Bazı markalar ülkemizde 4×4 ürünlerini daha öncelikli sunmaya başladı. Bu hem yol tutuş hem de hafif arazi konusunda araçların çok performanslı olmasını sağladı. Ancak bunun bir eksisi vardı yakıt tüketimi. KIA’da 1.6 CRDI motoru 4×4 versiyonu ile sunduğu Sportage’da artık 4×2 versiyonu ile sunarak yakıt ekonomisini de tam olarak sunuyor.

SUV pazarı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yükselişe geçti. Elinde hali hazırda SUV modelleri olan ve belirli bir tüketici kimliğine sahip olanlar bu konuda çok şanslıyken, böyle modelleri çok fazla olmayan markalarsa bu konuda çok fazla çalışmalar yaptılar. Ancak KIA gibi Sportage, Sorento gibi modeller ile zamanında ülkemizde rekorlar kıran marka, ülkemizin en büyük gerekliliği ve tercihi olan dizel motoru çok geç sunabildi.

İlk etapta 1.6 T-GDI ismindeki motor ve 4×4 çekiş sistemi ile sunulan KIA Sportage, yüksek yakıt tüketimine rağmen çok fazla satış rakamına ulaştı ve başarılı bir çizgi gösterdi. Rakiplerinin dizel motor seçeneklerinden etkilenmeye başlayan KIA, tam bu noktada 1.6 CRDI motor seçeneğini, neredeyse hiç bir rakibinde olmayan 4×4 sistemi ile sundu ve tekrar farkını ortaya çıkarttı. Bu 4×4 sistemi her kullanıcı tarafından beğenilse de yükselen yakıt tüketimi kullanıcıların 4×2 versiyonu istemesi ile sonuçlandı. KIA kullanıcılarını dinleyerek ülkemizde 1.6 CRDI motorlu 4×2 önden çekişli Sportage modelini satışa sundu.

4×4 versiyonundan çok büyük eksikleri olmayan Sportage’ı da bizler test ettik. Yeni motor seçeneği ile birlikte makyajlanan Sportage, dış tasarımda büyük bir değişiklik sunmuyor aslında. LED teknolojisine sahip olan stop lambaları ve LED gündüz farlarına sahip ön farlar en dikkat çeken değişim olarak karşımıza çıkıyor.

Tampondaki ufak değişim dışında ana tasarımı aynı kalan otomobilin, sevilen yüzünü KIA tasarımcıları çok fazla da değiştirmek istememişler. İç tasarıma geçtiğimizde ise yine ufak değişiklikler karşımıza çıkıyor. Büyüyen multimedya ekranı ise bu konuda ilk göze çarpan detay oluyor. 8 inç boyutunda neredeyse çerçevesiz olan bu multimedya ekranı makyajdan nasibini alan en büyük parça diyebiliriz. Orta konsolda çok fazla tuş bulunduran Sportage, bazen kafanızın karışmasına ya da bir tuşu bulmak için gözünüzü yoldan ayırmanıza neden olabiliyor.

En büyük değişiklik kalbinde.

Makyajla birlikte 1.6 litre CRDI dizel motor seçeneğine kavuşan Sportage, bunu ilk olarak 4×4 olarak sundu. Sonrasında 4×2 seçeneğini de bünyesine ekleyen otomobil, bu sayede yakıt ekonomisi vaat etmeyi başardı. Bunu testimizde de bizlere gösteren Sportage, standart kullanımda 6.7 litrelik ortalama tüketimi ile 4×4 olan versiyonuna göre yaklaşık 1 litre daha düşük yakıt tüketimi sağlamayı başardı.

Ancak 1.6 litre 136 beygir ve 320 Nm torka sahip olan motorla önden çekiş kombinasyonu aracın lastiklerinin iyi olmasına rağmen çoğu zaman patinaj çekmesine neden oldu. 4×4 versiyonunda böyle bir sorun yaşama ihtimaliniz çok düşük olan otomobilin bana göre en büyük dezavantajı dev jant lastik kombinasyonuna rağmen, 7 ileri DCT şanzımanın gücü tekerleklere biraz agresif aktarmasıydı. Bu agresiflik normal sürüşe geçtiğinizde yok olsa da ilk kalkışta gaza biraz fazla bastığınızda Sportage kendini bir spor otomobil sanarak tüm gücünü anında yere aktarmaya çalışıyor ancak bunda ülkemizdeki asfaltın kalitesinin düşüklüğünden çok da başarılı olamıyor.

Kia Sportage sürüşü ve konforlu yapısı ile gerçekten tercih edilecek C-Crossover listenizde yer alması gereken bir model. Bunun için bir Kia bayisine uğrayarak aracı test edebilir ve fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir