Hyundai gibi bir otomobil üreticisinin bu denli hızlı gelişmesi hepimizi şaşırtıyor. Yeniliklere yaptığı yatırımlar ile dikkat çeken markanın ülkemizdeki en yeni güzelliği ise Hyundai Tucson.
Otomobil dünyasındaki değişim aslında çok ağır ilerliyor. Markalar yıllar önce üretilen otomobilleri yeni teknoloji detayları ile süsleyip bizlere yenilik olarak gösteriyorlar. Ancak bazı markalar var ki kendilerini gerçekten geliştiriyorlar. Bunda teknolojiyi kullanırken, tasarımla da yenilikleri ortaya çıkartıyorlar. Hyundai ise bu yeniliklere hızlıca adapte olan, hatta bu yenilikleri katlayarak yollara sunan marka olarak son dönemde dikkatleri üzerine çekiyor.
Yaptığı yenilikler, tasarımlarındaki iyileştirmeler Hyundai markasını fersah fersah ileri taşımayı başarıyor. Bunu ülkemizde ilk olarak gördüğümüz Hyundai modeli ise Tucson. Melek kanatlarını andıran gizli gündüz aydınlatmaları ile çok farklı görünen otomobilin tasarımı o kadar dikkat çekici ki, trafikte gözler üzerinizde oluyor. Araç üzerindeki kıvrımlar o kadar fazla ki, araca alışmak gerçekten zaman alıyor.
Çok sert çizgilere sahip olan Hyundai Tucson’un arka kısmına geçtiğimizde ise sert tasarım çizgisi kendini koruyor. Aracın daha geniş görünmesini sağlayan birleşik stop lambası tasarımı aracın arkadan da çok güzel görünmesini sağlıyor. Çok işlevsel olmayan difüzör ise aracın daha sportif görünmesini sağlıyor. Difüzöre oldukça uzak konumlandırılan iki egzoz çıkışı ise gerçek olduğu için güzel, ancak uzak durması görüntü konusunda takıntılıların canını sıkabiliyor.
Tucson’un ön kapısını açtığınızda çok farklı bir otomobilde olduğunuzu anlıyorsunuz. 10,25 boyutundaki kadranlar gerçekten teknolojik bir otomobille iç içe olduğunuzu gösteriyor. Siperliği de olmayan bu ekran güneşli günlerde dahi hiç sorun yaşamadan kadranı görebilmenizi sağlıyor. Hyundai’nin yeni direksiyon simidine sahip olan otomobilin direksiyonunda olan deri ise dokunduğunuzda kaliteli bir his almanızı sağlıyor. Direksiyonun arkasındaki kollarda bulunan detaylar ise sizleri lüks bir otomobilde olduğunuz hissi sunmayı başarıyor. 360 derece kamera sistemi bulunan Tucson’da diğer bir detay ise sinyal verdiğinizde aynalara bakmanıza gerek bırakmayan kadrandaki göstergelerin aynaya dönüşmesi. Aynaların altında yer alan kameralar vasıtasıyla bunu yapan Tucson, bu sayede aynaya ihtiyacınızı bitiriyor. Küçük detaylar ile aracın kalitesinin arttığını hissediyorsunuz. Hyundai ise Tucson’da bunu çok başarılı bir şekilde yapmayı başarmış.
Orta konsola geçtiğimizde ise tuş şeklindeki vites kumandası sizlerin dikkatini çeken ilk detay oluyor. Metal görünümlü bir kaplamaya sahip olan bu tuşların hissiyatı da oldukça kaliteli. Vites kumandasından kafanızı kaldırdığınızda ise sizleri piyano siyah kaplı bir konsol karşılıyor. Dokunmatik klima tuşlarına sahip olan bu konsolun üstünde ise 10,25 inçlik multimedya ekranı bulunuyor. Kadrandaki ekran kadar hızlı, görüntü kalitesi daha iyi olan bu ekranın hızlı sizleri gerçekten hayran bırakıyor. Apple Car Play, Android Auto gibi sistemlerin bu ekranda olduğundan bahsetmeye bile gerek duymuyorum. Aynı zamanda bu ekranda trafikten kendinizi kopartacak detaylar bulabiliyorsunuz. Dinlendirici ambiyans müziklerini 8 hoparlörlü sistemden kaliteli bir şekilde dinleyebiliyorsunuz. Bunaltıcı günlerde ön koltuklarda bulunan soğutmalar ile terlemeden seyahatler de yapabiliyorsunuz. Kış aylarında ise tüm koltuklarda bulunan ısıtma ile üşümeyi kenara atabiliyorsunuz.
Tucson’un ülkemizde 2 farklı motor seçeneği ile satılıyor. 1.6 litre T-GDI ve test aracımızda bulunan 1.6 CRDi motor seçeneği ile sunulan Tucson’da HTRAC 4×4 seçeneği ise sadece 1.6 CRDi motorda Elite Plus donanımında alınabiliyor. Test aracımızda en yüksek donanım seçeneğine sahip. Start-Stop tuşu ile çalıştırdığınız motor, normalde sesli bir yapıya sahip olmasına rağmen aracın fazlasıyla iyi olan yalıtımı sayesinde bu sesi iç mekana yansıtmıyor. Seçim tuşlarından D’ye alıp gaza bastığınızda ise aracın büyüklüğü ve heybetinin yanında küçük kalacakmış gibi hissettiren motorun ne kadar güçlü olduğunu fark ediyorsunuz. Hyundai’nin elden geçirdiği bir diğer donanım olan 7 ileri DCT şanzıman da bu aracın hızlanmasının kusursuz olmasını sağlıyor. 136 Hp güç ve 320 Nm tork üreten motor, ilk kalkışlarda gücünü 4 tekerine birden aktarıyor. Hızlandığınızda ve tutuşun iyileştiği hızlarda ise araç gücünü ön tekerleklerine aktarmaya başlıyor.
Hızlı ve kusursuz vites geçişlerine sahip olan otomobilin 0-100 hızlanması tatmin edici derece de iyi değil ancak bu cüssede bir otomobil için yeterli olduğunu söyleyebilirim. Fabrika verilerine göre 11.6 sn’de 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayan otomobilin, 4 kollu direksiyonunda ise inanmayacağınız hisler hissedebilirsiniz. 19 inçlik jantlar ve ince yanaklı lastiklerin de etkisi ile direksiyon tepkilerinize çok çok kısa bir gecikme ile cevap veren otomobil, yumuşak amortisörlerine takılan sert yaylar sayesinde çok fazla gövde yatmasına da sahip değil. Bu yumuşak süspansiyonlar ise aracın daha konforlu olmasını sağlıyor. Büyük ve küçük darbeleri sönümleme konusunda gerçekten iyi olan otomobil, 19 inçlik jantlara sahip olduğunu taş yollarda dahi hissettirmiyor.
Yüksek hızlara çıktığınızda ise Hyundai mühendislerine tekrar saygı duyuyorsunuz. Aracın yalıtımı o kadar iyi yapılmış ki iri yapıdaki bu otomobilin bu denli sessiz olması şaşırtıyor. 140-150 km/s hıza kadar rüzgar sesi almayan otomobilin içerisinde yuvarlanma sesi de neredeyse hiç yok. Yaklaşık 1000 km’lik kullanımımız sonucunda 6,2 litrelik ortalama tüketim değerine ulaşan Hyundai Tucson, tüketim konusunda da sizleri mutlu etmeyi başarıyor. Sakin kullanımda uzun yolda bu tüketim değerini 5,1 litreye kadar düşürmek mümkün oluyor.
Eğer büyük ve konforlu bir SUV sahibi olmak istiyorsanız ve sunduğu donanımlar ile gerçek konforu yaşamak istediğiniz bir SUV istiyorsanız Hyundai Tucson tam size göre bir otomobil. Otomobilin ne kadar iyi olduğunu bir Hyundai bayiine giderek deneyimleyebilirsiniz.
Hyundai Tucson’un güncel fiyat listesine de buradan ulaşabilirsiniz.