir B Crossover ortaya çıktı. Hyundai i20 temelleri üzerinde yükselen bu model ise Hyundai Bayon. Hyundai Bayon’un lansmanında yaklaşık 500 kilometrelik bir kullanım yapma fırsatı bulduk ancak İstanbul’da şehiriçi kullanımı, gündelik yaşamda ne kadar yeterli olduğunu görme fırsatı bulamadık. Bu testimizde de bunu görmüş olduk.
Hyundai Bayon, alışıldık Hyundai tasarımının biraz daha dışında bir görsele sahip. İnce ve yüksek görünen otomobilin tasarım detayları da Hyundai’nin yeni modellerinden tamamen farklı. Bu farklılığın asıl nedeni ise aydınlatma grubundan kaynaklanıyor. 2 parçalı olan aydınlatma grubu, LED teknolojisine sahip ancak tasarımı oldukça farklı. Aracın akışı ile uyumlu olan farların altındaki havalandırma ızgaraları ise aktif değil. Ancak aracın görüntüsüne sportiflik kattığı söylenebilir. Aynı zamanda öndeki ızgarada o kadar büyük tasarlanmış ki aracın kocaman bir motoru var gibi görünüyor. Ancak içerisinde 2 farklı seçenekte küçücük motorlar barındırıyor.
Yan tasarımda ise Bayon, yerden yüksekliği ile Crossover olduğunu gösteriyor. 8 kollu olan ancak 4 kollu gibi görünen jantlar ise araca güzel bir görüntü katmış. Yerden yüksek olan otomobilin tavan yüksekliği de oldukça fazla bu nedenle Bayon, heybetli bir otomobil gibi görünüyor.
Arka tasarıma geçtiğimizde ise bizi yine çok farklı bir tasarım karşılıyor. Hyundai’nin yeni tasarım çizgisi olan iki stop arasını bağlayan LED şerit olsa da bumerang şeklindeki stop lambaları, çıkıntılı ve klasik crossover detaylarına sahip olan tampon ile çok farklı bir görüntü sunuluyor.
Bayon’un boyutları ise i20’den farklı değil. Ancak tavan yüksekliğinin artmış olması iç mekanda ferah bir yaşam alanı sunuyor. Boyutlarında farklılık olmaması aslında iç mekanda Bayon’un tüm parçalarının i20 ile birebir aynı olmasına neden olmuş. Kullanılan malzemelerin kalitesinde dahi değişiklik olmayan otomobilde, alışması zaman alacak olan tek detay Hyundai’nin yeni 4 kollu direksiyon simidi. Onun dışında gerçekten modern görünen otomobil, yeterli teknolojiye de sahip. 10,25 inçlik multimedya ekranı oldukça güzel görsellere sahip ancak kalite olarak biraz düşük kalıyor. Ortadaki ekran ise BOSE pack alınmadığı sürece 8 inç olarak geliyor. BOSE Pack aldığınızda ise 10,25 inçlik multimedya ekranına sahip olabiliyorsunuz.
Sürüşe geçtiğimizde birazcık mutsuz oluyoruz. Nedeni ise ülkemizdeki vergiler nedeniyle 1.4 litrelik atmosferik motorlu Bayon’un daha uygun fiyatlı olması. 1.4 litrelik atmosferik motor, çok eski bir teknoloji. 100 beygir güç ve 134 Nm’lik bir tork değerine sahip. Bu motoru 6 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile satın alabiliyorsunuz. Ancak bu motorlu bir Bayon’dan kesinlikle performans beklememelisiniz. Alt devirlerde asla hızlanmayan otomobilin üst devirlerdeki performansı da çok yok. Bu nedenle de Bayon içerisi tam olarak yüklü iken uzun bayırlarda biraz yetersiz kalıyor. Aynı zamanda da yüksek devir kullanımında artan yakıt tüketimi biraz can sıkıcı olabiliyor. Bu nedenle en yüksek donanım 1.4 litrelik Bayon yerine alt donanım 1.0 litrelik bir Bayon’u almanızı öneririm. Sürüş dinamikleri yükselmesine rağmen i20 ile neredeyse olan otomobilin, direksiyon hareketlerine verdiği tepkiler ise oldukça iyi.
Testimiz sonucunda Bayon’un tüketim değeri 7,8 litre/100 km’ydi. Bu da aslında hiç az bir rakam değil. Fabrika verilerindeki şehir içi ortalaması ise 9,4 litre. Yani 1.0 litrelik Bayon’u almak kesinlikle daha mantıklı.
Eğer sizde B Segmentinde uygun fiyatlı bir crossover sahibi olmak istiyorsanız Hyundai Bayon’u listenin ilk sırasına yazmanızı öneririm.
Hyundai Bayon fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.
[…] Crossover segmentindeki gelişmeleri takip etmek bile zorlaştı. Tüm markalar yatırımlarını bu tarz otomobillere yapmaya başladılar. Hyundai’de ülkemizde olan i10 ve i20 üretimini bir üst kademeye taşımaya karar vermiş ve ülkemizde bir crossover geliştirmiş. Hyundai Bayon adını alan bu crossover Hyundai’nin B Segmentindeki ikinci crossover temsilcisi olarak yollara çıktı. Bayon’u lansmanında ve sonrasında da uzun süre test etme fırsatı bulmuştuk. Bu iki testimizde buradan okuyabilirsiniz. […]