Audi’nin tasarımları büyük bir değişim yaşamadı ancak büyük bir değişiklik yaşadı. Bu cümlenin ilginç geldiğini düşünüyorsunuz ancak durum gerçekten böyle. Araçlara baktığınızda sanki tamamen yeni gibi görünse de aslında çoğu model çizgisini korurken Audi’nin yeni yüzüne adapte oldu. Audi Q3’te bu modellerden birisi.

Audi’nin tasarımları her zaman kendinden bahsettirmeyi başarmıştır. Doğal bir VAG Grubu değişimine sahip olan Audi modelleri inanılmaz değişiklikler yapmasa bile insanlara çok yeni görüntü sunmayı başarıyor. Bunu nasıl yapabildiklerini anlamak ise çok zor değil. Güvenilen ve tutulan bir tasarımı modernleştir felsefesi ile devam eden VAG Grubu, Audi’de bunun en güzel örneğini gösteriyor bizlere. Audi Q3’te bu güzellikleri bir arada gösterebilen bir otomobil. Q3 kompakt SUV’ler arasında çizgileri ile kendini daha büyük gösterebilen bir crossover.

Crossover dememin en önemli nedeni ise ülkemizde artık 4×4 seçeneğinin sunulmuyor olması. Test aracımız olan S-Line dış ve iç tasarım konseptine sahip olan Q3’ün dış tasarımını anlatmakla işe başlayalım.

2019 yılında yeni yüzüyle ortaya çıkan Q3, Audi’nin yeni yüzüne tam olarak uyum sağladı. Eski neslinde her noktasıyla artık eski olduğunu belli eden Q3, diğer kardeş modellerine de çok fazla benzemiyordu. Ancak yeni nesilde Audi A3, Audi A6 gibi modellere çok benzeyen detaylara sahip.

Audi’nin yeni ön yüzüne sahip olan Q3’ün LED gündüz farları, LED farları ve devasa ızgarası aracı çok daha büyük göstermeyi başarıyor. Yan çizgilerdeki kaslı görüntü aracı Q5’e çok benzer hale getiriyor. İki aracı yan yana gelmediği sürece ayırt etmeniz gerçekten zor bir hal alıyor.

Arka tasarımda da Audi’nin yeni stop lambalarına kavuşan Q3, artık tamamı bagaj üstünde yer alan stop lambalarına veda etmiş. Bu sayede çok daha modern görünen otomobil, gerçekten yeni bir otomobil aldığınızı dışındaki tüm noktalardan belli ediyor.

İç mekana geçtiğinizde yeni tasarım yeni Audi modellerinin hepsinden tanıdık geliyor ancak yüzeylere dokunmaya başladığınızda yüzünüzün düşmesine neden oluyor. Elinizin en çok dokunduğu noktalarda nispeten kaliteli malzeme kullanılmış olsa da torpido gözünün kapağı gibi detaylarda Audi’ye yakışmayacak kalitede malzemeler kullanılmış.

Yeni multimedya ekranının kalitesine ise söylenecek bir söz yok. Olabilecek en kaliteli görüntüyü oluşturan bu ekran araç içerinde yer alan kalite hissini belki de 2 katına çıkartmayı başarıyor.

Audi’nin bence diğer markalara göre çok daha iyi yaptığı diğer detay ise ülkemizde hayalet ekran olarak adlandırılan dijital gösterge paneli. Bu kadar kaliteli, bu kadar hızlı ve detayları inanılmaz iyi olan bir gösterge paneli ne yazık ki çok daha lüks markalarda bile bulunmuyor.

Audi’nin yeniliklerinden biri de isimlendirme şekilleri. Önceden sadece aracın motor türü bagaj kapağında yazarken artık 30-35-40-45 gibi takılar görüyoruz. Bunların açıklamasını yapmak oldukça zor aslında. Ancak bizim test aracımız 35 TFSI olarak geçen 1.5 litrelik 150 beygir güç üreten turbo benzinli motora sahipti. 250 Nm tork üreten bu motor, 7 ileri S-Tronic adı verilen aslında DSG olan şanzımanla gücünü ön tekerleklere aktarıyor. Çift kavramalı otomatik şanzıman için ise söylenecek söz yok. Sessiz, kusursuz ve inanılmaz hızlı vites değiştiren bu şanzımanın aracın performansındaki, yakıt tüketimindeki etkisi ise gerçekten mükemmel.

Fabrika verilerine göre 9,6 sn’de 100 km/s hıza ulaşabilen Audi Q3, testimizde 9,1 sn gibi bir değere ulaştı. Yine fabrika verilerine göre 211 km/s maksimum sürate erişen otomobil, testimizde GPS verilerine göre 232 km/s hıza kadar çıkabiliyor.

Tüm bu kullanımlar, testler sonucunda, üzerindeki kış lastiklerinin de etkisiyle aracın yakıt tüketiminin çok yüksek olacağını düşünebilirsiniz. Bunu düşünmede haksızda değilsiniz. Aracın 1.5 tona yaklaşan ağırlığı bu motora ağır gelebilir diye düşünüyorsunuz ancak aracın testimiz sonucundaki tüketimi 6,7 lt/100km’ydi.

Bu bizi resmen şaşırtmayı başardı. Bunda 2 silindir moduna geçmek için can atan motorun etkisi çok yüksek. Uzun yolda sabit hızda giderken 2 silindiri deaktif eden bu motor, yakıt tüketiminin şaşırtıcı şekilde düşmesini sağlıyor.

Aracın sürüşünde sizi etkileyen bir diğer noktaysa süspansiyonun ve direksiyonun çalışma karakteri oluyor. Tam bir Audi karakterinde olan süspansiyon ve direksiyon sistemi, tüm komutlarınızda kusursuz tepki veriyor. Sert ya da yumuşak olmayan süspansiyon sistemi maksimum konforla maksimum yol tutuşunu bir arada sunuyor. Bu sayede inanılmaz konforlu sürüş yapmanızı sağlayan otomobil, hızlı sürüşlerde de güzel bir yol tutuşu sunuyor. Direksiyon sistemi ise size anında tepki veriyor ve yüzünüzde çok güzel bir gülümseme yaratıyor.

Eğer boyutları küçük olmasına rağmen sizi büyük bir otomobilde hissettirecek olan yakıtı ile üzmeyen ancak performanslı bir premium crossover almak istiyorsanız Q3 tam sizlik otomobil.

Audi Q3 fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir